Lucrările avansează la Muzeul Tradițiilor Codlene. Ce vom putea găsi la muzeu?

1
1.400 vizualizari
views

Muzeul  Traditiilor Codlene începe să prindă contur odată cu reabilitarea Centrului Istoric, mai exact a clădirii Vechii Primării,   clădire monument istoric, ce va expune pe cele trei nivele: demisol, parte si etaj, obiecte ce vor pune în valoare traditiile orasului nostru. Proiectul de reabilitare cuprinde și Casa de Cultură împreună cu Biblioteca Municipală, lucrări estimate la 13 milioane lei, din care 12,5 mil. nerambursabili (fonduri europene), termen de finalizare 2015.

Revenind la muzeu, la demisol se vor expune planuri, planse, poze cu clădirile construite în țesutul tradițional al localității, planșe vechi privind sistematizarea de-a lungul anilor și tot ceea ce ține de dezvoltarea orașului începând cu anul 1200, an de la care există documente ce atestă localitatea.

La parter se vor expune porturi populare, obiecte de uz casnic, manuscrise, mobilier, numismatică (monede vechi).

La etaj, având în vedere că această clădire a funcționat la un moment dat ca primărie, va fi amenajată secțiunea muzeu al administratiei locale. Una dintre săli va fi amenajată cu porturi tradiționale de nuntă, obiceiuri de nuntă, filmări și poze vechi de la oficieri de cununii, iar tinerii care vor dori să își unească destinele vor putea să își spună jurămintele în această sală.

Fiecare nivel va cuprinde exponate donate sau strânse de la toate etniile care au conviețuit în bună armonie de-a lungul timpului și care au sprijinit la dezvoltarea orașului. Ne referim în special la etnia germană și rugăm pe această cale comunitatea săsească să sprijine demersurile privind amenajarea muzeului, fiind puse la dispoziție mai multe spații pentru a-și pune în valoare exponatele.

De asemenea, comunitatea maghiarilor este așteptată cu mult interes de municipalitate pentru a expune în muzeu documente, porturi populare, poze, articole,  etc, care să pună în valoare tradițiile maghiarilor din Codlea și împrejurimi.

Ținând cont că etnia rromă a dezvoltat mai multe meșteșuguri pe teritoriul localității, aceasta este de asemenea invitată să expună la muzeul tradițiilor obiecte ce amintesc de meșteșugurile trecute (unelte prelucrate din cupru și alamă, bijuterii executate manual, unelte folosite la realizarea obiectelor de podoabă, inclusiv poze sau orice alte documente care atestă conviețuirea etniei în Tara Bârsei.

 

Lucrari vechea primarie Codlea (17) Lucrari vechea primarie Codlea (22) Lucrari vechea primarie Codlea (28)

 

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. În sfârşit si un lucru care ne bucură si sufletul printre multe nenorociri care au loc în ultima vreme în urbea noastră.Păcat ca un subiect ca cel de sus nu provoacă comentarii ca subiectul despre vreo nenorocire.Toată aprecierea mea pentru cei care au luat această initiativa(muzeul va fi o atracţie turistică).

Comments are closed.