Marius Dunca: PSD are soluții, programe și se ține de cuvânt. Ați văzut, din partea cealaltă, ceva concret și coerent, altceva decât ”Jos”, ”Huo”?

0
1.030 vizualizari
views
Ce putea face un părinte cu 84 de lei pe lună, cât era alocația pentru un copil până la 31 martie? Putea cumpăra dulciuri, câte ceva de îmbrăcat, caiete, creioane, poate chiar câteva jucării…Fiecare părinte își are socotelile lui și stabiliește prioritățile în cheltuirea acelei sume de bani. Ce poate face un părinte cu 150 de lei pe lună, cât va primi pentru fiecare copil, începând cu 1 aprilie? Semnificativ mai mult!
Cum ar fi fost dacă de această creștere ar fi beneficiat românii care se gândesc acum la perioada Paștelui, cu bucuriile, dar și cu cheltuielile sale? Am să-i las pe părinți să(-și) răspundă, chiar dacă nu depindea de ei acest aspect…
În calitatea mea de senator al României am mai lansat public întrebarea către artizanul acestei întârzieri, în aplicarea legislației care prevede creșterea alocațiilor. Îl întrebam la vreme respective, pe președintele Klaus Iohannis, când are de gând să-și ceară scuze românilor pentru întârzierea bugetului. Această tărăgănare, și nu mă refer doar la vorba prezidențială, ci mai ales la amânarea promulgării bugetului, a făcut rău. Le-a făcut rău părinților care așteptau alocațiile mărite, le-a făcut rău primarilor care ar fi vrut să demareze investițiile angajate prin buget. Ne-a făcut rău nouă, brașovenilor, care avem repartizate 23 de milioane de lei, de la Guvern, pentru Aeroport. Pentru că, presupun, chiar dacă semnalele politicianiste transmise de președintele PNL Brașov au fost că suma este prea mică, el are pregătite facturile pentru ceva lucrări făcute la această investiție mult așteptată!
Știți de ce este de-a dreptul enervantă atitudinea lui Klaus Iohannis? Pentru că nu e prima data când pune piedici, doar de dragul de a spune că PSD nu este în stare să facă!
În august, anul trecut, Guvernul a pus în dezbatere publică proiectul de rectificare a bugetului. Erau două lucruri importante în acel proiect. Unul era important pentru președinte, căruia i se lăsau în buget doar banii pe care putea să-i cheltuiască, adică acele cheltuieli angajate. Iohannis a ieșit să protesteze într-o conferință de presă, spunând că nu poate organiza anumite evenimente. Al doilea lucru din rectificarea bugetară era important pentru cetățenii din categoriile vulnerabile: copiii și mamele. Ministerul Muncii solicita suplimentarea, cu circa 450 de milioane de lei a filei de buget pentru plata alocațiilor pentru copii, a indemnizațiilor de creștere a copilului și a stimulentelor de reinserție pentru mamele care revin mai devreme în activitate, pentru că, veste bună, crescuse numărul de beneficiari ai acestor servicii. Iar amânarea rectificării bugetului se traducea prin întârzieri în livrarea acelor sume.
Luna mai va aduce prima plată majorată a alocațiilor. Cei care au copiii în vârstă de sub doi ani sau copii cu dizabilități până la împlinirea vârstei de 18 ani, vor primi, în loc  de 200 de lei, 300 de lei. Pentru copiii cu vârste cuprinse între 2 și 18 ani, mandatul poștal sau viramentul pe card nu va mai fi de 84 de lei, ci de 150 de lei. Fiindcă vorbeam mai devreme de categorii vulnerabile, una dintre ele este cea a  pensionarilor. Nu voi spune și eu ce majorări îi așteaptă pe cei care au muncit în condiții grele, dar vă asigur că toți pensionarii vor beneficia de creșterea punctului de pensie, de la 1 septembrie. Și asta pentru că ne ținem de promisiunea de a asigura un trai decent celor care au muncit, dar și datorită faptului că sunt bani pentru a face acest lucru. Bugetul de pensii are excedent pentru că PSD a luat acea măsură inteligentă, de transfer al contribuțiilor de la angajator la angajat. În acest fel, au apărut niște sume care ar fi trebuit să fie tot timpul în buget. Iar din acei bani, PNL propunea, aiuristic și demagogic, să fie crescute alocațiile. Dar „dictatura majorității” cum mai este numită alianța constituită democratic, a venit cu soluția corectă și a impus-o prin vot. Adică spiritul practic și experiența în guvernare s-au văzut și aici, în detrimentul tragerii de timp și al demagogiei liberale. La dezbaterile pe buget, Liviu Dragnea a inițiat și susținut atât un amendament corect de majorare a alocațiilor, cât și modificarea legii plafoanelor, astfel încât această măsură să devină posibilă. 
De fapt, la asta se reduce, în ultimii ani scena politică. 
PSD are soluții, programe și se ține de cuvânt. Ați văzut, din partea cealaltă, ceva concret și coerent, altceva decât ”Jos”, ”Huo”, sau mai prezidențialul ”Pesedeeee nuuuu poaaaate”? Românii, însă, încep să vadă cum lucrurile pe care le cereau politicienilor prind contur. 
PSD poate. Guvernul poate.
 
Marius-Alexandru Dunca
Senator, președintele PSD Brașov
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic