Despre fanfarele prezente la Festivalului Naţional al Fanfarelor – Codlea 2013

9
2.184 vizualizari
views

Fanfara romaneasca din Codlea

Avem deosebita plăcere de a vă invita să participaţi la “Festivalul Naţional al Fanfarelor” organizat de Primăria Municipiului Codlea, Sâmbătă, 11 Mai 2013, eveniment care se adresează iubitorilor muzicii de promenadă.

Aflându-se la prima ediţie, la acest festival participă fanfare din România. Pe parcursul festivalului vor avea loc mini-recitaluri susţinute de fanfarele prezente în diferite cartiere ale oraşului, o defilare a fanfarelor pe strada Laterală spre centrul oraşului, culminând cu un concert al fanfarelor participante.

Fanfara Atlantisz – Ozun

De mai bine de 12 ani, Asociaţia culturală „Atlantisz” protejează şi păstrează tradiţia muzicii de fanfară din Ozun veche de o jumătate de secol. Preşedintele asociaţiei şi dirijorul fanfarei este Ugron Ernő, iar conducătoarea trupelor de majorete este fiica sa, Ugron B. Kinga. Asociaţia este formată din 78 de membri care sunt foarte implicaţi în viaţa culturală din Ardeal şi nu numai. Fanfara de tineret şi majorete participă la foarte multe evenimente, zile ale oraşelor şi diferite festivaluri internaţionale din Ungaria. Repertoriul fanfarei este alcătuit din marşuri tradiţionale, prelucrări populare şi clasice, inclusiv multe genuri ale muzicii uşoare cum ar fi samba, mambo, disco, rock’n’roll etc. Scopul organizaţiei este de a învăţa şi îndruma tinerii cum să folosească instrumentele de suflat şi să instruiască prin dans majoretele.

Fanfara Armonia – Târnăveni

Fanfara „Armonia” Târnăveni a fost înfiinţată în anul 2004 la iniţiativa soţilor prof. Vily şi Manuela Halmen. Fanfara are în componenţă instrumentişti cu vârste cuprinse între 8-22 ani, grupaţi pe categorii de vârstă. După ce au reuşit să se afirme pe plan local, judetean,  naţional şi internaţional, iniţiatorii acestei fanfare au în plan dezvoltarea activităţilor de ordin muzical.

Fanfara Argesul – Piteşti

Înfiinţată în 2006 cu sprijinul Consiliului Judeţean Argeş, fanfara „Argeşul” are în componenţa 18 muzicieni cu studii de specialitate. Participă la toate activităţile specifice pe plan local cât şi în afară, susţinând spectacole, concerte, inaugurări, festivaluri.

Fanfara ,,Argesul” – Pitesti se va afla la Codlea în data de 11 mai.

Dirijorul fanfarei este Gheorghe Predoiu

Fanfara Sighişoara

Este formată din elevi ai şcolii de muzică, cu elevi dintr-o şcoală de muzica din Odorheiul Secuiesc. La fel şi din diferite şcoli al oraşului Sighişoara.
Este dirijată de domnii profesori AMBROZIE MUNTEAN şi dirijorul fanfarei din Comuna Albeşti KOVECSI CSABA!

A fost înfiinţată la dorinţa primarului Municipiului Sighisoara, Dorin Danesn.

Fanfara Promenada – Câmpia Turzii

Prima fanfară de la Câmpia Turzii a luat fiinţă în anul 1923 şi a activat pana în anul 1938, sub conducerea muzicală a domnilor: Francal Ferdinand Piesz, Otto Wilde si I. Ambrus.
În anul 1938 , începe cel de al doilea război mondial şi fanfara îşi încetează activitatea până în 1945.

Din 1945 şi până în 1995 fanfara îşi desfăşoară activitatea sub denumirea de Fanfara Sindicatelor fiind formată din rezervişti şi muncitori de la Uzina Industria Sârmei Câmpia Turzii şi mai târziu din elevi ai şcoli de ucenici.

La conducerea fanfarei vin pe rând profesori şi oameni de cultură cu mare dragoste de muzică: Iacob Busnita, Iuan Duca, Alexandru Costeliu, Varga Mircea, Bucler Ferdinand, Salajan Sorin . Din cauza evenimentelor de dupa revoutia de la 1989 si datorita problemelor financiare, fanfara isi inceteaza din nou activitatea in 1995.

În anul 2001 , la îndemnul unor oameni de suflet, iubitori de muzică, se pun bazele unei noi fanfare la Câmpia Turzii, de data aceasta sub patronajul Primăriei Mun. cu denumirea de „Fanfara Promenada”. Sub conducerea aceleiaşi persoane, a domnului Sălăjan Sorin se încep cursurile pe instrumente, cu elevi ai şcolilor din oraş. Pe parcursul celor zece ani de activitate fanfara şi-a format un repertoriu bogat, cu care a participat la numeroase manifestări culturale.

Fanfara Vulcan – jud. Braşov

Fanfara din Vulcan continuă tradiţia saşilor, iniţiatorii fanfarei de odinioară. Conducătorul fanfarei, Gheorghe Lucaci. In Germania există fanfara din Vulcan formată de către saşii care au făcut parte din vechea fanfară săsească din Vulcan. Iniţiatorul fanfarei din Germania este Frölisch Hans, un sas plecat din Vulcan, care a ţinut neapărat să formeze „Fanfara din Vulcan” în Germania.

Fanfara din Codlea

Prima fanfară românească este fondată de Gheorghe Lupu în 1926.

După al doilea razboi mondial, în 1965, Alfred Preidt organizează o nouă fanfara „tânără”, care din 1969 ţine de Ansamblul Cultural al Fabricii de Mobila, în timp ce „bătrâna” fanfară ţine de Casa de Cultură.

Unul din cei mai renumiţi dirijori ai fanfarei din Codlea a fost Martin Thies, cel mai important compozitor de muzică de fanfara din Transilvania, care a preluat conducerea fanfarei codlene în 1932. Cei care i-au urmat au fost: Hans Müller, Felix Schullerus, Otto Aescht, Alfred Preidt, Werner Schunn, Erhard Schuster, intre anii 1972-1984 Günther Schromm, iar intre 1984-1990 Ernst Fleps.

Actualmente Fanfara Codlea se afla sub bagheta dirijorului Ciprian Stan.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

9 COMENTARII

  1. […] Pentru mai multe detalii (AICI) […]

  2. acum am venit de pe str Laterala… sunt incantat, sper sa ramana o traditie iar conditiile de la festival, atat ale participantilor cat si ale spectatorilor sa se imbunatateasca an de an; felicitari si pt articol

  3. Da, intradevar frumos eveniment, speram sa devine traditie si sa se inmunatateasca, dar cum este posibil acest lucru in conditiile in care in orasul nostru totul se trateaza cu ,, indiferenta,, poate este putin spus.
    Ne intrebam de ce fanfara Codlea nu a fost prezenta la acest eveniment, oare de ce? Incercam sa aflam si un raspun?
    Da, pentru ca noi ,, codlenii,, cum ne place sa ne mindrim stim numai sa ne mindrim cu fanfara si acei baieti sa ne serveasca ori de cate ori avem nevoie noi edilii Codlei, insa gratuit si in mod repetat.
    De fiecare data cand am invitat fanfara Codlei la evenimente mondene si au participat, au facut-o in mod gratuit sau pentru o bere, insa atunci cind nu au facut-o gratuit, organizatorii ( primaria si casa de cultura) au preferat sa platesca bani grei dar surpriza, LA ALTA FANFARA,, deci concluzia este ca fanfara noastra nu poate cinta pe bani ci numai moca, pe cand bani din bugetul local la care si membrii fanfarei noastre contribuie ca cetateni ai acestui oras se pot duce catre alte fanfare. Asa sa intamplat la mai toate evenimentele mondene din orasul nostru. Asa se va intampla si la zilele Codlei si de fiecare data, daca cineva nu isi va arata interesul, sustinerea si respectul fata de noi toti, pentru ca toti suntem Codlea.
    Este doar opinia mea, dar este purul adevar, este vremea sa protejam ceea ce este al nostru, sa promovam traditia si mai ales sa ne respectam noi pe noi.
    Numai bine.

    • Laura Popescu, sper sa nu fii dezamagita daca iti voi spune ca fanfarele invitate nu au cantat pe bani, ci din dragoste pentru promovarea muzicii de promenada. Referitor la prezenta fanfarei codlene la ,,Kronenfest,, aceasta nu va participa dat fiind faptul ca foarte multi componenti ai acesteia sunt plecati din tara. Ne va ,,salva,, daca pot folosi acest termen, Fanfara Vulcan, care cunoaste piesele din traditia Kronenfest.
      Referitor la viitorul fanfarei noastre, s-a luat in discutie sprijinirea acesteia cu instrumente, tinuta (echipament) si marirea numarului membrilor pana la 25 de persoane.

  4. Buna ziua,

    Dezamagita ? putin spus, sunt foarte dezamagita pentru ca informatiile publicate de dvs. nu sunt de actualitate, iar fanfara din Vulcan v-a ,, salvat de fiecare data cum spuneti dvs. ,, chiar si atunci cind foarte multi componenti ai fanfarei Codlea nu erau plecati din tara.
    Oricum felicitari pentru initiativa de a sprijini fanfara noastra!!!
    Ramine sa vedem cind si cum?
    Numai bine.

  5. Ma alatur si eu d-nei Popescu Laura.Din pacate sunt foarte bun prieten cu baietii din Fanfara Codlei, dar ce afirma acum d-nul Stan numai domnia sa stie in rest din fanfara nu stie nimeni despre surprizele ce le pregatesc idilii Codlei ,sa fie o pacaleala ,a trecut 1 aprilie. Primariile altor localitati spijina activitatea Fanfarei din localitate,cu toate ca la Codlea nu s-a acordat nici o atentie Fanfara Codlei si-a facut treaba , a dus traditia mai departe cu propriile lor investitii. Primaria ar putea sa nu mai arunce banii contribuabilului pe florile care au durat doar doua saptamini si s-au ofilit ,apoi inlocuindu-le cu altele si altele si altele,ar putea folosii acesti bani in scopuri utile.

  6. Da,primaria ar trebuia sa puna niste flori din piatra,care sa tina vesnic sa nu se mai ofileasca.Si ar trebui sa vorbeasca cu vremea sa fie propice,ca sa nu se strice florile.Siiiiii primaria sa faca in asa fel ca orasul sa arate foarte bine,dar sa nu mai puna flori in repetate randuri,daca pune primavara alea sa ramana pana toamna,si tot asa etc,etc.Oare de ce nu vedeti realitatea si nu apreciati lucrurile bune?Oare de ce pana acum,cand s-a organizat festivalul fanfarelor la initiativa primariei, nu a amintit nimeni nimic de fanfara,fanfara din Codlea cate spectacole a organizat si la cate concursuri a participat,ce repertoriu are?Primaria,primaria,primaria sa faca,sa organizeze,sa finanteze etc.Sa avem drumuri,sa avem flori,sa organizam activitati dar sa nu cheltuim bani pe ele ci pe alceva ca doar e mai important acel alceva ,intodeauna se gaseste cineva care sa critice si sa concluzioneze ca nu s-au dus bani unde trebuie.

    • Claudia se pare ca nu esti un bun manager,in Codlea sunt mult mai multe lucruri de facut si mai importante decit florile care se schimba de citeva ori pe an , au fost plantati trandafiri care este o planta perena si mult mai frumoasa decit tot felul de amestecaturi si predominant culoarea PNL. Daca nu a-ti fost, va sugerez sa mergeti la Alba Iulia si sa vedeti ce aranjamente frumoase din trandafiri si ce parcuri frumoase au numai din trandafiri .La noi ne planteaza iarna tuia,se arunca primavara tuia,se pun lalele ,se arunca lalele si asa mai departe pe buzunarul cui? nicidecum al Primariei ci al nostru al tuturor (impozite si taxe indestulatoare). Acele postari care arata noroaie pina in git nu le vedeti?mergeti pe strazile laturalnice si vedeti daca sunt tot la fel de infloritoare,unde mizeria ,noroiul sunt la ei acasa, pietrele care o iau la vale, gropile in care ne rupem masinile.

  7. Buna….stie cineva cum as putea face rost de un nr de telefon de-al cuiva din Fanfara din Codlea ?
    Va multumesc anticipat !

Comments are closed.