Micii cerșetori inspiră milă la ieșirea din supermarket-uri

4
1.321 vizualizari
views

De cele mai multe ori sunt bătuți, înjurați și exploatați de cei care îi trimit la cerșit. Micii cerșetori știu că dacă nu aduc acasă niciun ban, nu vor mânca nimic. Nevoiți să ceară, aceștia văd cerșitul ca pe o joacă de cele mai multe ori, un rol impus, cu care s-au învățat. La început a fost frica, dar teama s-a spulberat în timp. Acum este doar obișnuința și insistenta acolo unde simt ei că omul ezită să le dea un bănuț. Uneori, în joaca lor pot deveni chiar obraznici și te înjură dacă la rândul tău îi repezi cu o vorbă care nu le cade bine.

Cine să-i condamne pentru un mod de viață? Și de ce ar face-o? În fond, toată lumea cerșește folosind diferite tertipuri în funcție de nevoi, doar că modul în care o face fiecare diferă după pregătire și de abilități. Începând cu locul de muncă, marirea de salariu, un voucher sau un discount la magazinul din colț și până la a cerși iubire, există momente în viața fiecăruia când cerșește, inspirând milă și compasiune.

Cu cei doi micuți din fața unui supermarket din oraș am stat de vorbă în seara zilei de 17 ianuarie, când mi-au cerut un bănuț. Păreau veseli și chiar au fost încântați să le fac o poză, cu condiția să nu îi pun pe ,,tevelizor”.

Așa am aflat de la aceștia că locuiesc în cartierul Mălin și că părinții i-au trimis să facă bani, chiar dacă temperatura de afară arăta puțin sub zero grade celsius. Murdari, cu haine ponosite, îmbrăcați subțire, aceștia au recunoscut că au și alte haine acasă de la ajutoare, dar nu le îmbracă pentru a nu pleca seara cu buzunarele goale. Nu au vrut să spună cum îi cheamă, pedeapsa este aspră dacă vorbesc prea multe cu necunoscuții.

Cât este ziua de lungă sunt acolo, studiind fețele care intră și ies din magazin. Par isteți, adaptați situației. Dacă esti îmbrăcat frumos și ieși cu coșul plin, formula de a cere este: ,,Nenea, îmi dai și mie un leu? Te rog!” Când ieși în grabă, cu coșul gol sau fără acesta, ti se adresează: ,,Dai și mie un ban?”.. Dar nu insistă decât în prima situație.

M-am scormonit și am găsit două monede de 10 bani, singurul marunțis din buzunare. Au luat banuții și după ce î-au împărțit s-au uitat lung unul la celălalt, apoi la mine și au plecat oarecum dezamăgiți.  Mâine vor fi din nou acolo, cu același text pregătit, poate vor avea mai mult noroc.

Cerșetor nevinovat..  >Citește AICI<

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

4 COMENTARII

  1. Daca Protectia copilului nu ar dormi in papuci, parintii acestor copii ar fi fost de mult decazuti din drepturi.

  2. le gaturade familia asta am facut tot ce am putut sa cer ajutor de la primarai de la codlea info uni a inteles dar la alti nu pasa primarie trebuia sa intervine cum va sa oferit o cabana in mijlocul paduri intreb eu ce facea acolo facea 4 km pina in codlea sa cobora drumul strandului in mijlocul iarna hai domnilor primarie are biro special cu asa ceva se ocupa stie de caz de ce nu anuntat protectia copiilor aduna pe cei de pe strada pe tigani dar pe familia asta nu intrebarea mea de ce cine sa anunta am facut dusmani pe director de la codlea info pentru de ce promisiuni am dat cu sacul eu cind am mers am dus dar de unde cine are si are legatura de ce nu intervine ca nu dare nicaier pt asta domnilor si damnelor

  3. da daca a fi fost anuntat PROTECTIA COP[[LOR DAR NU A ANUNTAT NIMENI PRIMARIE SAU POLITIA TREBUIE SA ANUNTA DIN PACATE AMINDOI STIE DE CAZ DE ANI DE ZILE SI NU A FACUT NIMIC NICI MACAR AJUTOR SOCIAL NU PRIMESTE TOTAL ASTA AL 6 ANI CARE STA IN CIMP IN COLIBA INTREBARE PINA CIND CIND INTERVINE PRIMARIE SA AJUTA CU O CAMERA IN ORAS IN BLOC UN SERVICI UNDEVA LA DOMNU CESAR SISA DARAMA COLIBA MERSI NU SE POATE CRESTE COPII IN CONDITIE ASTA COPIII CRESTE INTREB EU PINA CIND

Comments are closed.