Cea mai mare fermă de bivolițe din Țara Făgărașului se află la Viștea de Sus

0
11.395 vizualizari
views

A salvat bivoliţele de la sacrificare, din satele fărgărăşene, dar le-a şi înmulţit!

Este povestea lui Radu Bălaş din localitatea Viştea de Sus care astăzi creşte aproximativ 300 de bivoliţe în ferma sa. În anul 2014 şi-a cumpărat o fermă cu hale de 5 ha care astăzi este şi cea mai mare din Ţara Făgăraşului. Pasiunea pentru animale a moştenit-o de la părinţii săi. De mic a crescut în preajma animalelor şi nici la vârsta de 40 de ani nu are de gând să renunţe la ele, tocmai de aceea şi-a înfiinţat la Viştea de Sus o astfel de fermă. Radu Bălaş a avut curajul şi puterea să  ducă această tradiţia locului mai departe care este şiveche de sute de ani, mai departe mai ales tot mai mulţi tineri din sat au plecat şi nimeni nu mai creştea bivoli. Pe lângă bivoliţe, el mai deţine 2000 oi, 100 de vaci, 13 măgari, dar şi mulţi câini.

Fermierul Balaş a transformat totul în afacere. Hrana pe care o mănâncă bivoliţele este tot din fermă pentru că Radu deţine şi o cultură enormă de cereale ce produce cam 1000 de tone pe an. Laptele îl vinde cu 7 lei kg, brânza cu 20 lei, iar carnea cu 17 lei kg.

Radu Bălaş are de gând să investească în continuare pentru a-şi dezvolta ferma. Vrea să cumpere o sală de muls şi o linie de sacrificare pentru ca totul să corespundă normelor de igienă. Comparativ cu vacile, bivoliţele sunt ma rezistente la boli, au laptele mai gras, iar carnea are mai puţin colesterol.

Un material realizat de Agricool, Antena3.

Ferma de bivolițe din Țara Făgărașului – Agricool

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic