Inițiativă pentru revitalizarea industriei de apărare

0
1.258 vizualizari
views

Senatorii Marius Dunca și Florin Orțan și deputații Roxana Mînzatu, Viorel Chiriac și Mihai Popa, împreună cu mai mulți parlamentari social-democrați, au depus o inițiativă legislativă prin care industria de apărare să treacă din subordinea Ministerului Economiei în subordinea Ministerului Apărării Naționale. 

            Modificarea și completarea Legii nr. 232/2016 privind industria națională de apărare, precum și pentru modificarea și completarea unor acte normative, cu modificările ulterioare, prin desemnarea în locul Ministerului Economiei a Ministerului Apărării Naționale ca minister de resort, care va exercita, în numele statului român, drepturile și obligațiile ce decurg din calitatea de acționar la operatorii economici cu capital integral și/sau majoritar de stat, este impusă de necesitatea revitalizării industriei de apărare într-un ritm ridicat, care să asigure transformarea, modernizarea și înzestrarea capabilităților/structurilor Armatei României conform Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă și, în consecință, îndeplinirea atribuțiilor, responsabilităților, misiunilor și cerințelor specifice de către Ministerul Apărării Naționale așa cum sunt prevăzute prin lege și alte documente legale. Asigurarea coordonării și evidenței industriei de apărare, cu capital de stat sau privat, de către Ministerul Apărării Naționale este în spiritul principalelor documente care fundamentează planificarea apărării la nivel național: Strategia națională de apărare și Programul de guvernare.

”Industria de apărare din România trebuie revitalizată. Trecerea acesteia în subordinea Ministerului Apărării reprezintă o normalitate și o șansă ca în aceasta să se investească masiv pentru a se putea respecta standardele la care ar trebui să fie Armata Română. Industria de apărare din România a fost o componentă esențială a economiei, cu forță de muncă înalt calificată și producție la cele mai înalte standarde. Avem posibilitatea să revitalizăm o mare parte din aceasta și astfel să asigurăm numeroase locuri de muncă în anumite comunități. Județul Brașov a fost un județ cheie în ansamblul industriei de apărare și trebuie să găsim soluții pentru a revitaliza această componentă – este un angajament asumat în campania electorală, angajament care începe să devină realitate. Această inițiativă legislativă este un prim pas pentru a valorifica, moderniza și dezvolta ceea ce mai există astăzi din industria de apărare, motiv pentru care va fi dezbătută în procedură de urgență” declară senatorul Marius Dunca, președintele PSD Brașov.

 

Sectorul industriei de apărare reprezintă un domeniu strategic implicat în realizarea efortului de apărare a țării prin furnizarea de produse militare și prestarea de servicii conexe pentru forțele sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională.

În perioada de după anul 1989, scăderea drastică atât a exporturilor, cât și a numărului contractelor atribuite de instituțiile sistemului național de apărare, ordine publică și securitate națională operatorilor economici români a dus la reducerea continuă a volumului activităților din industria de apărare și a slăbit potențialul de producție și cercetare-dezvoltare al acestui sector.

Per ansamblu, acest sector stagnează, înregistrează pierderi, operatorii economici confruntându-se cu lipsa contractelor, din cauza liniilor de fabricație învechite, depășite fizic și moral, cu costuri

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic