Invitație la Carnavalul Lolelor, tradiții și obiceiuri de 1000 de ani (Bilder aus dem sächsischen Bauernleben in Siebenbürgen)

0
1.675 vizualizari
views

Ne face o deosebită plăcere, să vă facem cunoscut că vom continua și în 2013 proiectele inițiate în 2008 pentru a promova tradiția săsescă a fasching-ului în forma sa medievală – specifică unor burg-uri din vechile scaune săsești din perioada Universității Saxone – ca parte a patrimoniului cultural comun.

Carnavalul este cunoscut ca o sărbătoare populară cu mascarade, deghizări, petreceri variate, jocuri hazlii şi mimice. Prima atestare a Carnavalului datează din 1097 A.M.D. și face referință la cel venețian. Acest tip de manifestare se desfăşoară în perioada ce precede Postul Paştelui, începând cu data de 6 ianuarie (mai ales în Italia, dar şi în alte ţări din vestul Europei – Austria, Belgia, Germania, Luxemburg) şi se sfârşeşte cu Miercurea Cenuşii.

În comunităţile săseşti din Transilvania, carnavalul corespunde perioadei dintre Bobotează (Epiphanis) şi Lăsatul Secului (Fastnacht). La oraş, carnavalul este cunoscut sub denumirea de Fasching – cuvânt de origine austriaco–bavareză, iar la sat se foloseau denumirile de Fasnacht sau Fastnacht (Foasnicht, Fuesendich – în dialectul săsesc), uzitate în special în perioada de dinainte de Miercurea Cenuşii (Aschermittwoch) – cu care începea Postul Paştelui.
În domeniul tipologic Carnavalul de la oraş se înscrie şi obiceiul lolelor din arealul cuprins în vechiul Scaun săsesc Cincu, respectiv Valea Hârtibaciului (Harbachtal – în dialectul săsesc), cât și forme diferite din arealul cuprins în Valea Târnavelor (Kokelgebiet – în dialectul săsesc) așa cum este cazul la Saschiz și Valea Viilor.

Tradiția fasching-ului săsesc este descrisă în Bilder aus dem sächsischen Bauernleben in Siebenbürgen (Imagini din viața țărănească săsească din Transilvania) redactată de către naturalistul Franz Friedrich FRONIUS (sas născut la Nadeș în 1829, absolvent al Gimnaziului din Sighișoara și al Universității din Leipzig).
Cea mai veche atestare a acestui obicei, care indică şi conţinutul lui semantic, se găseşte în Indiculus superstitionum et paginarium, din secolul al XVII-lea.

Transmiterea orală a obiceiului nu a păstrat explicaţia originii tradiţiei, care s-a păstrat până la finele secolului trecut în arealul din Scaunul săsesc Cincu (Schenk): la Agnita (Agnitlen, Ogeniteln), dar și sub alte forme la Cincu (Gris-Schink), la Marpod (Mârpet), la Dealu Frumos, (Schinebärch, Šinebarχ), la Iacobeni (Jakosdref, Jôkestref, Giukestref, Giukesdrêf), la Chirpăr (Kirperich, Kirpriχ), cât și în arealul din Kokelgebiet (valea Târnavelor) la Saschiz (Keist, Kaest) și la Valea Viilor (Wormloch, Vurmliχ), dar și în arealul Țării Bârsei, la Cristian (Noscht, Nâeršt).
Astfel, pentru a păstra această tradiție ce vine din perioada evului mediu transilvan, duminică, 3 din Făurar, A.M.D. 2013, UrzelnZunft Bukarest – UrzelnZunft Mediasch – UrzelnZunft Schassburg® au ales noul staroste și vor începe pregătirile pentru fasching (Carnavalul Lolelor®).

Carnavalul Lolelor® s-a desfășurat în 17 februarie în Centrul Istoric al Capitalei – pe fosta Uliţă Nemţească (Palatul Voievodal Curtea Veche – str. Franceză – str. Smârdan – str. Lipscani), iar în 23 februarie se va desfășura în Centrul Istoric al Mediașului (Casa Schuller, Piața Ferdinand I și Piața Castelului) și respectiv în 24 februarie în Citadela Sighişoarei.
Inițiat în 20 ianuarie 2008 împreună cu municipalitatea bucureșteană spre a marca reintroducerea străzii Smârdan (fosta Uliţă Nemţească) în zona dedicată traficului pietonal, din 2009 Carnavalul Lolelor® începe să fie organizat de Centrul Cultural PETRE ŢUŢEA cu susţinerea regretatului Burgermeister Daniel THELLMANN în burg-ul medieşean şi cu sprijinul Centrului Educaţional Interetnic pentru Tineret (ibz) și a Centrului Cultural Româno-German în Citadela Sighişoarei.

Proiectul transilvan și-a atras sprijinul Arhivelor Naţionale ale României, Municipiului București şi Municipiului Sighișoara, Bisericii Evanghelice C.A. Mediaș, cât și a unor instituţii de învaţământ: Liceul Teoretic Stephan Ludwig ROTH şi Şcoala Generală Hermann OBERTH și Şcoala Gimnazială nr.4 din Mediaş, Liceul Teoretic Joseph HALTRICH și Şcoala Gimnazială Radu POPA din Sighişoara, Liceul Teoretic Marin Preda din Odorheiu Secuiesc și Liceul de Coregrafie si Artă Dramatică Octavian Stroia din Cluj-Napoca.
Proiectului educațional desfăşurat și în 2013 sub titulatura Carnavalul Lolelor®, i s-a asociat un târg al breslelor cu durata de o zi organizat în parteneriat cu Fundația ARTERA și se va desfășura după următorul program:

Mediaș, 23 februarie 2013

• Casa SCHULLER – Curtea interioară
12.00 – 12.11 Ceremonia transmiterii lăzii de breaslă (Laden forttragen) noului staroste al breslelor pentru A.M.D. 2013.

12.11 Alaiul Lolelor, alungarea spiritelor rele şi împărţirea gogoşilor săsești – personajele mascate pornesc pe următorul traseu: Casa Schuller – Piaţa Ferdinand I – str. Johannes Honterus – Biserica Evanghelică Sf. Margareta – Piaţa Ferdinand I – Traube – str. Petofi Sandor – str. Mihai Eminescu – str. Stephan Ludwig ROTH – Piaţa Ferdinand I – Primăria Veche (Biblioteca Municipală Stephan Ludwig ROTH).
• Turnul Clopotelor
12.30 teatru de animație – reconstituire istorică a Foasnicht cu păpuși BI-BA-BO – Legenda Ringhispiel
• Primăria Veche
13.30 Încheierea cu intonarea imnului Transilvaniei (Siebenbürgen Land des Segens)
• Casa SCHULLER
13.45 vernisaj expo măști de carnaval (Şcoala Gimnazială nr.4 Mediaș – clasa prof. Dan TODEA)
• Curtea interioară Kastell
14.00 – 17.00 ateliere demonstrative cu activităţi specifie ale vechilor bresle
• Biserica Evanghelică Sf. Margareta
18.00 Concert de lăută/vihuela oferit breslelor medieșene de minnesänger-ul Nicolae SZEKELY din Eisenmarkt cu un repertoriu din creațiile următorilor autori: Hans Newsidler, Hans Judenkoenig, Hans Gerle, Emanuel Adriansen, Luis Milan, Miguel Fuenllana, Luis Narvaez, John Dowland.
recital de poezie medievală germană și sonete
19.00 – 20.00 Îndestularea Lolelor

Sighişoara, 24 februarie 2013

• Casa cu Șindrilă
12.00 – 12.11 Ceremonia înmânării lăzii de breaslă (Laden forttragen) noului staroste al breslelor pentru A.M.D. 2013.
12.11 Alaiul Lolelor, alungarea spiritelor rele şi împărţirea gogoşilor săsești – personajele mascate pornesc pe următorul traseu: Casa cu Şindrilă – str. Bastionului – Casa cu Cerb – Turnul Croitorilor – Zidul Cetății – Turnul Cojocarilor – Turnul Măcelarilor – str. Cojocarilor – Scara Acoperită – Casa Cositorarului – Piaţa Răţuştelor – str. Cositorarilor – Liceul JOSEPH HALTRICH – Turnul cu Ceas – Casa Veneţiană – str. Cetății – Primăria Municipiului Sighişoara.

• Casa Cositorarului / Piața Rățuștelor
12.30 – 12.45 Prezentarea tradiției săsești a fasching-ului – specifică unor burg-uri din vechile scaune săsești din perioada medievală – ca parte a patrimoniului cultural comun

• Primăria
13.00 Încheierea cu intonarea imnului Transilvaniei (Siebenbürgen Land des Segens)
13.11 – 14.00 alungarea spiritelor rele din Citadela Sighișoarei și Piața Cetații de către personajele mascate de carnaval

• Casa cu Șindrilă – Curtea interioară
13.11 Ceremonia de deschidere a Târgului Breslelor – Târgul de meșteșuguri vii, ateliere demonstrative cu activităţi specifie ale vechilor bresle

• Casa cu Cerb / Centrul Cultural Româno-German
13.00 teatru de animație – reconstituire istorică a Foasnicht cu păpuși BI-BA-BO (Liceul Marin Preda – Odorheiul Secuiesc)
13.30 vernisaj expo măști de carnaval (Şcoala Gimnazială Radu POPA -clasa prof. Dan TODEA)

• Casa cu Șindrilă
15.00 Casa cu Șindrilă, teatru de animație, trupa de teatru de animație a Liceului Marin PREDA din Odorheiu Secuiesc

• Primăria – Sala Mică
16.00 Concert de lăută/vihuela oferit breslelor sighișorene de minnesänger-ul Nicolae SZEKELY din Eisenmarkt cu un repertoriu din creațiile următorilor autori: Hans Newsidler, Hans Judenkoenig, Hans Gerle, Emanuel Adriansen, Luis Milan, Miguel Fuenllana, Luis Narvaez, John Dowland.
recital de poezie medievală germană și sonete

• Casa Cositorarului / Piața Rățuștelor
17.00 – 18.00 Îndestularea Lolelor

• Pizzeria QUATRO AMICII / Piața Ʃ
18.00 – Balul Lolelor

Mirel Remescu,
Centrul Cultural Petre Țuțea

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic