Din seria “Şi noi avem talent” – Ep.10 – Larisa Funigănă

4
1.544 vizualizari
views

Un nou talent, o nouă provocare pentru noi şi cititorii noştri!
În această săptămână ne-a atras atenţia o tânără de doar 14 ani, în mâinile căreia lutul prinde cu adevărat viaţă. Este vorba de Larisa Funigănă.
Să facem o scurtă prezentare: Larisa este elevă în clasa a VIII-a, într-una din clasele de elită ale Liceului Teoretic Codlea. Pe lângă studiu, activităţile ei extraşcolare îi ocupă mai tot timpul, dar pentru ea nu este un sacrificiu, dimpotrivă:
” nu am foarte multe timp de joacă, dar îmi place să modelez, să pictez, să scriu poezie, însă practic şi voleiul” ne spune Larisa.
Talentul ei nativ în ceramică figurativă ne-a determinat să o prezentăm ca o tânără aspirantă, plină de modestie şi sinceritate.
Larisa ne-a primit cu mare interes în camera ei animată de lucrări din lut, de parcă ar fi fost crâmpeie dintr-un puzzle de basm. Noi am numit-o ” mica artistă”, iar onestitatea cu care ne dezvăluie profunzimile creaţiilor sale face ca lucrările sale să capete viaţă – un mini-decor autentic.
Larisa Funigănă ne spune cum lutul, înnobilat printr-un proces tehnologic, devine pe rând: tăran, fluier, casă, mărţişor, oi sau câteva buburuze răspândite şi „croite” cu măiestrie.
Procesul de modelare a lutului tradiţiei româneşti are loc în atelierul artistului nostru popular, Nicolae Diaconu ( un adevărat ” şlefuitor” de talente), unde Larisa merge o dată pe săptămână şi ne spune că  „aici am modele după care îmi fac lucrările, dar mă ghidez şi după imaginaţia mea”.  Deci, creaţiile ei au valoare de unicat atât prin tehnica utilizată cât şi prin universul tematic abordat.
Nota bene: în ceramica figurativă orice lucrare se face în câteva ore, multe dintre ele se modelează pe bucăţi.

În perioada aprilie – mai 2011, Larisei i-au fost trimise creaţiile la „Concursul naţional de meşteşuguri şi artă plastică” desfăşurat la Râmnicu Vâlcea, unde a câştigat premiul I.
Ne bucuram că am descoperit-o, o apreciem pentru talentul şi modestia ei, şi dorim să o felicităm şi să o sprijinim în continuare.

Interviu cu Larisa Funigănă

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

4 COMENTARII

  1. Felicitari Larisa si iti multumim ca ajuti la continuarea traditiei romanesti si mai mult chiar la expunerea unor piese de arta.

  2. nu numai ea a luat locul 1 la acel concurs, shi colegul meu Silviu Muntean a luat locul 1 , iar el chiar are talent la modelaj, daca ati vedea creeatiile lui ati ramane uimiti cat de reale par.

  3. Bravo. Esti o fetita deosebita. Felicitari tie si celor care te-au incurajat sa creezi.

  4. hah mada…de cand ti tu cu silviu…fara suparare dar trebuie sa recunosti ca am talent si am luat locul 1 asta e tot ce conteaza.

Comments are closed.