Edilii administrației codlene au decis să revină la tradițiile mai vechi ale așezării Zeiden (Codlea), separând cele două manifestări: Kronenfest și Zilele Codlei, așa cum acestea se desfășurau odinioară, în acest sens asigurându-se că vor conferi fiecărei sărbători în parte însemnătatea cuvenită. Pentru a înțelege exact cum stau lucrurile, vom parcurge succint istoria Kronenfestului.
Originile acesteia au la bază o sărbătoare săsească , Sărbătoarea Școlii (Schulfest). Festivalul este acum promovat ca o continuare a tradiției săseşti şi poartă în titlu încă numele german „ Kronenfest”.
Cum s-a ajuns de la ”Schulfest” la ”Kronenfest”?
”Sărbătoarea Școlii” (Schulfest) a avut loc în Codlea pentru prima dată pe data de 7 iunie 1874 la inițiativa preotului evanghelic Joseph Dück. Era o sărbătoare a școlarilor cu jocuri, dans și muzică . În anul 1899 Asociația pentru Înfrumusețarea Codlei stabilește ca loc de desfășurare poalele Măgurii ( Maialul). Punctul culminant al sărbătorii era așa numitul „Cerc al minunilor” (Melcul) un cerc mare săpat în iarbă în formă de melc, pe care copiii îl parcurgeau pe muzică. Pentru acest melc a fost compus un marș special de către compozitorul vulcănean Martien Thies, numit „Kippelmarsch”. La ieșirea din melc fiecare copil primea câte un corn dulce numit „Kipferl”.
Din cauza faptului că această sărbătoare (Schulfest) a fost interzisă după al doilea război mondial, edilii au denumit-o Kronenfest – Zilele orașului Codlea și au reluat-o mulți ani mai târziu. Pentru detalii accesați Istorie și semnificație.
Începând cu acest an, Schulfest – Kronenfest va avea loc în maialul codlean, la sfârsitul lunii iunie, când copiii intră în vacanță, iar Zilele municipiului Codlea, manifestare culturală prin care se celebrează ,,ziua de naștere,, a localității va avea loc în Promenadă – Centrul Istoric, la finele lunii iulie.
Update: Kronenfest 2015 – 20-21 iunie; Zilele Codlei 2015 24 – 26 iulie.
Daca tot exista aceasta initiativa, odata cu ea trebuie constientizata si starea deplorabila a zonei Maialului, unde sunt permise autoturisme si motociclete fara niciun fel de reguli, unde nu exista nicio forma de acces la cosuri de gunoi sau spatii de petrecere a timpului liber.
Daca aceasta zona se vrea a fi una pentru divertisment, trebuie inceput intai cu infrastructura care sa permita asta.
Ovidiu , si de asa-numitul Complex din zona Maial se vorbeste de minim 2 ani si nici macar urma de intentie ca se va incepe vreo constructie acolo. Mai trebuie sa astepti ceva timp pana vor aparea si zone special amenajate pwntru picnic , relaxare sau orice alta activitate. Drumurile de acces sunt deplorabile , probabil de aceea au acces doar motoarele si masinile 4×4 , daca tii la bunul tau nu prea ai cum sa intrii fara sa te zdruncine bine bolovanii . „Mult a fost, putin mai este”(ca sa il citez pe dl.Stan) , doar ca putinul de care vorbeste cred ca va fi pana va reveni la loc acel mult , nici vorba de ceva nou,util,de bun gust !
Comments are closed.