Mireasma lemnului de balsa deasupra Codlei

3
1.939 vizualizari
views
Nica John si pasiunea pentru zbor
Nica John si pasiunea pentru zbor

Nica George si pasiunea pentru zbor
Nica George si pasiunea pentru zbor

Pasiunea mea pentru aeromodelism a inceput in copilarie, cand lansam de pe blocul cu zece etaje unde locuiam planoare din lemn si hartie construite de mine, cu timpul am reusit sa construiesc aparate de zbor mai sofisticate si mai performante, nu ma mai saturam de avioane. In vremea comunismului, in zilele de vara, deasupra Brasovului zburau avioane sportive care dadeau adevarate spectacole aeriene,  imi aduc aminte ca intr-o zi unul din piloti a trecut cu un avion  Zlin printre cele doua blocuri rosii de la “Micsunica”, din fostul cartier Steagul Rosu (Astra).
Visam sa zbor si eu, imi doream sa devin pilot dar din pacate nu am reusit datorita unei boli cronice. Insa nu am renuntat la zbor, imi satisfac pasiunea prin zborul cu aeromodele. Aeromodelismul este ceva complex, necesita cunostinte de electronica, mecanica, aerodinamica, dar si de pilotaj. Nu trebuie sa fii un expert, e nevoie in primul rand de pasiune, restul vine de la sine.
In anii trecuti construiam singur modelele simple, din hartie si lemn de balsa, material care si azi e la baza constructiei unui aeromodel. Acum se gasesc piese gata facute si modele mai usor de asamblat , motoare performante si componente electronice de inalta tehnologie.   In aviatie, chiar si la aeromodele, siguranta zborului e pe primul loc, nu poti zbura oriunde si oricum.
Inainte aeromodelismul era considerat un sport exclusivist, la care aveai acces cu greu datorita lipsei de informare, lipsei materialelor, si a dotarilor necesare, erau putini aeromodelisti si se putea zbura fara probleme in zonele apropiate aerodroamelor. Azi acest sport a luat  amploare, numai in judetul Brasov exista aproximativ 100 de aeromodelisti insa datorita riscului crescut de accidente, s-au impus reguli si restrictii de zbor pe aerodroame. Datorita acestui fapt, in Sacele, domnul Giro Zoltan, un mare maestru al acestui sport, a avut initiativa amenajarii unui aerodrom destinat exclusiv aeromodelelor, care a functionat pe un teren privat, pana in luna februarie anul acesta, proprietarul terenului dorind ridicarea unei constructii pe terenul respectiv.
Prin urmare intreaga flota de aeromodele brasovene s-a mutat pe aerodromul de la Sanpetru, luand fiinta Sectia de Aeromodele a Aerodromului Sanpetru (SAAS), al carei initiator este domnul Dorin Feldioreanu.
Zborul in aceasta locatie este supus unor restrictii de timp si spatiu, avand in vedere faptul ca se zboara aproape tot timpul anului, aici functionand cea mai veche scoala de piloti de planoare din tara.


Pentru un zbor in siguranta cu un aeromodel este nevoie de un teren cu iarba, deschis, fara copaci si linii de inalta tensiune in apropiere. Am identificat un astfel de loc intre Codlea si Vulcan (pe acest teren s-au facut primele zboruri cu motor in Tara Barsei). Locul corespunde cerintelor. Nu stiu cine este propietar, sper sa nu se supere ca folosesc uneori terenul ca pista de decolare, pana acum s-au suparat doar oile care pasc aici, nu de putine ori ciobanii fiind nevoiti sa alerge dupa ele insa m-am inteles bine cu ei.
Daca proprietarul ar fi de acord, as putea amenaja un pic terenul, macar iarba tunsa. In urma cu trei ani eram doi aeromodelisti in oras dar pasiunea pentru zbor l-a dus mai departe pe tanarul meu prieten, azi el zboara pe avioane si elicoptere adevarate.
E greu sa descriu in cateva cuvinte acest sport, numai clasificarea aparatelor de zbor ar necesita cateva pagini, cel mai bine este sa vezi in zbor un avion pilotat de la sol, atunci ai satisfactia ca e facut de tine, macar o parte, in plus iti ofera si o doza de adrenalina…. exista modele care depasesc cu mult  suta de kilometrii pe ora.
Stiu ca situatia de criza in care ne aflam nu prea ne ingaduie sa ne bagam in astfel de activitati care implica cheltuieli, dar cand e pasiune, nimic nu te opreste.
Pentru a duce la sfarsit un proiect, strang bani multe luni la rand, uneori chiar ani  sau imi achizitionez pe rand bucata cu bucata.
Ar mai fi multe de spus dar pentru moment sunt foarte ocupat, abia am gasit ragaz sa scriu cateva cuvinte.
Mai bine va invit o data la un zbor, daca este cineva interesat, ma poate contacta pe adresa de yahoo.messenger : nicajohn2004

Cu stima
Nica George

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

3 COMENTARII

  1. Foarte fain. Frumoasa pasiune! Si eu am pasiunea asta din clasa a 3-a! Dar numai de un an am reusit sa imi iau un Arcus Rc.Am participat la concursuri dar am lasat totul in urma…

    • Ovidiu, daca vrei ne putem intalni la un zbor, numai sa fie vreme frumoasa. lasa un mesaj pe pagina mea de facebook (cauta Nica John din Codlea)

Comments are closed.