O nouă taxă auto pentru parcarea pe domeniul public sau supraimpozitare?

10
1.890 vizualizari
views

parcari de resedinta codlea

Începând cu 1 ianuarie 2014, primăria municipiului Codlea a adoptat prin HCL nr. 143 din 25.11.2013, o taxa de utilizare a locurilor publice în intervalul orar 22-7, altele decât parcările de reședință, după cum urmează:

50 lei pentru utilizatorii/proprietarii de autoturisme

100 lei pentru utilizatorii/proprietarii de autovehicule, altele decât autoturisme, cu masa max. autorizată până la 3,5T.

În acest sens, primăria municipiului obligă posesorii auto ca până la data de 31 ianuarie 2014 să declare acest lucru la primărie în vederea stabilirii taxei.

 Care ar fi raționamentul și ce s-ar fi vrut?

Pe marginea subiectului în sine a existat o dezbatere în cadrul ședinței din data de 25 noiembrie, lucru trecut cu vederea ulterior, dat fiind faptul că nu s-a ajuns la un consens. Practic, această taxă se adresează celor care nu au un loc de parcare sau, ca sa fim sinceri, și celor care nu au vrut să plătească un loc de parcare de reședință în ideea că în fața blocului lor mai sunt câteva locuri libere.

Apoi, a existat o discuție și pe tema posesorilor de autoturisme care locuiesc la casă și care își lasă seara mașina în fața porții, respectiv noaptea până dimineața. Un alt aspect a fost cel legat de monitorizarea și identificarea celor care își țin mașinile în fața casei peste noapte.

De asemenea, cum li se va putea impune celor care stau la bloc să plătească taxa pe principiul  – mașina cu numarul XXX este parcată în fața imobilului proprietarului – , dacă acesta va parca tot timpul la blocul vecinului, iar vecinul la blocul sau?

În altă ordine de idei, noua taxă pare a da de cap edililor la punerea în aplicare și lucrurile nu se opresc aici.

Să presupunem că cetățeanul X nu are loc de parcare de reședință și este obligat la plata unei taxe de 50 lei sau chiar 100 pentru ca are autoutilitară, nu autoturism. Vecinul său Y, are loc de parcare de reședință pentru care plateste 80 lei (acum 93) și are locul asigurat. Acest vecin, Y-ul, este scutit de taxa de parcare pe domeniul public, corect?

Firesc ar fi  ca administratia sa NU ceară bani lui X care de nevoie parchează în fața blocului unde locuiește, dacă nu i-a oferit posibilitatea de a achiziționa un loc de reședință. EXCLUS ca cetățeanul să plătească 50 de lei daca nu-i oferi conditii. Mai mult de atât, echitabil ar fi ca acolo unde nu mai există locuri de parcare de reședință, acestea să fie licitate, astfel încât, dacă tot se impune ca toată lumea să plătească, cel care nu își permite să stea pe un loc de parcare să fie cel care va da în final cei 50 de lei.

Pe acest considerent, primăria in sine ar avea realmente de câștigat pe principiu ,,dai un ban, dar stai în față”.

Una peste alta, decizia acestei noi taxe pare a fi luată de către consilieri fără o gândire prealabilă, o decizie pe genunchi prin ridicatul mâinii, fără un plan concret de punere în aplicare, fără o metodologie, fără nimic.

 

Anuntul oficial poate fi vizualizat în imaginea de mai jos (click pe imagine).anunt parcare_1

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

10 COMENTARII

 1. o hotarare aberanta,dupa parerea mea.ei nu vad ce salarii avem,cum se gaseste un loc de munca in ziua de azi?eu am platita parcarea (e a mea de vreo 4 ani) si nu imi tin masina tot timpul acolo,ce ar trebuii sa ac,sa mai dau 50 de roni?asta e practic inca o taxa pentru cei ce au in posesie masini.sant de acord sa-i depisteze pe cei ce blocheaza drumurile cu masina,chiar daca stau la casa si au unde sa o parcheze pe timp de noapte

 2. 1.Toti cei care parcheaza pe domeniul public ar. trebui sa plateasca pentru acest lucru.
  2.Sunt strazi amenajate sau in curs de amenajare(Laterala, Noua, etc.)pe care se parcheaza haotic, pe benzile destinate biciclistilor, pe stanga, pe dreapta, dupa bunul plac.Deasemenea, plin de autovehicule comerciale(dube, camioane) care au declarat ca loc de garare tot felul de adrese, dar le gasim parcate peste tot, pe marginea strazilor din municipiu.Cred ca pentru acest lucru ar trebui sa plateasca.
  3.Solutia gasita pe str. Laterala nu cred ca e potrivita:fiecare parcheaza cum vrea si unde vrea, pentru unii au fost amenajate locuri de parcare pe scuarul dintre sensurile de mers, altii parcheaza pe benzile biciclistilor sau unde cred ei ca e mai bine, pe stanga, pe dreapta…Solutia: unul din sensuri ar trebui sa fie utilizat exclusiv pentru circulatie in ambele directii, celalalt utilizat exclusiv pentru parcare si banda biciclisti, aceasta solutie implicand investitii minime si avand ca efect sistematizarea traficului si rezolvarea problemei parcarilor in zona.
  Sper ca mesajul meu sa fie sursa de inspiratie pentru cei care iau decizii pentru noi…

 3. interesant! unde parcheaza turistii si ce taxa de parcare platesc? Cei care tranziteaza orasul si opresc doar pt cateva ore? Unde parcheaza si cat platesc cei care vin in concediu pt cateva zile?

 4. Eu am loc de parcare in spatele blocului,dar intr-o seara cand am venit de la serviciu,pe la orele 22.00,locul meu de parcare era ocupat si a trebuit sa las masina in fata blocului.In acest caz ce e de facut?Sau daca am musafiri si stau 2-3 zile? Care ar fi solutia?

 5. Oras de closet cu conducatori de closet…
  Unde se asteapta sa imi las masina? In balcon? o desumflu si o pun dupa usa in camara?
  Pentru ce sa platesc 50 lei cand las masina pe o strada neasfaltata? Pentru ca acopar noroiul si incompetenta?

  Am fost si vom ramane acelasi popor cretin cu conducatorii pe care ii meritam….

 6. Dupa ce ca sunt niste salarii mizerabile in tara asta voi vreti sa luati si pielea de pe om? pana in ziua de azi de ce nu au existat cacaturile astea ….numa bani vreti in scurt timp ne veti taxa si pe aerul pe care il inspiram ca sa aveti voi bani…sa stiti k nu luati banii cu voi in mormant…si atattea taxe si tigani cand peste jumatate din drumurile orasului sunt dezastru pur si simpluy iti rupi masina prin acele locuri…ca sa aveti pretentia sa cereti o astfel de taxa intai oferiti conditii conducatoriilor …si la asta nu ma refer strada principala si strada Laterala de exemplu.
  CREATI CONDITII CA SA AVETI PRETENTIA SA CERETI CEVA!!!

 7. hai ca ai dat-o de gard cu strada laterala frate !!! aia e cea mai adevarata strada din codlea…..scoate banu si nu fa figuri ca sunt strazi care nici asfalt nu au!!

 8. Orice lucru care duce la „deschiderea ochilor” tuturor celor care si-au cuparat tinichele supraevaluate, care ne polueaza, ne prafuiesc, ne calca pe trecerile de pietoni si ne fac sa ne impiedicam de ele pe trotuare, este foarte bun. P.S. A se studia pe wikipedia „brainwashing”.

Comments are closed.