Mihai Mohaci: Statul trebuie să își protejeze cetățenii și capitalul autohton

0
588 vizualizari
views

Am fost și am rămas un om preocupat de protecția consumatorilor. Am fost ani de zile în controale la firme dar arareori am decis să amendez un antreprenor de la prima inspecție.
Am considerat și consider că rolul specialistului angajat de stat este să consilieze antreprenorul / agentul economic astfel încât acesta să ajungă la respectarea legislației și doar dacă, după consiliere, constată rea voință să impună respectarea legii prin coerciție, prin amendă sau închiderea activității.
Cu alte cuvinte, reprezentantul statului trebuie să fie consilier în sprijinul agentului, nu un „organ de control” dătător de dureri dorsale. Am auzit multe plângeri la adresa „organelor de control” și, din păcate, trebuie să admit că erau justificate.
Mult prea mulți inspectori, fie ei fiscali, OPC, DSV, DSP, Directia Agricola etc. sau din alte instituții consideră că obiectivul lor este să-și facă „punctajul”, adica sa respecte indicatorul de amenzi aplicate si incasate  și uită că sunt atât în slujba cetățeanului cât și a agentului economic. Rolul inspectorului, indiferent de instituția din care face parte, este să se asigure că legea este respectată, nu să fie collector de bani la buget.
Rolul inspectorului, conform legii, este și cel de prevenție și educație dar, din păcate, mult prea mulți angajați ai statului uită care este esența muncii lor și se îmbată cu puterea vremelnică dată de slujbă, devenind niște simple organe, ale statului.
Trăim vremuri grele și criza sanitară a dus la o criză economică ce se va acutiza în lunile următoare. Statul trebuie să își protejeze cetățenii și să protejeze capitalul autohton iar acest lucru înseamnă și o atitudine constructivă a inspectorilor în relația cu agenții economici. În calitate de parlamentar voi continua să propun acest principiu al reducerii actului de control și al creșterii actului de consiliere, astfel încât agentul economic să ofere produse și servicii mai bune, cu respectarea legii.

Vreau ca 80% din actul de control sa fie bazat pe consiliere si actiunile tematice comune la mai multe institutii sa fie facute doar o data cu o singura echipa de control. Altfel, la ag. Economic un organ de control intra si altul iese, incat se innebuneste activitatea respectiva de la vanzator pana la patron.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic