Noi reguli pentru admiterea la liceu

0
141 vizualizari
views

Examenul suplimentar față de Evaluarea Națională se va da pentru 50% din locuri.

Examenul de admitere la liceu se va da pentru 50% dintre locuri, în cazul liceelor care aleg un examen suplimentar, potrivit unui amendament adoptat în comisia pentru învățământ din Camera Deputaților. În varianta adoptată de Guvern, pragul era de 60% dintre locuri. USR și reprezentanții minorităților s-au opus amendamentului și au cerut ca admiterea la liceu să se facă în continuare ca și în prezent, prin repartizare computerizată.

Deputații din comisia de învățământ au votat amendamentul care va permite ca, pe lângă Evaluarea Națională, elevii de clasa a VIII-a să dea examen de admitere la liceu, dar doar pentru 50% dintre locuri, dacă unitatea de învățământ își dorește acest lucru. În varianta propusă de Ministerul Educație, examenul de admitere suplimentar se putea susține pentru 60% din locuri.

Un procent de 10% dintre locuri vor fi ocupate prioritar pe baza rezultatelor obţinute la evaluarea naţională şi conform opţiunilor exprimate, prin repartiţie computerizată.

Primii care ar putea susține examen de admitere suplimentar la liceu vor fi elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar 2023-2024 și asta dacă proiectele legilor trec de Parlament până în toamnă.

Ne dorim ca acest sistem să fie înțeles și, așa cum precizează și actul normativ, el nu va fi aplicat imediat, ci doar pentru elevii care intră în clasa a V-a în anul școlar următor adoptării actului normativ. Până atunci, avem timp să clarificăm, să facem metodologiile și, eventual, să și pilotăm examene. Nu ne dorim schimbări bruște, ne dorim schimbări spre binele sistemului”, a declarat Ligia Deca în cadrul dezbaterilor care au avut loc în Comisia de Învățământ miercuri, potrivit Edupedu.ro. 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic