Inceputurile Municipiului Codlea – partea a doua

4
1.432 vizualizari
views

Multi dintre noi nu stim fapul ca Zeiden a apartinut sasilor iar „codlenii” de azi erau iobagi, servitori sau lucratori pentru nevoile cetatii. Zeiden era o localitate saseasca, cladita in jurul unei biserici si inconjurata apoi de case cu gospodarii mari, sasii deposedandu-i pe romani inca din secolele al XIII-lea si al XIV-lea de toate pamanturile din Tara Barsei (Burzenland). Cresteau pasari si animale care nu le apartineau, carau marfuri care nu erau ale lor si lucrau pamanturile stapanilor sasi. Multi dintre ei traiau pe vaile abrupte si impadurite numite “surduci”, de unde a provenit si denumirea de “surducan”, ce insemna si taietor de lemne, tapinar, stanjenar si dulgher. Cea mai importanta sarcina a lor era asigurarea cu lemne pentru iarna a locuitorilor cetatii Zeiden si a mestesugarilor cu lemne si carbuni. Dar nici padurile nu apartineau servitorilor, ci tot ale sasilor pentru care lucrau, ca si atelierele lemnarilor sau masarilor (Tischler), vestiti in Codlea.

Masarii erau breslasi autorizati si nu admiteau romani in breasla decat ca ucenici. Abia dupa 1919 romanii au fost acceptati ca meseriasi calificati in meserie. Surducanii, care lucrau in atelierele de mobile sasesti sau ca angajaţi ai serviciilor comunale, aveau numele germanizate, fara echivalent in germana, numele devenea Tauber, iar prin retraducere in romaneste, Surdu, ceea ce explica multimea acestor nume, alaturi de Surducan, din toata Tara Barsei si din preajma celorlalte cetati sasesti pentru care slugareau romanii.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

4 COMENTARII

 1. Stau cateodata si-mi aduc aminte de jocurile copilariei mele, inevitabil ,in zona Maru Dulce,unde se lasa mai tot timpul cu „de-a sasii si romanii ” .
  Atunci nu stiam de ce ,dar acum pot sa-mi explic de ce aveam in sange aceasta
  asa-zisa „ura „. Foarte timid si mai pe la colturi ,incepe sa se recunoasca faptul ca romanii din Codlea erau ,de fapt ,niste tolerati dar nu la orice nivel ci doar la dreptul de a sluji !
  M-am nascut , „sus la romani ” in Codlea si am simtit aceasta in tot ceea ce a insemnat evolutia vietii .Ma intrebam ,mereu , de unde izolarea facuta de cei care ne-au civilizat , veniti cu diplome de ” cavaleri teutoni „.
  Acesta nu este un articol sovin ,nici pe departe ,ci este doar o traire pe propria mea piele !
  Si mai e ceva ,care trebuie combatut din toate incheieturile . Este adevarat si de necontestat aportul si rolul colonizatorilor pe aceste meleaguri .
  Am prieteni ,de altfel ,invidiosi si care s-au aciuit si ei pe aceste meleaguri ,
  ” venetici ” cum sunt ei , pe nedrept ,porecliti care sustin ca romanii din Codlea nu au nimic , ca totul apartine sasilor !? (generic, pamanturile )
  .Acest lucru poate fi perfect valabil daca pana in 1211 nu a existat decat mare in aceasta zona .Greu de crezut ca acesti aventurieri ,in cautare de senzatii tari ,
  au adus, pe spinarea cailor atati saci cu pamant !
  Istoria traita este mai adevarata decat crudul adevar istoric !

  Romeo P.

 2. Acum vreo 10 ani, mai in gluma mai in serios, cineva a spus povestea asta unei persoane care ”eclipsa”cu originea ei…Si in ziua de azi i se reproseaza … :(((

  • Draga prietene,
   De obicei ,cand nu inteleg ceva ,mai intreb odata ( in cazul de fata ,mai citesc odata )
   Si-ti marturisesc , sincer , am mai citit odata !

   Ceea ce am inteles clar este ca aceasta „poveste ” cum o numesti tu ,eu am trait-o pe viu ! Poate si de aici emfaza mea !

   Romeo P.

   • NU !!! Nu era vb despre comentariul dvs… scuze daca sa inteles asa :((
    Era vb de faptul ca o colega ia spus unei PENESOAICE :)), ”Codlenii au fost tigani si slugi la sasii”, …
    Istoria din vremurile in care am facut scoala nu spunea lucrurile astea… Iar la Codleni era ”mai greu de ajuns”. Noi aia de la bloc (in viziunea lor) eram priviti ca niste intrusi, niste venetici, nu eram CODLENI ! A… stai la bloc…esti un nimeni…in cartier sau in C Nord …esti vax albina :))
    Acum, fara a supara pe nimeni, eu m-am nascut in Codlea, parintii mei sunt de vreo 40 de ani pe aici, dar nu ma dau pe UNELE PERSOANE care stau cu nasul ridicat, mandrii de radacinile lor :)), si iacata, istoria le-a dat o ”palma” si le-a facut publica povestea ascunsa cu sfintenie atatia ani .
    ATENTIE, am spus UNELE PERSOANE !!!
    Cu tot respectul d-le Romeo… daca sunteti persoana la care ma gandesc (si daca nu :)) ).

Comments are closed.