Sub sloganul ,,Intinde o mana! Salveaza o viata! Doneaza Sange!”, un numar de doua sute de jandarmi brasoveni participa la o campanie de donare de sange, organizata la nivel national de Jandarmeria Română, care debuteaza in 1 octombrie 2011, la Braşov, la Centrul de Transfuzie Sanguină.
Prin aceasta actiune cadrele din Inspectoratul Judetean de Jandarmi Brasov si Gruparea de Jandarmi Mobila ,,Burebista” Brasov vor veni in sprijinul celor ce au nevoie de transfuzii de sange, unul din scopurile activitatii fiind atragerea cat mai multor persoane care sa devina donatori permanenti Centrului de Transfuzie Sanguina Brasov.
”Noi, jandarmii, nu suntem doar în
slujba cetăţenilor sănătoşi;
încercăm prin această acţiune să îi ajutăm pe cei care au cel mai mult nevoie de noi ca şi oameni. Aşteptăm să ni se alăture toţi cei care se gândesc cum ar proceda dacă un prieten, o rudă sau propriul copil, ar avea nevoie de sângele lor. Doneaza sange si vei putea salva pe cineva. ” (Biroul de Presa al Inspectoratului de Jandarmi Brasov)
Jandarmeria doneaza viata pentru Romania
Informatii utile pentru cei ce doresc sa doneze sange:
Donarea de sange este sigura si usoara.
Nu se pot contracta SIDA sau alte boli infectioase in timpul donarii.
Se utilizeaza un ac steril si de unica folosinta pentru fiecare donare.
Din cantitatea de sange donata o singura data se pot extrage elementele care pot salva vietile a trei pacienti.
Fiecare unitate de sange – luata ca intreg – este testata contra bolilor inainte de a fi trimisa spre separare.
Chiar si tu daca indeplinesti urmatoarele conditii:
- Varsta cuprinsa intre 18-62 ani;
- Greutate corporala minima a donatorului: 50 kg;
- Tensiunea arteriala: maxima sa nu depaseasca 200 mmHg iar minima 100 mmHg;
- Donatorul sa nu prezinte afectiuni de genul: boli de piele, sechele pulmonare, operatie de ulcer;
- Intervalul de timp intre doua donari de sange nu poate fi mai mic de 60 zile.
Donarea de singe este permisa numai persoanelor in stare de sanatate, intre 18 si 62 de ani (intrucit in afara acestor virste nu exista garantia unui raspuns armonios din partea organismului fata de pierderea a 450ml de sange), celor care nu au valorile tensiunii arteriale peste 20 mm Hg sau sub 10 mm Hg, femeilor in afara sarcinii sau a lauziei, celor ce nu manifesta stari emotionale exagerate, teama persistenta fata de actul donarii sau o stare de oboseala, nu au consumat alcool sau o masa bogata in grasimi inainte de a se prezenta la recoltare, au de la ultima donare de singe minimum 60 de zile, nu au avut in ultimul timp pierderi de singe si nu au fost supusi unor interventii chirurgicale.
Si profesiunea donatorului poate constitui uneori o cauza a respingerii acestuia de la recoltare, cind exista pericolul potential al infectiilor (cazul mulgatorilor, ingrijitorilor de animale, maturatorilor) sau al unei oboseli fizice (soferi pe mijloace de transport in comun, piloti, operatori la masini grele).
Restrictiile de mai sus privind donarea de sange se explica asttel: starile emotionale exagerate sunt o expresie a afectarii sistemului nervos, cel care coordoneaza repartitia sangelui dupa nevoi, iar in acest caz raspunsul sau poate fi inadecvat.
Teama de actul donarii poate duce la o tulburare a circulatiei sangelui manifestata printr-o lipotimie (lesin).
Starea de oboseala (dupa munca in schimbul de noapte sau dupa eforturi mari) poate constitui o cauza a adaptarii necorespunzatoare a circulatiei singelui.
Intervalul de minimum 60 de zile de la ultima recoltare este considerat suficient pentru refacerea tuturor elementelor sangelui si rezervelor organismului pierdute cu ocazia ultimei recoltari.
Gravida nu poate dona sange, intrucit organismul sau trebuie sa acopere si nevoile viitorului copil, iar interdictia se prelungeste 18 luni dupa nastere pentru ca organismul mamei sa-si refaca pierderile.
(sursa: www.doneazasange.ro)
George Nica
31.10.2011