Gest disperat! Un fermier și-a asumat să irige culturile cu apă din Bârsa, deși știa că încalcă legea

1
17.552 vizualizari
views

Munteanu Ștefan a apelat la o soluție disperată când și-a dat seama că cele peste 80 de ha de culturi, porumb, soia și cartofi vor muri din cauza secetei. Și cum râul Bârsa trecea pe lângă culturile acestuia la aproximativ 100m, a făcut un stavilar și cu ajutorul unei motopompe a irigat timp de o saptămână, până a fost reclamat de un ONG.

Agricultorul ne arată locul in care a făcut stăvilarul și ne spune cât de disperată era situația. Vorbim despre 200 de proprietari ai asociației, cei care dețin culturile și care ar fi rămas muritori de foame dacă ar fi fost compromise culturile.

Și-a asumat, deși îi pare rău că a încălcat legea și stia acest lucru, însă în repetate rânduri a încercat să discute cu apele române și i s-a spus că trebuie să consolideze malul dacă vrea să facă un stăvilar. La Covasna și Harghita se poate, la Brașov nu.

Agricultorul ne vorbește de investiții de zeci de mii de euro în semnințe, în utilaje, în motorină și în toate lucrările pe care le are de făcut, iar acum când mai are puțin să recolteze să rămână fără producție e strigător la cer!

În lanul de porumb ne arată cum se prezintă cultura irigată, care are peste 2 m înălțime și apoi pe o altă cultură pe care nu a irigat-o, cultura fiind prea departe de zona de apă. Diferența este la extreme. Nici pentru furaj nu poate folosi porumbul neirigat. La fel este și cultura de soia, este arsă de soare și nu mai poate face nimic cu ea. La podul de la Bârsă, ne arată cum apa intră pe sub pietriș și mai iese după 2 km, pânza freatică se ascunde pe albia râului, atât de secat este.

Oamenii din Vulcan spun că a făcut foarte bine, chiar dacă a încălcat legea a salvat pâinea unei întregi localități.  Fermierul nu a blocat tot cursul râului și nici localnici nu s-au plâns că a făcut barajul. Din contră, oamenii din comuna Vulcan spun că ar fi făcut la fel și ei dacă ar fi fost în locului lui, chiar dacă ar fi încălcat legea e mai bine decât să nu ai ce mânca.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. O situație disperată, o măsură disperată. Nu e ca atunci când în goana după bani incalci legea cu bună știință, aici acest om a încercat sa salveze culturile. Să sperăm că cei care vor dosare penale, amenzi usturătoare, vor înțelege ca e vorba de hrana noastră, a tuturora.

Comments are closed.