De azi se încarcă cererile de finanțare pentru spitalele regionale * Finantarea UE – continuata si din exercitiul 2021-2027, anunță deputatul Roxana Mînzatu pe pagina sa de socializare.
”AM POR a lansat ieri, 14.10.2019, apelul aferent axei 14, Spitale Regionale de Urgenta, ceea ce permite, incepand de astazi, transmiterea de catre beneficiar, Ministerul Sanatatii, a cererilor de finantare pentru cele 3 spitale regionale pre-identificate in Acordul de Parteneriat din 2014: Iasi, Cluj, Craiova”.
In acest fel, prin initierea acestui proces si, ulterior, prin transmiterea proiectelor la Comisia Europeană, Romania depaseste etapa esentiala si critica pentru securizarea co-finantarii Uniunii Europene pentru cele 3 spitale regionale. In acest ritm, este asigurata inclusiv incadrarea in termenele initial agreate, ceea ce inseamna ca un prim contract de finantare ar putea fi semnat pana la finalul lui 2019.
Ministerul Fondurilor Europene a initiat negocierile informale cu CE pentru urmatoarea perioada de programare 2021-2027, printre prioritatile sale aflandu-se si continuarea finantarii infrastructurii de sanatate si, implicit, a celor 3 proiecte privind spitalele regionale, prin incadrarea lor in categoria proiectelor care vor putea fi fazate. Acest subiect a fost abordat inclusiv in vizita de lucru pe care am avut-o, alături de echipa Ministerului fondurilor europene și a ministerului sănătății, la Bruxelles in perioada 8-9 octombrie 2019, discutiile urmand sa continue in a doua jumatate a lunii octombrie cand reprezentantii Comisiei Europene – DG REGIO se vor la afla la Bucuresti. Discutiile vizeaza o fazare financiara facila, fara sincope, cu indicatori agreati din start pentru ambele etape.
Astfel, aceasta abordare negociata de Ministerul Fondurilor Europene cu Comisia Europeana va securiza continuarea finantarii europene pentru spitalele regionale si din exercitiul financiar 2021-2027:
Faza I va fi cofinantata din actuala perioada de programare si include elaborarea documentatiilor tehnice si inceperea executiei cel tarziu in 2022, cu licitatiile aferente (retinem ca fondurile aferente exercitiului actual pot fi cheltuite pana in decembrie 2023, conform regulei n+3), in vreme ce Faza II, respectiv finalizarea constructiei, dotarile, operationalizarea functionala a spitalelor, se preconizeaza a fi rambursata din urmatorul exercitiu financiar, fara sa existe discontinuitate in finantare de la inceputul pana la finalizarea investitiilor.
De altfel, din iunie anul curent, MFE asigura finantarea asistentei tehnice si a expertilor cu care lucreaza Ministerul Sanatatii aceste 3 mari proiecte.
In acelasi timp, Ministerul Finantelor Publice sprijina Ministerul Sanatatii in asigurarea cofinantarii nationale atat in exercitiul 2014-2020 cat si in cel 2021-2027.