Kränzchen – Tradiții străvechi, păstrate în timp

0
2.079 vizualizari
views

Zilele trecute am fost placut surprinși să descoperim că la Codlea, tradiția străbună privind lucrul manual, a fost păstrată cu sfințenie până în zilele noastre, informează Serviciul Promovare Centru Istoric din Codlea.

Un grup de aproximativ 15 doamne, majoritatea săsoaice, care fac parte din cadrul parohiei Bisericii Evanghelice din Codlea, se reunesc în fiecare zi de marți, într-o încăpere special amenajată din casa parohială. Acolo, pe durata a două ore, ele realizează diverse cusături, broderii și împletituri în scopuri caritable și socializează folosind dialectul săsesc, la o cafea și ceva dulce. Reuniunea mai este cunoscută sub numele de Kränzchen. Acestea pregătesc în fiecare an pentru Paște și Crăciun diverse obiecte lucrate manual, pe care ulterior le oferă spre vânzare printr-o expoziție, sumele strânse fiind folosite ca donație către cei care au nevoie (cămine de copii, azile de bătrâni), dar și către Biserica Evangelică (anul acesta s-a donat suma de 2000 lei pentru cheltuieli de renovare în cadrul cofinanțării necesare în proiectul ce urmează a fi implementat din fonduri europene). De asemenea, doamnele din comunitatea săsească din Codlea, își îngăduie din când în când și câte o excursie, drept răsplată pentru munca depusă într-un an. 

Pentru că ni s-a părut o activitate minunată, realizată de oameni și pentru oameni, am dorit să împărtășim această informație cu întreaga comunitate din Codlea, care poate fi mândră de această parte a tradiției locale.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic