În cazul în care descoperiți munitii neexplodate sau luați la cunoștință despre existența lor, anuntați imediat organul de politie cel mai apropiat, Primăria sau Inspectoratul pentru Situații de Urgență.
INFORMEAZĂ-TE!. Află cum trebuie să procedezi la descoperirea de elemente de muniții.
A T E N Ț I E !
PENTRU EVITAREA CATASTROFELOR SAU A SURPRIZELOR NEPLACUTE CARE POT APĂRE PE TIMPUL UNEI EXCURSII, LA SĂPAREA FUNDAȚIEI PENTRU RIDICAREA LOCUINȚELOR, CÂND EFECTUAȚI LUCRĂRI AGRICOLE ȘI ÎN ALTE ÎMPREJURĂRI, DACĂ DESCOPERIȚI MUNIȚII SAU ALTE OBIECTE CARE VI SE PAR SUSPECTE, ACȚIONATI ASTFEL :
• Nu atingeți, nu loviți și nu mișcați muniția descoperită;
• Nu demontați din curiozitate elementele componente ale muniției descoperite;
• Nu introduceți în foc munițiile și nu faceți foc în apropierea lor;
• Nu ridicați, nu transportați sau introduceți munițiile neexplodate în încaperi, locuințe sau grămezi de fier vechi;
• Nu aruncați la fier vechi și nu predați la societățile colectoare munitiile;
• Nu lăsați copiii să se joace cu asemenea muniții;
• Lăsați o persoană în zonă pentru a supraveghea muniția până la sosirea organelor specializate și indicați locul unde ați descoperit muniția respectivă.
Când se execută lucrări și se depistează, cu ocazia săpăturilor, muniții neexplodate, se sistează imediat lucrările, se îndepărtează întregul personal din zona periculoasă și se anunță organele de intervenție (poliție, protecția civilă).
NEUTRALIZAREA ȘI DISTRUGEREA MUNIȚIILOR SE EXECUTĂ NUMAI DE CĂTRE SUBUNITĂȚILE PIROTEHNICE CARE AU PREGĂTIREA ȘI DOTAREA CU APARATURĂ SPECIALA PENTRU ACEASTĂ MISIUNE PERICULOASĂ.
N U U I T A T I ! Nerespectarea acestor reguli poate produce rănirea gravă sau chiar moartea celor implicați.
Șef SVSU Codlea,
Cioacă Lucian