La 10 ani au scris o carte!

0
1.166 vizualizari
views

Să fii copil e-un lucru minunat!

Sub îndrumarea doamnei profesor Cătălina Velişcu, 25 de copii din clasa a IV-a C de la Şcoala Generală nr. 2 Codlea au lansat în data de 21 iunie 2012 cartea numită ,,Este timpul pentru bune maniere!”

Elevii au numit-o ,,un cod secret pe care dacă-l cunoaştem devenim civilizaţi”, un mod de ,,a trăi frumos în toate împrejurările”.

,,Fiecare copil este o lume care aşteaptă să fie explorată. Părinţi, alimentaţi inteligenţa copiilor!” – scrie în prefaţa publicaţiei doamna director, profesor Mariana Roiniţă.

Prezentarea volumului în faţa publicului a fost îmbrăcată artistic de micii absolvenţi de şcoală primară, luând forma unei inedite călătorii în versuri şi note muzicale prin lumea literelor, a cifrelor, a gramaticii, istoriei şi geografiei. Au fost acompaniaţi la pian şi chitară de colegii lor Anita şi Horaţiu, în aplauzele părinţilor, prietenilor şi profesorilor.

Ce putem învăţa din cartea semnată de tinerii autori?

  • Codul bunelor maniere la vârsta copilăriei (Cum ne comportăm cu părinţii, vecinii, prietenii, colegii, străinii? Cum ne comportăm pe stradă, în vizită sau când avem musafiri, în excursii, la biserică, la filme, la spectacole sau serbări?)
  • Politeţea în diverse împrejurări (Salutul, punctualitatea)
  • Arta conversaţiei la vârsta şcolară (Cum vorbim, ce vorbim, când vorbim?, Cum vorbim la telefon?)
  • Reguli de igienă personală (Cum ne îmbrăcăm la şcoală?, Cum ne îmbrăcăm la plimbare?, Cum păstrăm îmbrăcămintea şi încălţămintea?)
  • În societate (Când oferim cadouri? Ce cadouri oferim? Cum primim cadouri? Cum scriu o scrisoare?)

Scrisă pe înţelesul celor mici şi spre folosul lor, cartea este o invitaţie în lumea copilăriei. Este lăudabilă reuşita doamnei profesor Cătălina Velişcu de a aduna gândurile elevilor de numai zece ani într-o carte pe care s-o citească la orice vârstă cu mare plăcere.

Să vedem ce găsim în paginile cărţii:

,,Pentru ca să fii respectat trebuie să respecţi. Această regulă există din cele mai vechi timpuri, iar cei care au ţinut cont au avut numai de câştigat. Trebuie să dăm dovadă de toleranţă faţă de cei din jurul nostru. Şi, copii, dacă aveţi ocazia să ajutaţi, faceţi-o cu toată inima, pentru ca la rândul vostru să fiţi şi voi ajutaţi.” (Miriam Cianga)

,,Aminteşte-ţi că TE ROG şi MULŢUMESC sunt cuvinte esenţiale pentru orice fel de relaţie!”

,,Să avem un comportament reţinut şi rezervat în prezenţa străinilor deoarece ne pot face rău dacă află date despre noi şi familia noastră” (Anita Boghea)

,,Pornind de la o cunoscută zicătoare, care spune: Ce ţie nu-ţi place, altuia nu-i face!, regula de bază, în orice împrejurare, este să te porţi cu ceilalţi aşa cum ţi-ai dori să se poarte şi alţii cu tine.”

,,Comunicarea dintre oameni trebuie să ilustreze frumuseţea şi adâncimea gândurilor, iar limbajul folosit trebuie să-i apropie pe oameni unii de alţii, nu să-i îndepărteze sau să-i jignească.”

Rândurile de suflet sunt foarte valoroase pentru că vin din inimi curate de copii. Proiectul acesta luminos se datorează în primul rând dascălului Cătălina Velişcu, doamna învăţătoare care a ştiut să valorifice potenţialul creator al elevilor pentru care, timp de patru ani, a fost ca o adevărată mamă.

Imagini de la spectacolul micilor scriitori

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic