În plin audit, șefa poliției locale Codlea vrea să impună o aberație de regulament

4
1.554 vizualizari
views

Politia locală a municipiului Codlea prin reprezentant legal Szinatovici Elena vrea un nou regulament de ordine interioară, document conceput repede pe genunchi și băgat sub nasul agenților spre luare la cunoștintă, fără ca acesta să treaca prin comisia de ordine și liniște publică? Paradoxal, acest regulament este întocmit de către șefii de compartimente în data de 25.10.2012, în timp ce (teoretic) poliția locală se află în audit? Mai mult de atat, în lipsa primarului, plecat pentru 3 zile din localitate?

Reținem una dintre aberațiile noului regulament: ,,Nicio măsură de sancționare cu excepția mustrării sau a avertismentului scris, nu poate fi dispusă înaintea efectuării cercetării disciplinare prealabile”.

Spre exemplu, dacă un agent trebuie sa îndeplinească o misiune stabilită prin dispozitie și șeful ierarhic constată neîndeplinirea acestei misiuni, poate sancționa agentul cu mustrare sau avertisment. Dar dacă șeful nu iese din birou și aplică sancțiunea pentru că are ură personală pe agent, acesta nu se poate apăra conform noului regulament. Astfel, se încalcă flagrant un drept al salariatului respectiv. În mod normal, orice abatere disciplinară trebuie supusă spre cercetare comisiei de disciplină.
Spicuind din pagina sindicatelor, reținem următoarele:

,, Cercetarea disciplinara”

Cercetarea disciplinara presupune parcurgerea a 5 etape:

1. Intocmirea unui referat privind savarsirea unei abateri disciplinare
2. Emiterea deciziei de numire a comisiei de cercetare disciplinara
3. Convocarea salariatului pentru cercetarea disciplinara prealabila
4. Intocmirea Procesului-verbal de catre comisia de cercetare disciplinara
5. Decizie de sanctionare (concediere)

CCMUNN pe anii 2007-2010 a introdus o prevedere noua cu privire la convocarea salariatului. Astfel, comisia de cercetare disciplinara il va convoca in scris pe salariatul cercetat, cu cel putin 5 zile inainte. Convocarea va indica cel putin motivul, data, ora si locul intrevederii (art. 75 alin. (3) din CCMUNN pe anii 2007-2010).

Sanctiunile disciplinare.
Disciplina muncii se poate defini ca fiind starea de ordine existenta in desfasurarea procesului de munca , rezultand din respectarea intocmai a normelor ce reglementeaza acest proces si din indeplinirea de catre toti participantii a obligatiilor asumate prin incheierea contractelor individuale de munca.

Constituie abatere disciplinara , conform art 263 (2) din Codul muncii , 2) Abaterea disciplinară este o faptă în legătură cu munca şi care constă într-o acţiune sau inacţiune săvârşită cu vinovăţie de către salariat, prin care acesta a încălcat normele legale, regulamentul intern, contractul individual de muncă sau contractul colectiv de muncă aplicabil, ordinele şi dispoziţiile legale ale conducătorilor ierarhic
Spre a raspunde disciplinar , trebuie indeplinite urmatoarele elemente constitutive ale abaterii disciplinare : obiectul , latura obiectiva, subiectul si latura subiectiva .

Sanctiunile disciplinare generale si conditiile aplicarii lor sunt determinate strict prin lege , expres si limitativ. Conform art 264 din Codul muncii sanctiunile disciplinare sunt :

– mustrarea – consta in notificarea scrisa prin care i se pune in vedere salariatului ca a incalcat obligatiile sale de munca

avertismentul – reprezinta comunicarea scrisa facuta salariatului prin care i se atrage atentia asupra faptei savarsite si i se pune in vedere ca in cazul in care va savarsi noi abateri va fi sanctionat mai grav, ajungandu-se chiar la desfacerea contractului de munca

– retragerea uneia sau mai multe gradatii sau trepte de salarizare – pe o perioada de 1-3 luni , ori in cazul celor incadrati la salariul de baza , diminuarea acestuia cu 5-10 % pe aceeasi perioada.

– Reducerea salariului si a indemnizatiei de conducere – pe o perioada de 1-3 luni , cu 5-10% ( sanctiune aplicabila salariatilor incadrati in functii de conducere care beneficiaza si de indemnizatie de conducere.

– Retrogradarea in grad profesional sau in treapta profesionala , in cadrul aceleiasi profesii , pe durata de 1-3 luni

2. Desfacerea disciplinara a contractului de munca.

http://www.paginasindicatelor.ro/sfaturi-utile/cercetarea-disciplinara.html

Încă o dată, spre stupefacția noastră, suntem nevoiți să constatăm incompetența unor oameni, angajați ai poliției locale din Codlea. Firesc, ne întrebăm: până când?!?

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

4 COMENTARII

  1. Aceasta doamna se crede tot pe vremea unchiului sau (fostul primar ) cind facea tot ce o taia capul in primaria codlea fara sa o traga nimeni la raspundere .Habar n-are pe ce lume traieste si cred ca nu stie nimic toate sin numai aparente, dar la jignit colegii si subalternii este neintrecuta.Poate cineva se va gasi sa o trimita acolo unde se pricepe cel mai bine

  2. Regulamentul de ordine interioara se intocmeste de catre angajator dupa discutii prealabile cu sindicatul sau reprezentantii angajatilor. Cred ca toti angajatii sau reprezentantii lor au participat, nu ? A fost o gluma : R.O.I. a fost intocmit de catre sefii de compartimente si aprobat de doamna „Colonel”. Fac pariu!

  3. De cite ori iese ceva prin presa si televiziune despre primaria Codlea protagonista este Elena Zinatovici, poate domnii care o tin in brate nu s-au saturat de proasta imagine a acestei institutii si asteapta un scandal de amploare mai mare !

  4. Imi pare foarte normal sa se poata aplica Avertismentul si Mustrarea , fara a se cere intrunirea comisiei de disciplina (consiliu de onoare)

Comments are closed.