Semnificația “Zilelor Codlei”
Anual are loc așa numitul “Kronenfest-ul” ,care este organizat de către autoritățile locale ca prilej de sărbătoare a orașului. Însă, știm oare cu toții de unde a pornit această sărbătoare?
Originile acesteia au la bază o sărbătoare săsească , Sărbătoarea Școlii (Schulfest). Festivalul este acum promovat ca o continuare a tradiției săseşti şi poartă în titlu încă numele german „Zilele Codlei- Kronenfest”. Însă nu este acceptată de toți sași ca o continuare a tradiției lor, iar cei mai mulți dintre ei nu participă.
Cum s-a ajuns de la ”Schulfest” la ”Kronenfest”?
”Sărbătoarea Școlii” (Schulfest) a avut loc în Codlea pentru prima dată pe data de 7 iunie 1874 la inițiativa preotului evanghelic Joseph Dück. Era o sărbătoare a școlarilor cu jocuri, dans și muzică . În anul 1899 Asociația pentru Înfrumusețarea Codlei stabilește ca loc de desfășurare poalele Măgurii ( Maialul). Punctul culminant al sărbătorii era așa numitul „Cerc al minunilor” (Melcul) un cerc mare săpat în iarbă în formă de melc, pe care copiii îl parcurgeau pe muzică. Pentru acest melc a fost compus un marș special de către compozitorul vulcănean Martien Thies, numit „Kippelmarsch”. La ieșirea din melc fiecare copil primea câte un corn dulce numit „Kipferl”.
După cel de-al doilea război mondial ”Schulfest-ul” este interzis. Au fost mai multe încercări de a reînvia tradiția, iar în anul 1957 a fost organizat de către Pompierii Voluntari. Abia în anul 1969 a putut fi reluată tradiția sub o nouă denumire – „Kronenfest”. Nu mai era o sărbătoare a sașilor, o sărbătoare pentru copii și tineri, ci mai degrabă un spectacol care promova elementele culturale săsești: după marșul elevilor în Maial era un program de spectacol al trupelor de dansuri săsești și al corului săsesc din Codlea. La sfârșitul anilor 80 participă și trupe de dansuri românești. Punctul de atracție rămâne marșul prin melc la care participau sute de copii. Un element nou este catargul de aproximativ 15 m cu o coroană împodobită în vârf. Un nou simbol al ”Schulfest-ului” era coroana din vârful catargului pe care se urcau tinerii care aruncau jos dulciurile ascunse în aceasta. În continuare există tradiția sportului : competiția de tras funia dintre Pompierii Voluntari și Corul Bărbătesc. Totul se încheia cu focul de tabără unde se cânta Imnul Transilvaniei ( Siebenbürgenlied) . Până în anul 1989 aceasta a fost forma în care s-a ținut ”Kronenfest-ul” .
(Pentru mai multe poze istorice de la „Schulfest”,accesați http://www.zeiden.de.vu/ )
Kronenfest-ul astăzi
În confuzia creată de emigrarea sașilor, tradiția ”Kronenfest-ului” / ”Schulfest-ului” a fost în parte pierdută. În anul 2000, Forumul German Codlea reînvie această sărbătoare, iar din anul 2004 organizator principal și finanțator este administrația locală. De atunci sărbătoarea s-a îndepartat tot mai mult de tradiție. Singurele elemente tradiționale ce au mai rămas sunt: marșul copiilor în melc și cățăratul pe catarg. La paradă participă costume românești, ungurești și puține porturi săsești purtate de tinerii și copiii din localitate. În rest, au fost adăugate multe elemente „mondene”: pe lângă trupe de dansuri din toată România astăzi participă și trupe de Breakdance, tarabe de meșteșug și standuri cu mâncare. Schulfest-ul a devenit o sărbătoare comercială a orașului .
Sursa : http://traditionen.evang.ro/fe/tradition/view/109
Kronenfest 19878, Foto: Wilhelm Roth www.wilhelm-roth.de/Versc/61_Z.htm
Kronenfest 2012, Sursa: www.facebook.com/casadeculturacodlea
Redacția mulțumește trupei de dansuri săsești, în special domnului Nicolae Râșnovean, Mihai Bîrlea și d-rei Christine Vlădărean pentru traducerea, prelucrarea și punerea la dispoziție a materialului.
[…] de toți sași ca o continuare a tradiției lor, iar cei mai mulți dintre ei nu participă.citeste toata stirea din codlea-info.roRelated Posts:Zilele Codlei ,,Kronenfest” vor avea loc pe 27, 28 si 29 iulieIstoria Codlei in […]
[…] ,,Originile acesteia au la bază o sărbătoare săsească , Sărbătoarea Școlii (Schulfest). Festivalul este acum promovat ca o continuare a tradiției săseşti şi poartă în titlu încă numele german „Zilele Codlei- Kronenfest”. ”Sărbătoarea Școlii” (Schulfest) a avut loc în Codlea pentru prima dată pe data de 7 iunie 1874 la inițiativa preotului evanghelic Joseph Dück. Era o sărbătoare a școlarilor cu jocuri, dans și muzică . În anul 1899 Asociația pentru Înfrumusețarea Codlei stabilește ca loc de desfășurare poalele Măgurii ( Maialul). Punctul culminant al sărbătorii era așa numitul „Cerc al minunilor” (Melcul) un cerc mare săpat în iarbă în formă de melc, pe care copiii îl parcurgeau pe muzică.” (mai multe detalii aici) […]
[…] Din cauza faptului că această sărbătoare (Schulfest) a fost interzisă după al doilea război mondial, edilii au denumit-o Kronenfest – Zilele orașului Codlea și au reluat-o mulți ani mai târziu. Pentru detalii accesați Istorie și semnificație. […]
Comments are closed.