Oficial, Codlea (Zeiden) nu a avut niciodată o stemă

5
4.223 vizualizari
views

Poate vă vine greu să credeți, însă Codlea (Zeiden) nu a avut niciodată o stemă înregistrată oficial după revoluția din 1989, chiar dacă documentele atestă folosirea unei steme pe vremea sașilor ca fiind a comunității noastre.

Cum s-a ajuns în această situație?

Conform Legii 102/92, Art 10 și a Hotărârii Guvernului Nr 64/93, respectiv 390/98, administrația locală ar fi trebuit să facă demersurile necesare pentru înregistrarea și omologarea stemei orașului, demersuri care s-au făcut abia în anul 2005.

La acea vreme a fost aleasă ca stemă a Codlei (Zeiden), vechea stemă a sașilor din Codlea. După îndeplinirea tuturor condițiilor procedurale a venit și răspunsul șoc al Comisiei Naționale de Heraldică, Genealogie și Sigilografie a Academiei Române: ,,Stema Codlei se confundă cu stema Brașovului,, – motiv pentru care se respinge modelul propus de comunitatea codleană.

Atât de tare s-a supărat la acea vreme primarul Popa Alexandru, încât a renunțat. Nu putea concepe ca o întreagă istorie a comunității și identitatea orașului să trebuiască să fie reprezentată de o altă stemă. Abia în acest an s-a reluat procedura de înregistrare.

Ce înseamnă mai exact acest lucru și care sunt pașii?

Stema (herb, blazon) reprezintă semnul simbolic al unei ţări sau al unui oraș (zugrăvit pe drapel, monede, ştampile) și este concepută după regulile heraldicii.

Heraldica este disciplina auxiliară a istoriei, care se ocupă cu studiul stemelor statelor, cu blazoanele caselor domnitoare, familiilor nobiliare, orașelor.

Etapele care trebuie parcurse pentru realizare stemă localitate :

–         Municipalitatea furnizează datele necesare realizării stemei prestatorului.

–         Societatea agreată realizează 3 variante de stemă.

–         Beneficiarul alege o variantă finală în sedința de consiliul local.

–         Prestatorul  realizează: stema (planșa color), stema (planșa alb-negru), stema (planșa reprezentată color în cod heraldic), toate executate manual și memoriu justificativ, cuprinzând descrierea stemei.

– Dosarul complet se depune la Comisia Județeană  de Heraldică,  Genealogie şi Sigilografie, Comisia Zonala  și Comisia Națională de la București, după care se aprobă prin Hotărâre de Guvern și se publică în Monitorul Oficial.

Iată și cele 7 versiuni realizate de către Romstema SRL – Sibiu, din care municipalitatea a ales varianta nr. 3


Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

5 COMENTARII

 1. Ar fi interesant sa se dezvolte putin mai mult subiectul stemei orasului, eventual sa se arate cum era stema inainte de 1989 , si sa se explice elementele stemei recent aleasa, simbolistica.
  Ce-mi inspira stema aleasa ar fi , simplist si fara prea mare cultura in simbolsitica (ca majoritatea celor care o privesc):
  – Codlea, care sta sub coroana Brasovului
  – este o comunitate mica veche (cladirea cu turn) si solida (zidurile, care pot fi si zidurile puscariei la cat de simplist sunt facute, fara nici un element traditional)
  – florile ..galbene, precum ..coroana Brasovului 🙂

  Culorile sunt erlativ ok , dar conform unui document M.A.I. (norme heraldice, 2009) nu exista ..gri si nici galben in toate cele sase culori docuemntate ca si :

  – Roşul înseamnă putere,
  acţiune, îndrăzneală, generozitate, dragoste, voinţă, agresivitate, dorinţa de
  a servi patria, incitare la vigilenţă.
  – Albastrul, cea de-a doua culoare după
  importanţă, are următoarele semnificaţii: loialitate, profunzime, autoritate,
  ordine, adevăr.
  – Culoarea negru semnifică durere, modestie şi ştiinţă.
  – Verdele simbolizează onoare, raţiune, tinereţe, prospeţime, regenerare,
  libertate şi sănătate.
  – Purpura este o altă culoare folosită în realizarea
  stemelor, specifică reprezentării pavilioanelor imperiale şi regale,
  semnificând nobleţe, suveranitate.
  – Ultima culoare folosită în heraldică este
  portocaliul şi simbolizează energie, ambiţie, entuziasm, imaginaţie.

  Considerand asta, eu as vota pt. versiunea doi cu fundalul versiunii 3 (rosu si albastru in loc de gri). In fond suntem parte din regiunea metropolitana , deci coroana pe fond rosu isi are logica , referitor la biserica/cladira care pote ar insemna si stiinta/cunoastere etc. este asigurat de culoarea neagra a zidurilor.

  Ce ziceti ?

 2. Domnule Mihai, din punct de vedere definitoriu, dacă heraldica are drept obiect stabilirea principiilor teoretice, cercetarea, interpretarea şi evoluţia stemelor unui stat, oraş, familie, corporaţie etc., atunci datele prezentate de dumneavoastră sunt binevenite ca premise pentru eventuale interogări vis-a-vis de neconcordanţele de ordin strict istoric în ceea ce priveşte reprezentarea grafică a stemei localităţii – deşi nu sunt sigur ce s-a dorit să reprezinte. Bineînţeles, nu este suficientă o abordare atât de minimalistă (şi, din nou vă dau dreptate), însă heraldica nu înseamnă doar vexilologie.
  Toate simbolurile localităţilor sunt şablonate la un scut şi crenelurile unei cetăţi care, în funcţie de importanţă, au un număr determinat de turnuri. Municipiile reşedinţă de judeţ câte 7, cele ale oraşelor medii 5, cele mici 3, iar comunele 1 – aşadar, care este rangul localităţii?
  Celelalte concluzii le lăsăm pe seama exegezei, poate ne vor lămuri, într-un final!

 3. decat sa inventam ceva ce defapt exista … mai bine punem toti bani si ne obtinem stema veche la tribunal cu documente istorice existente … stema codlei este o coroana cu o radacina de copac cu 5 „ramuri” (cinci pt ca orasul codlea avea pe vrema cand s-a conceput blazonul cinci catunuri (precum la brasov 7 suburbii) … chiar daca se aseamana este alta emblema … ce-ar fii sa dam acum ruanda in judecata ca au steagul ca noi (rosu-galben-albastru) … zelul asta de a schimba totul si a repara stricand ma calca pe nervi… si (am mai intrbat o data, dar domnul Stan nu mi-a publicat comentariul) ce inseamna forile de pe „stema noua”, ce importanta au? ce specie de floare este? si de ce flori? … in blazonul nou culorile sunt urate, gardul de piatra chiar ca e (cum spune mihai) e ca cel de la puscarie, biserica evanghelica (banuiesc ca asta reprezinta) de pe emblema, arata precum sura lui bunicu, iar cetatea in forma de coroana tine locul la o coroana sau e doar o scapare artistica a celui care a creat uraciunea din imagine. Iar restul emblemelor (n-am cuvinte) una mai urata decat alta.

 4. INTREBARE? CAT PLATESTE PRIMARIA FIRMEI S.C.ROMSTEMA.SRL PENTRU FOARTE FOATRE URATE VARIANTE PREZENTATE? CAT VA COSTA VARIANTA FINALA? DACA STIE CINEVA, DAU O LADA DE BERE!!!! (sau plicu cu banii pt o lada de bere, fara sa va urcati in taxi „vip”)

  • Nu este niciun secret, costurile pentru realizarea stemei, documentatia si demersurile oficiale (marca inregistrata, publicarea in Monitorul Oficial) se ridica la suma de aprox. 3500 RON.

   P.S. Comparativ, o lada cu bere e mai scumpa, Horatiu.

Comments are closed.