Din istoria Codlei (Zeiden), descoperiri despre afecțiunile medicale ale înaintașilor noștri

2
1.054 vizualizari
views

Consum materiale medicale Zeiden

Odată cu demararea lucrărilor de restaurare a vechii policlinici din Codlea (Zeiden), au fost scoase la lumina zilei mai multe documente prăfuite, uitate de timp, printre care și registre de consultație medicală din perioada 1967-1976

Cum în această perioadă mulți dintre noi nici nu eram născuți, numele care se regăsesc în aceste înscrisuri trezesc o oarecare nostalgie. Spicuind printre file, putem observa că predomină numele săsești, dar nu scapă ochiului nici faptul că existau copii înfiați de către oamenii cu stare ai acelor vremuri.

Spicuim din 1971 contuziile la cot ale pacientei B. Georgeta (37 ani)  sau tratamentul pacientului Zoltan D, care la 31 de ani avea ulcer, ori corpul străin găsit în degetul lui P. Manfred (30 ani).

Doamna Viorica A, fusese diagnosticată cu apendicită… Si nu în ultimul rând, un coloromist, B. Otto, care avea o fractură la a 5-a coastă.

IMC, IAS, Colorom, ISCIP,Confecții, Măgura….

Tot în această arhivă am găsit și chitanțe de decont pentru medicamente din 1967.

Și iată cum istoria ne ajunge din urmă conform zicalei ,,Ce e scris, scris rămâne”…

 

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

2 COMENTARII

  1. Nu stiu daca e tocmai OK ca ati publicat numele si bolile unora, chiar daca acestea sunt din ani apusi. Dar vedeti 1971 nu e tocmai un an demult apus. Toate datele acelea ar trebui sa ramana confidentiale. Poate aduce prejudicii urmasilor.

    • Fac parte din istoria scrisă a urbei din perioada 1967-1976 și locul acestora ar trebui să fie la muzeu. Pe baza acestor registre se pot face studii al afecțiunilor populației din acea perioadă pentru a determina riscurile la care locuitorii erau expuși, spre exemplu. Recuperarea lor chiar și într-un stadiu mare de degradare este un câștig. Iar ca să răspund la întrebare, acele date nu sunt cu caracter personal, nefiind fișe medicale individuale. Extras din registru de consultații, nume ale unor oameni care au beneficiat de o consultație, niciun diagnostic nu lezează intimitatea sau viața privată a persoanei. Sub nici o formă nu pot aduce un prejudiciu de imagine persoanelor în cauză sau urmașilor acestora.

Comments are closed.