Clasa pregatitoare pe înțelesul tuturor

0
2.448 vizualizari
views

clasa 0Pentru mulți dintre părinții copiilor care urmează a fi înscriși în clasa pregătitoare, această acțiune este o mare problemă, datorată lipsei de informare sau datorită percepției greșite a acestui aspect.

În acest sens, am apelat la un cadru didactic cu experiență, domnul profesor pentru ciclul primar Aurel Câmpean care a acceptat un interviu menit să aducă lămuriri în acest sens.

,,Se merge pe scăderea vârstei de școlarizare, luând exemplul altor țări din Uniunea Europeană, în care îvățământul obligatoriu începe la vârsta de șase ani, în Spania de la cinci ani, Irlanda chiar de la patru ani. Se tinde și la noi pentru scăderea vârstei de școlarizare obligatorie. Încercarea aceasta, dacă vă mai aduceți aminte, a mai fost făcută înainte de Revoluție, existând la acea vreme o lege care prvedea înscrierea în clasa întâi de la vârsta de șase ani. Nu a mers pentru că nu s-a făcut o adaptare a programei foarte încărcate, care funcționează și acum. Datorită acestui fapt s-a hotărât înființarea acestei clase, care este menită să facă trecerea de la grădiniță la școală. Rolul ei este, în primul rând, de socializare a copiilor, de învățare prin joc, activități ușoare cum ar fi muzică, desen, plimbări în aer liber, menite adaptării copiilor la orarul școlar, la conlucrarea pe teme de învățare, concentrarea atenției, memorare. Se continuă, de fapt, activitatea din grădiniță. În privința dezvoltării somatice se pune accent pe dezvoltarea musculaturii mici prin exerciții de scriere. Se insistă pe lărgirea ariei de cunoaștere a copilului. Orarul va fi de maxim 45 de minute, cu pauze de câte un sfert de oră.

Anul acesta va fi un pic mai dificil pentru că vor începe școala atât cei din clasa pregătitoare cât și cei din clasa întâi dar anul viitor se va intra în normal.

Părintele este cel care stabilește dacă își înscrie copilul la grupa pregătitoare. Prin lege e stabilit criteriul de vârstă, cu o toleranță foarte mare. Pentru toți copiii care au 6 ani împliniți la 31 august 2012, inclusiv (născut între 1 septembrie 2005 și 31 august 2006 inclusiv), înscrierea în clasa pregătitoare sau în clasa întâi este obligatorie, iar dacă are șapte ani împliniți până la 31 august, se va înscrie automat în clasa întâi, indiferent dacă a fost sau nu la grădiniță. Excepție fac copiii cu probleme de dezvoltare psiho-somatică. Pentru aceasta există o comisie în fiecare centru, formată din psihologi, medici, cadre didactice care testează copiii cu probleme. Această nu este obligatorie, părintele fiind cel care decide testarea în cazul în care are îndoieli cu privire la dezvoltarea copiilor.

Pentru copiii care au 7 ani împliniți la 31 august 2012, inclusiv, există două posibilități: înscrierea în clasa întâi la solicitarea scrisă a părinților, dacă a frecventat în anul școlar 2011-2012 grupa  pregătitoare sau dacă nu a fost înscris și nu a frecventat grupa pregătitoare, dar din evaluarea dezvoltării copilului rezultă că este pregătit pentru a începe clasa întâi.

Copiii care au 6 ani împliniți între 1 septembrie 2012 și 31 decembrie 2012, adică sunt născuți între 1 septembrie și 31 decembrie 2006 inclusiv, au două opțiuni: pot fi înscriși în clasa pregătitoare dacă părintele solicită aceasta în scris și dacă evaluarea atestă pregătirea copilului pentru parcurgerea cu succes a clasei pregătitoare sau poate merge la grădiniță în grupa mare, dacă părintele nu dorește înscrierea în învățământul primar sau dacă experții care au evaluat dezvoltarea copilului recomandă înscrierea la grădiniță.

Depunerea cererilor de înscriere se face în perioada 5 – 16 martie, când vor fi înscriși copiii care locuiesc în zona arondată circumscripției școlare. Ca o noutate, menționez că începând cu anul acesta va exista o bază de date, în format electronic, unde se centralizează toate înscrierile, pentru evitarea înscrierii la mai multe școli deodată.

Etapa a doua va fi după data de 19 martie și va consta în completarea locurilor rămase libere prin înscrierea copiilor din alte circumscripții sau care nu au fost încă înscriși din diferite motive.

În a treia etapă vor fi înscriși cei cărora le-a fost respinsă cererea de înscriere în alte școli din cauza locurilor insuficiente sau alte motive și revin la circumscripția din care fac parte.

Ultima etapă va consta în completarea tuturor locurilor rămase libere cu copii care au rămas neînscriși.
Școlarizarea copilului se poate face și în altă unitate de învățământ decât cea la care este arondat domiciliul dacă se solicită acest lucru de către părinte, în limita locurilor disponibile. Dacă la respectiva unitate de învățământ există mai multe cereri decât locuri disponibile, se va face o departajare pe baza unor criterii  sau inspectoratul școlar va putea suplimenta numărului de locuri, în funcție de situație.
’’

Datorită faptului că această formă de învățământ este obligatorie, se va ține evidența absențelor. Pentru absențele nemotivate sunt stabilite sancțiuni care pot ajunge până la pierderea alocației.

Potrivit legislației, la aceste clase vor preda cadre didactice calificate pentru învățământul primar care vor beneficia de cursuri de formare specifică, finanțate din fonduri europene.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic