Codleanca Ursula Ackrill lansează la Viena romanul „Zeiden im Januar”

0
1.125 vizualizari
views

În perioada 19-20 martie, Ursula Ackrill se va afla la Viena, în cadrul turneului de promovare a romanului său de debut „Zeiden, im Januar“ (Codlea, în ianuarie). Lansarea volumului va avea loc în data de 19 martie, de la ora 19.00, la Institutul de Istorie Est-Europeană a Universității din Viena și va fi urmată de o discuție cu publicul, moderată de profesorul Oliver Jens Schmitt. Vineri, 20 martie, la ora 21.00, autoarea susține o lectură pe scena clubului de jazz Porgy&Bess în cadrul Festivalului Internațional de Literatură ‘Wortspiele’, unde participă alături de alți 11 autori.

,,Transilvania, iarna anului 1941. Războiul vine peste oamenii din Codlea și despică orașul în două. Doar Leontine anticipează pericolul – și atenționează. Ea încearcă să uite de marea ei iubire și întrerupe relația cu prietenul ei cel mai vechi. Oare se poate totuși salva? 21 ianuarie 1941. În Transilvania e iarnă. Frigul, venind din vest, a curpins de mult timp ținutul sasilor. Leontine Philippi, cu părul grizonat, scrie la cronica orașului Codlea. Manuscrisul îl ține însă ascuns. Fata de suflet, Maria, pe care o crește, o tânără româncă, cumpară și vinde tot felul de lucruri, pe care deținătorii lor le schimbă cu bani pentru a putea fugi și nu înțelege ce se întâmplă defapt. Cu Franz Herfurth, un prieten de pe vremea grădiniței, Leontine nu mai vorbește. El este acum doctor de școala în Codlea, care consultă recruți SS ceruți de Reich și are motive să-l urmărească, având suspiciuni în ce-l privește pe “idiotul” localității. ,, – fragment –

Lecturile susținute de Ursula Ackrill la Viena se înscriu într-un amplu turneu de prezentare a romanului Zeiden, im Januar în spațiul german, ce cuprinde evenimente organizate la München, Berlin, Frankfurt, Koln, Stuttgart și Salzburg. De asemenea, alături de alte patru titluri, romanul a fost nominalizat la categoria beletristică pentru premiul Târgului de carte de la Leipzig. Evenimentele de prezentare a romanului Zeiden, im Januar sunt realizate de editura Wagenbach, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Viena, al Institutului de Istorie Est-Europeană al Universității din Viena, al Festivalului Internațional de Literatură ‘Wortspiele’ și al clubului de jazz Porgy&Bess.

Ajuns la cea de-a XI-a ediție la Viena, Festivalul Internațional de Literatură ‘Wortspiele’ are loc în perioada 19-20 martie cu participarea unor autori de pe plan local și internațional. Scopul festivalului este accentuarea noilor apariții literare din spațiul german și prezentarea atât a autorilor debutanți, cât și a celor consacrați într-un mediu informal. Totodată, în fiecare seară unuia dintre autori îi este acordat premiul publicului. Festivalul are loc de două ori pe an, desfășurându-se la München și Viena. Ediția de la Viena este organizată de Asociația Wortspiele în colaborare cu Porgy&Bess și revista literară Volltext, curatorii fiind Johan de Blank (asociația Wortspiele de la München) și Thomas Keul (revista literară Volltext).

Ursula Ackrill s-a născut în 1974 la Brașov și a locuit la Codlea (Zeiden), a studiat Germanistică și Teologie la București. La vârsta de 24 de ani s-a stabilit în Marea Britanie și a obținut titlul de doctor de la Universitatea din Leicester cu o lucrare despre opera Christei Wolf, considerată cea mai mare romancieră din Germania de Est. Ursula Ackrill trăiește la Nottingham unde lucrează ca bibliotecară. Zeiden, im Januar prezintă un capitol necunoscut din istoria sașilor din Transilvania. Autoarea surprinde schimbările ce apar treptat în viețile locuitorilor unui orășel aflat sub influența vârtejului politic din ianuarie 1941. Situația minorității germane este incertă, iar apartenența și identificarea cu unul dintre cele două state devine o decizie existențială. Ursula Ackrill descrie cât de ușor se pot face oamenii vinovați, din cauza oportunismului și lașității.

zeiden-im-januar

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic