Lucrătorii străini – descurajați prin lege să exploateze vizele de muncă în România

0
234 vizualizari
views

Deputatul PUSL de Brașov, Ana Loredana Predescu, afiliat grupului PSD a inițiat alături de colegii din cadrul Comisiei pentru industrii și servicii, un Grup de lucru dedicat lucrătorilor non-UE  pentru a genera un set de modificări legislative necesare sprijinirii antreprenorilor români care pierd bani din cauza lucrătorilor străini ce exploatează o viză de muncă.
 
 „Meseria este brățară de aur”, dar, din păcate, în România, forța de muncă calificată este pe cale de dispariție. În consecință, pentru a-si putea susține activitatea, multe firme din Horeca, agricultură, construcții, industrie ușoară, sunt nevoite să importe forță de muncă din state non-UE.
 
Datele oficiale arată că numărul străinilor veniți în România pentru a munci era de 27.450 în 2020 și de 49.962 în 2021. Mai mult, Guvernul a dublat contingentul de acordare de vize, la 100.000 pentru anul 2022. Și aici intervin problemele:
 
În foarte multe cazuri, practica a arătat că angajații străini folosesc România și angajatorii români doar ca pe o poartă de lansare spre Vestul Europei, exploatează o viză de muncă datorită căreia ajung pe teritoriul unui stat UE și nu își respectă obligațiile contractuale față de angajatorul care le-a plătit avizele și biletele, părăsind de cele mai multe ori intempestiv locul de muncă înainte de finalizarea contractului. Prejudiciile create angajatorilor fiind imense deoarece aceștia sunt obligați să le asigure cazare, transport și mâncare gratuit.
 
Totodată, lipsa unei baze de date comune între Ministerul de Interne – Ministerul Muncii – Ministerul de Externe, personalul insuficient din Consulate, raportat la dublarea contingentului de vize, termenele foarte mari pentru eliberarea avizelor de muncă, imposibilitatea de a plăti taxele online și „dosarul cu șină” sunt alte probleme care pun piedici angajatorilor români.
 
Am dezbătut problematica muncitorilor din statele non-UE și cu mediul asociativ și am pregătit  o serie de amendamente care corectează legislația în vigoare pentru a aloca termene rezonabile și ancorate în realitate, a reduce birocrația și pentru a descuraja munca la negru și nerespectarea obligațiilor contractuale, atât de către angajat, cât și de către angajator, respectând totodată legislația europeană, dreptul la muncă și dreptul la liberă circulație.
 
Toate acestea vor fi dezbătute alături de colegii mei din Comisia pentru industrii și servicii și reprezentanți ai MAE, MMSS, MAI”, a declarat deputatul de Brașov, Ana Loredana Predescu.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic