Județul Brașov în topul investițiilor guvernamentale cu sute de milioane de lei

0
870 vizualizari
views

Vorbim de finanțare de la bugetul de stat pentru investiții din diverse localități ale județului Brașov, precizează Roxana Mînzatu într-un scurt bilanț. Sau la fel de bine puteți să vă uitați și la celelalte județe pentru comparație, cel puțin ce înseamnă finanțările guvernamentale pentru investiții locale în Brașov și pentru că e bine să discutăm pe cifre și pe date concrete.

”Se fac aceste investiții, dar spre deosebire de fonduri europene, când avem investiții din finanțare guvernamentală nu se face mare tam-tam, nu avem plăcuțe foarte vizibile, nu sunt conferințe de presă, finanțatorul de obicei este uitat. Programul Național de Dezvoltare Locală este principalul instrument de finanțare pentru sate, orașe mici, din bugetul de stat pe lângă fondurile europene și este o inițiativă PSD care a fost adesea criticată dar este folosită la maximum de toate autoritățile locale de toate culorile politice, fiindcă e vorba de dezvoltare până la urmă locală. PNDL 1 și 2 pentru că avem două etape la acest program suma totală pe care proiectele de investiții din județul Brașov au atras-o, unele finalizate, este aproape de 888 de milioane de lei în total. Puteți să vedeți investițiile finalizate deja, amintesc drumul către Plaiul Foii de la Zărnești este investiție de 6,5 milioane RON susținută din PNDL 1. Avem opt domenii mari finanțate din acest bănuți. O importantă categorie de investiții care atrage finanțare este cea a drumurilor finanțate în zona de drumuri comunale, străzi, drumuri județene, poduri, suma totală contractată este de 360 de milioane de RON în județul Brașov.

Subliniez faptul că și Consiliul Județean Brașov are opt investiții finanțate din Programul Național de Dezvoltare Locală, trei în PNDL1, cinci în PNDL 2 și o sumă consistentă de aproape 78 de milioane de lei atrase de la Guvernul României pentru drumuri județene. Acesta este un program care vine și susține un mod facil comunitățile mai mici pentru al ajuta să ofere cetățenilor serviciile de bază, drumurile sunt categoria cea mai accesată. Urmează categoria de investiții în rețele de canalizare, 29 de investiții finanțate prin PNDL 1 și 2 suma totală contractat este de 250 de milioane RON vedeți aici enumerate și primăriile beneficiare și câteva investiții unde apa și canalizarea.

Vă dau un exemplu, de la Poiana Mărului, care are finanțare pe canalizare pe PNDL 2 și va începe șantierul acum în primăvară a lucrat tot anul trecut la proiectul tehnic, licitații pentru firma de construcții. A treia categorie ca valoare, rețele de alimentare cu apă potabilă. Aici avem 126 de milioane de lei finanțare din PNDL 1 și 2 de asemenea vedeți localitățile care au accesat primăriile care a accesat pentru diverse cartiere sau mă rog surse sau sate componente. Umrează ca pondere, investițiile în școli, grădinițe, creșe, că vorbim de extindere de corpuri de clădire sau de modernizări de dotări, 49 de milioane de lei pentru aceste 39 de investiții. S-a urmărit aici să se facă investițiile pentru autorizarea școlile și grădinițele din mediul rural. Urmează ca pondere iluminatul public, un total de finanțare de 6,6 milioane lei în 11 investiții. Urmează investițiile în dispensare, patru la număr, un total de 5,7 milioane de lei, prin PNDL 1 și 2. Cămine culturale au fost finanțate doar prin PNDL 1 cred că sunt finalizate toate. Ultima categorie e a sediilor de instituții publice, avem doar trei proiecte total 2,4 milioane RON de două sedii de primărie și o remiză de pompieri. Așa am încercat eu să ilustrez care sunt domeniile finanțate din fonduri guvernamentale pe județul Brașov.

Consider că e important ca de fiecare data, și acum și în viitor, când avem discuții legate de de ceea ce se întâmplă dinspre guvernarea PSD ALDE către județul Brașov să menționăm nu doar eu știu amendamentul pentru aeroport sau mai știu ce e bine să știm, că avem aceste investiții care sunt în diverse stadii de derulare.  În spatele finanțării, o recunosc, este munca primarilor și a consiliilor județene, dar de asemenea trebuie să facem echipă și noi parlamentarii pentru că toate investițiile stea durează un an, doi trei sau patru și în funcție de cât de repede primesc autorizații, aviz. Într-o altă conferință de presă o să vorbesc cu tine și de legislația pe care am modificat ca să ușurăm parcurgerea etapelor către realizarea obiectivelor de investiții. Eu am semnat o inițiativă legislativă de exemplu prin care să putem să finanțăm și extinderea de rețele de curent electric din PNDL, pentru că accesul la curent electric cel puțin în comunitățile foarte sărace, nu doar în cartierele noi, este esențial și este o inițiativă legislativă care trecută de Senat e deja la Camera Deputaților se va dezbate chiar la Comisia de Industrii unde activez și eu și domnul Mohaci De asemenea este inițiativa privind conectarea la rețelele de gaze naturale prin PNDL. Sperăm să treacă aceste inițiativă și din PNDL să susțină astfel de investiții pentru că sunt foarte necesar, dar de asemenea este o finanțare care completează fonduri europene. Primarii poate că știu, eu mai am și pe această cale prin Ordonanța 114 am mai creat un instrument un nou instrument pe care le va permite să finanțeze unul sau două proiecte în fiecare localitate este Fondul de Dezvoltare și Investiții, care este o finanțare care combina parte de granturi cu partea de împrumut și va fi o finanțare care va acoperi tot așa zone prioritare începând cu educație până la infrastructura de transport și așa mai departe.

Acest program este gestionat de Comisia Națională pentru Prognoză. Se va lansa deîndată ce se aprobă bugetul de îndată ce se soluționează ceea ce de nesoluționat mă rog discuția de la Curtea Constituțională Sperăm să se promulga bugetul cât mai rapid și să lansăm și acest instrument pe care primăriile așteaptă pentru că nevoile de investiții sunt mari avem fonduri europene avem acest PNDL 1 și 2 avem Compania Națională de Investiții dar și acest fond de dezvoltare pe care îl vom lansa este foarte foarte așteptat și sunt sigură că va fi bine primit de primari toate detaliile sunt în ordonanță 114 și la urmă un ordin de Ministru care va detalia și mai și mai mult care sunt condițiile de accesare pentru primării. Pentru conectarea la rețelele de gaz, da, am venit cu mai multe variante de finanțare așa cum știți avem și în legea 123 am inclus o variantă de finanțare încercăm cumva să facem finanțator primăria cumva să implicăm primăria fonduri în sprijinul locatarilor din comunitatea respectivă depinde de Distrigaz de cine este transportatorul de gaze din comunitatea respective, noi încercăm să facem să se poată utiliza bani din bugetul local pentru o anumită parte din lucrările de extinderea rețelelor de gaze până la limita proprietății avem dezbateri cu Agenția Națională de Reglementare în Energie în comisie și vom vedea la ce concluzie. Mesajul meu este acesta se lucrează în echipă degeaba există programul de finanțare dacă nu există voință la nivelul primăriilor ca să acceseze degeaba primăriile vor și depun proiecte dacă nu primesc autorizații și avize de la serviciile deconcentrate și ministere degeaba se lansează licitațiile dacă nu avem firme de construcții și angajați în sectorul construcțiilor.

 

Startup Nation ediția a doua este un program iarăși o inițiativă PSD care cumva sa transformat în program guvernamentală contestată de câțiva, dar care și-a dovedit, zic eu, succesul după prima ediție care a finanțat 8444 de firme. Și a doua ediție care a debutat în decembrie 2018 a însemnat 33033 de mii de firme aplicate de cea crescut cu 10 mii numărul de firme aplicante pe Startup Nation față de prima ediție. E un semn că românii au încredere sau interes și încredere în acest program de finanțare guvernamentali grantul aceste de 40.000 de euro pentru firme nou înființate reprezintă un ajutor important iarăși este un grant fără cofinanțare. Singur, el permite dezvoltarea de afaceri mici, concurența acesta, de trei firme pe un loc, ne încurajează să spunem că programul este de success, dar desigur că tot bugetul finanțează cel mult 10 mii de firme ca și în prima ediție, așa încât 20 și de mii de firme vor rămâne nefinanțate. În momentul de față ce putem spune este ca a început evaluarea firmelor în ordinea punctajului pe care l-au obținut. Se evaluează primele 13.000 de planuri de afaceri de firme înscrise în aplicația online în ordinea punctajului. În perioada aceasta, recomandarea Ministerului pentru mediul de afaceri și și a mea este pentru acești 13.000 aplicanți să își verifice adresa de email zilnic, dacă pot, pentru că vor primi poate solicitări de clarificări de la funcționarii agențiilor pentru IMM-uri, unde li se verifică planul de afaceri și trebuie să răspundă rapid. Mă bucur că pe zona Brașov, dar Agenția Brașov răspunde de județele Brașov, Sibiu și Covasna, avem un număr important de aplicanți, cam 2.000 de aplicanți din cei 30 de mii din România, sunt din județul Brașov.  Din informațiile mele, din județul Brașov în primii 10 mii sunt cam 700 de aplicanți, cam 700 de firme. Și ei vor fi evaluați, asta înseamnă o creștere față de de firmele finanțate prin Startup Nation prima ediție în ediția din 2017. Sper ca toate 700 să se treacă de evaluare și să se primească finanțarea și să se lanseze cu bine pe piață și să funcționeze. M-am uitat și peste numărul de locuri de muncă pe care firmele și le-au asumat să le creeze și să le mențină, ca urmare a accesării finanțării. Un număr destul de mare de locuri de muncă deci primele 10000-13000 de firme și-au asumat să creeze între 4 de locuri de muncă și 26 locuri de muncă, deci practic cine și-au asumat că angajează mai puțin de patru locuri de muncă, nu au intrat între aceste firme 13.000 de firme.Îi sfătuiesc să folosească acest timp în care planul de afaceri se evaluează, să analizeze dacă cu adevărat pot susține aceste locuri de muncă doi ani de zile după ce se încheie proiectul. Deci după ce primesc finanțarea, ei o pot pierde dacă nu păstrează aceste locuri de muncă, dacă nu plătesc salariile și taxele salariale timp de doi ani de zile. Finanțarea Startup Nation este generoasă dar când văd proiecte care asumă 26 de locuri de muncă sau 20 de locuri de muncă. Am și discutat cu niste oameni pentru afaceri, trebuie să ne gândim care va fi volumul vânzărilor acelei firme astfel încât să permită ca doi ani de zile să plătească salarii și taxe pentru atâtea persoane și eu sper că nu a fost doar la recomandarea consultanților, sau eu știu, din tentația de a obținut punctaj mare, această asumare a unui număr de locuri de muncă relativ ridicat. Este important să spunem încă o dată până ajunge să și semneze contractul de finanțare pe Startup Nation trebuie să fie afaceri sustenabile, care să reziste pe piață și să le meargă bine și nu ne interesează doar aspectul acesta, de a da cheltui practic banii de program anul acesta cât mai cât mai rapid si ca firmele să supraviețuiască nu doar doi ani și cât mai mulți ani și să se dezvolte sănătos și sustenabil. – Roxana Mînzatu

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic