Let-s Do It Romania, cea mai mare mișcare de ecologizare, va avea loc pe 15 septembrie

0
2.204 vizualizari
views

Asociația Tot Mai Verde din Brașov implementează la nivelul județului Brașov proiectul „Let’s Do It, Romania!”, cea mai mare acțiune de ecologizare din România. Alătură-te și tu echipelor de voluntari!

Proiectul a fost prezentat în cadrul unei conferințe de presă la care au participat Tóásó Imelda, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov, și Iulian Dudiță, președintele Asociației Tot Mai Verde Brașov, alături de prefectul Marian Rasaliu, Ciprian Băncilă, directorul executiv al Agenției pentru Protecția Mediului Brașov, Mircea Paraschiv, șeful Comisariatului Județean Brașov al Gărzii Naționale de Mediu, Horia Stancu, șeful Secției Drumuri Naționale Brașov din cadrul Direcției Regionale de Drumuri și Poduri Brașov, și oficiali ai Asociației de Dezvoltare Intercomunitară ISO MEDIU în domeniul salubrizării localităților din județul Brașov, dar și ai sponsorului principal, cu toți reprezentând instituții care s-au alăturat proiectului.

150 țări din întreaga lume se unesc în cea mai ambițioasă mișcare civică la nivel internațional, „World Cleanup Day”, în data de 15 septembrie 2018, în lupta împotriva uneia dintre cele mai presante probleme de mediu – deșeurile. România este parte din rețeaua internațională „Let’s Do It World!” din anul 2008, fiind a patra țară care a organizat o acțiune națională de curățenie. Din 2010 și până în prezent, proiectul „Let’s Do It, Romania!” a implicat peste 1.400.000 de voluntari în acțiuni de curățenie națională, fiind adunate din mediul înconjurător 18.000 tone de deșeuri.

Având în vedere anvergura acestui proiect și angajarea civică pe care o dezvoltă la nivelul societății românești, Consiliul Județean Brașov, în calitate de partener al Asociației Tot Mai Verde Brașov, a transmis tuturor primăriilor din județ invitația de a colabora la organizarea și desfășurarea proiectului „Let’s Do It, Romania!” pe întreg teritoriul județului nostru.

Misiunea organizatorilor este aceea de a mobiliza cetățenii, autoritățile, societatea civilă, firmele și mass-media pentru a curăța arealele naturale din jurul localităților României.

Acțiunea din 15 septembrie se realizează exclusiv pe bază de voluntariat, după următorul program, unitar la nivel național:

orele 8:00 – 9:00 Înregistrarea, verificarea, echiparea voluntarilor cu saci și mănuși;

orele 9:00 – 14:00 Activitatea de strâns deșeuri de către voluntari;

orele 14:00 – 17:00 Ridicarea sacilor cu deșeuri și transportul lor către bazele de stocare, în vederea valorificării corespunzătoare a acestora.

Pentru ziua de 15 septembrie, organizatorii își propun ca în fiecare localitate să lucreze la curățenie cel puțin 100 de voluntari.

Ținând cont de importanța implicării cetățenești în problematici de mediu, Consiliul Județean Brașov și Asociația de Dezvoltare Intercomunitară ISO MEDIU în domeniul salubrizării localităților din județul Brașov susțin organizarea și implementarea proiectului „Ziua de Curățenie Națională – Let’s Do It, Romania!” al Asociației Tot Mai Verde Brașov.

„În cadrul Consiliului Județean Brașov înțelegem că problema deșeurilor nu se poate rezolva într-o singură zi. În același timp, înțelegem importanța conștientizării populației și a implicării civice în rezolvarea problemei, tocmai de aceea am sprijinit Asociația Tot Mai Verde Brașov în acest proiect. Consiliul Județean Brașov a demarat pregătirea proiectului «Sistem de Management Integrat al Deșeurilor în județul Brașov» pentru care procedura de achiziție a serviciilor de consultanță este finalizată. Pentru finanțarea acestui proiect vom accesa fonduri europene prin Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020, Axa Prioritară 3, Obiectiv Specific 3.1. Dezvoltarea Infrastructurii Integrate de Management al Deșeurilor. În paralel cu aceste demersuri, Consiliul Județean Brașov, printr-o hotărâre a plenului, a alocat fonduri unităților administrativ-teritoriale pe raza cărora se află depozite de deșeuri menajere neconforme, în vederea demarării procedurilor premergătoare închiderii: reglementarea situațiilor juridice ale amplasamentelor, realizarea studiilor de fezabilitate, obținerea avizelor și acordului de mediu. În acest moment, pentru cinci depozite a fost deja obținut acordul de mediu”, declară Tóásó Imelda, vicepreședintele Consiliului Județean Brașov.

 

Obiectivul World Cleanup Day este de a mobiliza 5% din populația Globului pentru a produce o schimbare reală de comportament față de resurse și față de deșeurile generate. În România, „Let`s Do It, Romania!” își propune să mobilizeze 1 milion de voluntari. Înscrierea pentru Ziua de Curățenie Națională se face pe www.letsdoitromania.ro, iar cei înscriși vor putea să-și aleagă zonele pe care le curăță prin intermediul aplicației World Cleanup. În total, 50 de companii sprijină inițiativa.

La nivelul societății civile, 56 de organizații neguvernamentale și grupuri civice din România, reunind zeci de mii de copii, tineri și adulți implicați și sute de mii de beneficiari și-au asumat împreună susținerea Zilei de Curățenie Națională, prin memorandumul semnat în luna iulie.

Voluntarii mobilizați pe 15 septembrie vor curăța deșeuri a căror cartare sau identificare a mormanelor de deșeuri se realizează cu aplicația de mobil World Cleanup. Aplicația poate fi descărcată gratuit din AppStore sau GooglePlay.

Partenerii instituționali în România sunt Ministerul Mediului, Ministerul Educației Naționale, Ministerul Apelor și Pădurilor, Ministerul Turismului, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Ministerul pentru Mediul de Afaceri, Comert și Antreprenoriat, Jandarmeria Română, Administrația Națională a Penitenciarelor, Uniunea Națională a Consiliilor Județene din România și Asociația Municipiilor din România.

 

Cifre relevante despre situația deșeurilor în România și în lume

  • Cel puțin jumătate din cantitatea de plastic care există astăzi a fost produsă în ultimii 15 ani (National Geographic, iunie 2018)
  • Deșeurile din plastic tind să se acumuleze în mijlocul oceanelor. „Insula” din Oceanul Pacific este estimată că ar fi de aproximativ 3 ori dimensiunea Franței.
  • În fiecare an, 4,8-12,7 milioane de tone de plastic ajung în oceane din râuri și zone de coastă. Asta înseamnă 15 saci de plastic pentru fiecare metru de coastă din lume. Dacă tot acest plastic ar fi pus în camioane, linia formată din acestea ar înconjura planeta de 24 de ori (Jemma Jambeck, Universitatea Georgia, 2015)
  • Din tot plasticul produs vreodată, doar 9% a fost reciclat (Jemma Jambeck, National Geographic, 2018)
  • Un român produce anual 254 kg de deșeuri menajere pe an și mai puțin de 10% sunt reciclate, în vreme ce media UE este de 28%, potrivit celor mai recente date ale organismului Uniunii Europene pentru statistică, Eurostat.
  • România întârzie să adopte instrumente relevante privind gestionarea deșeurilor, iar din 2020, dacă nu va putea atinge o rată a reciclării de 50%, țara va fi pasibilă de sancțiuni de până la 200.000 de euro pe zi și chiar tăierea fondurilor UE pentru protecția mediului.
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic