Dezbatere publică, în Codlea, pe tema câinilor cu și fără stăpân

0
185 vizualizari
views
Primăria Codlea face parte, ca membru, din DMPA Codlea, acea asociație a primăriilor care ar fi trebuit sa gestioneze problema câinilor cu si fără stăpân! În ultimii 10 ani s-au adunat câini de pe domeniul public al UAT Codlea si au fost uciși dar pare ca pe strada sunt tot mai mulți câini!
Acum 10 ani primăria Codlea a plătit o taxă de 200.000 lei ca taxă de intrare în DMPA, apoi câte 100.000 lei pe an, deci 1.200.000 lei adică aproximativ 240.000 euro!
Autoritățile locale, proprietarii și asociațiile de îngrijire și adopție a câinilor trebuie să ACȚIONEZE asupra CAUZEI înmulțirii necontrolate a câinilor comunitari.
👉 ️Am propus Consiliului Local Codlea ieșirea din Asociația Direcția Pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor (DPMPA) și începerea colaborării cu Asociația Care for Dogs Romania.
Motive :
■ După zece ani de contract cu DPMPA, pentru ridicarea, microciparea și sterilizarea câinilor comunitari din Codlea putem constata că numărul acestora nu a scăzut deși sumele anuale plătite au fost consistente.
■ Primăria a plătit peste 300.000 lei în ultimii trei ani, pentru +/- 250 câini comunitari ridicați/an si apoi uciși, fără campanii de microcipare și sterilizare a celorlalți câini, cu sau fără stăpân din Codlea, adică fără acțiuni la CAUZA ci doar la efect!
■ In 2023 serviciile DPMPA ne costă 136.000 lei!
■Un alt motiv pentru rezilierea contractului cu DPMPA este numărul mare de câini eutanasiați, DPMPA fiind pe locul doi în țară cu 4.110 câini eutanasiați în perioada 2018-2021.
👉 Prin parteneriatul cu Asociația Care for Dogs urmărim să beneficiem de un set complet de servicii, care vizează stoparea surselor de înmulțire a câinilor care își duc viața pe străzi :
● abandonul câinilor din gospodării
● abandonul puilor fătați în gospodării
● înmulțirea câinilor fără stăpân
Acționând asupra cauzelor, reducem atât numărul câinilor de ridicat cât si cheltuielile.
Serviciile acoperite de Care for Dogs sunt următoarele:
■ acțiuni și campanii pentru inventarierea și recensământul câinilor cu și fără stăpân
■ acțiuni și campanii de sterilizare şi microcipare a câinilor cu și fără stăpân
■ acțiuni și campanii de responsabilizare a cetățenilor în vederea stopării fenomenului abandonului animalelor
■ acțiuni și campanii de informare despre importanţa și obligativitatea legală a sterilizării și microcipării câinilor din comună
■ acțiuni și campanii privitoare la deținerea responsabilă a animalelor.
■ două acțiuni/lună pentru ridicarea din stradă a câinilor fără stăpân, microciparea, sterilizarea, îngrijirea și adăpostirea lor până la adopție
In cazurile speciale in care se solicita ridicarea unui câinie agresiv care reprezintă o amenințare reala demonstrata asupra comunității, animalul poate fi preluat, iar intervenția se va face cu prioritate
■ campaniile de educare și informare vor fi făcute atât online, cât și din uşă în uşă, cu materiale de informare.
🐶 Eutanasierea este o măsură extremă, luată numai în cazuri recomandate de medicul veterinar. In ultimii 2 ani, Asociţia Care for Dogs România a avut numai 10 astfel de cazuri.
🔷 ️️Obiective atinse prin noua colaborare cu Care for Dogs:
1️⃣Conformarea municipiului nostru la prevederile Legii nr 258/2013 privind gestionarea câinilor, care spune că toți câinii, cu sau fără stăpân, trebuie microcipaţi și sterilizați.
2️⃣ Realizarea inventarului câinilor din gospodăriile din Codlea
3️⃣ Scăderea cu 70% a numărului de câini comunitari, până la un număr care să nu mai reprezinte un pericol pentru locuitori.
4️⃣ Scăderea cu 50% a costului de ridicare/câine.
5️⃣ Scăderea cu peste 80% a cheltuielilor cu câinii comunitari, începând cu anul 2025.
Este timpul ca cetățenii care aparțin de Codlea sa aibă parte de un plan coerent pentru gestionarea câinilor cu și fără stăpân, să aibă parte de transparenta privind cheltuirea banului public si de siguranța prin scăderea numărului câinilor de pe stradă!
Daca va doriți normalitate si vreți să aflați mai multe despre acest subiect va așteptăm la dezbaterea publică din data de 28.04.2023 ora 17:00.
Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic