Maestrul Nicolae Diaconu a luat calea stelelor lăsându-ne moștenire Universul Satului Românesc

0
2.186 vizualizari
views

Și-a iubit țara și neamul românesc, zămislind capodopere din pământul în care se va întoarce și din care suntem făcuți fiecare dintre noi. Meșterul Nicolae Diaconu, figură marcantă a comunității codlene, a reprezentat România cu mândrie, ca un adevărat ambasador cultural, apreciat fiind de marile porți ale lumii. Prin talentul sau nativ ieșit din comun, prin calitățile excepționale de plastician ceramist, prin ingeniozitate și perseverență, Nicolae Diaconu și-a căutat, cu lăudabilă stăruință, și și-a găsit, după ani de căutari, un stil artistic propriu. Migălind de la bulgărele amorf, la detaliu semnificat, el “croiește” din lut trupuri și chipuri de oameni, înzestrându-i cu o noblețea ce trădează adevărata artă, cu atitudini, fizionomii și sentimente aparținând unei lumi atât de familiare din pruncie: cea a satului natal.

 

Desface lutul în fâșii și-l descântă îndelung între degetele-i puternice, dar extrem de sensibile pentru a realiza, rând pe rând, opinci, obiele, ițari, ie sau cămașă, cojoc sau bunda,căciula sau năframa, care îmbracă personajele de o varietate impresionantă, oferindu-le personalități distincte, complete de o ipostaziere a gesticii și statutului social sau de vârstă, ce reconstituie întregul univers al țăranului român..

Și-a împlinit un vis..

Nicolae Diaconu și-a împlinit un vis, acela de a transmite mai departe fiului său, Marius Diaconu, dragostea modelării lutului tradiției românești, un fiu de care a fost tare mândru, așa cum îi mărturisea mai deunăzi. Nu este ușor să fii contemporan cu un mare om, pe care să îl întâlnești aproape în fiecare zi și să-i strângi mâna, de prezența căruia să te bucuri și de sfaturile căruia să iei aminte. El, marele om Nicolae Diaconu, despre care am scris atât de mult și totuși mult prea puțin, a visat un Muzeu al Basmului Popular Românesc, cu personaje precum Setilă, Lungilă și Flămânzilă, cu Prâslea cel Voinic și Făt-Frumos, cu Ileana Cosânzeana și Dănilă Prepeleac.  Poate într-o zi vom reuși să construim ultimul său vis, aici la Codlea. Drum lin către stele, maestre!

(VIDEO)Momente unice cu maestrul Diaconu

nicolae-diaconu nicolae_diaconu_dacian_ciolos

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic