În calitate de profesor al Liceului Teoretic Ioan Pascu, Codlea, îmi face o deosebită plăcere că mi s-a oferit prilejul să vorbesc despre performanţele elevei noastre, IOANA SAMOILĂ, din clasa a VIII a B.
M-am decis să scriu despre meritele acestui copil de excepţie, în urma rezultatelor deosebite obţinute la Olimpiada Judeţeană de Geografie, care s-a desfăşurat în martie 2016. În urma obţinerii locului întâi, s-a calificat la etapa naţională unde a reprezentat judeţul Braşov şi a obţinut menţiune specială cu media 9,275, o notă foarte bună pentru acest nivel. În calitate de dascăl, sunt onorată şi extrem de mulţumită de rezultatele excepţionale obţinute de Ioana la geografie. Ioana Samoilă este un elev model cu care ne mândrim pentru performanţele şcolare, respectiv participarea la alte olimpiade şi concursuri precum cea de religie, unde a obţinut anul trecut menţiune la etapa naţională sau concursul “Biserica şi şcoala din sufletul meu” unde a obţinut locul I pe Eparhie si Protopopiat alaturi de colegii : Pop Daria si Samoilă Teodora, sau concursul “Sfantul Ierarh Mucenic Teodosie de la Mănastirea Brazi”, unde a obţinut numeroase premii. Pe lângă acestea, ne oferă un prilej de încântare prin talentul său artistic deosebit ilustrat in aprecierea doamnei profesoare Ioana Todor Bohălţeanu, profesor de pictură la Liceul de Arte, Braşov.
„Lucrările Ioanei Samoilă sunt pline de candoare şi rafinament pictural. Cromatica luminoasă şi contrastul de calitate prezente în mare parte din tablouri ne descoperă un suflet poetic si adânc, atat de rar întâlnite la o varstă fragedă ca a ei”.
Domnul profesor Gheorghe Cutieru spune despre Ioana:
„Sunt onorat să scriu despre Ioana Samoilă fiindcă a fost un model pentru elevii de şcoală primară şi este un model pentru elevii de gimnaziu. Inteligentă si creativă, ea acceptă cu o generozitate nobilă orice solicitare din partea profesorilor şi performează în multe domenii. Eu o ştiu de pe când era a IV a, iar învăţătoarea ei, d-na Elisabeta Alupei, se mândrea cu ea. Caştigase atunci locul III la Olimpiada judeţeană de Educaţie Civică şi am aflat că juca şah la nivel înalt. Am provocat-o, am jucat împreună şi i-am descoperit forţa minţii. A jucat reprezentând şcoala noastră la trei ediţii ale Olimpiadei judeţene plecând în totdeauna prima pe microcerc. Anul acesta a fost “Băiatul de la prima masă” al echipei de şah şi a adus locul III pe judeţ, mai mult decât onorabil. Succesele ei se numără cu numere mari. M-aş bucura să aibă recunoaşterea publică pe care o merită.”
Doamna Nicoleta Moraru, profesor de religie:
„Este o reală plăcere pentru un profesor să conlucreze cu o elevă ca Ioana. Rar se întâlnesc elevi care să fie dispuşi, printr-un efort constant, pe parcursul anilor, să-şi înmulţească „talanţii” cu atâta generozitate, smerenie şi cu o bucurie a muncii bine făcute, care urcă spre pasiune.
Ochiul ei curat, curios şi critic surprinde esenţe pe care le îmbracă în cuvinte bine gândite, în forme şi culori, materialele realizate purtând mereu amprenta originalitaţii şi a creativităţii.
Ioana transmite mai departe valorile fundamentale ale neamului din care face parte, amintindu-ne tuturor că drumul cunoaşterii duce spre noi, dar şi spre ceilalţi şi că este un drum binecuvântat de Dumnezeu. ”
Doamna Ioana Florescu, profesor de limba si literatura romănă şi dirigintă:
„Aleg ca, prin mine, să vorbesc despre ea.
Mă face să simt că am cea mai frumoasă meserie din lume; mă face să mă simt mândră în fiecare zi în care îi văd ochișorii curioşi; simt că trebuie să trag de mine pentru că învăţăcelul îsi depăşeşte, fără doar si poate, educatorul. Simt că oamenii sunt buni si mă face să cred in puterea familiei si a şcolii.
Toate astea i le datorez Ioanei. Copil frumos crescut frumos. Copil bun care împrăștie bunătate. Copil cu un har cum rar se întâlnesc.
Aş vrea să ştie că pentru mine întâlnirea cu ea este un privilegiu şi o încântare.
Este un copil care merită tot sprijinul şi toată susţinerea noastră, pentru că prin saltul ei, ne ridicăm şi noi. ”
Am fost extrem de încântată să aud că acest copil de excepţie, cu medie generală 10, îşi manifestă dorinţa de a rămâne în liceul nostru, chiar dacă ar putea sa fie admisă la ORICARE din liceele braşovene şi ar aduce un plus de valoare oriunde s-ar afla. Elevi precum Ioana Samoilă pot ridica nivelul liceului nostru, pot aduce faimă şi renume dar şi o mare satisfacţie pentru noi ca dascăli şi concetaţeni. Astfel de copii înzestrați trebuie stimulați, iar meritele lor recunoscute.
Cătălin Muntean, primarul municipiului Codlea,
„Acești copii talentați merită toată atenția noastră, a administrației și a oamenilor de bine, iar familiile acestora susținute. Prin Asociația Civică Muntean Cătălin voi susține talentul Ioanei Samoilă în mod necondiționat, prin achiziționarea de materiale și înscrierea la cursuri de specialitate. Pictura înseamnă sensibilitate și frumos, iar acest lucru l-am învățat de la fiica mea, Patricia, care de asemenea pictează și care, într-un gest altruist, a donat Fundației Rafael sumele de bani obținute în urma unei licitații pe lucrările realizate de ea.”
Articol realizat de: Anca Liana Cioacă, profesor de geografie, Liceul Teoretic “Ioan Pascu”, Codlea în colaborare cu colegii.