Cele mai puternice pașapoarte din lume în 2023. Singapore a detronat Japonia. Ce loc ocupă România

0
125 vizualizari
views
Imagine generica prezentind un pasaport romanesc pe harta Europei. Noile reglementari privind regimul frontierei au intrat in vigoare duminica, 29 ianuarie 2006, astfel ca pasapoartele romanilor care au stat in strainatate mai mult de 90 de zile nu mai sunt retinute la intrarea in tara, iar actele de calatorie ridicate de autoritati din acest motiv urmeaza a fi returnate titularilor.

Singapore este ţara care, în 2023, deţine cel mai puternic paşaport din lume. Timp de cinci ani, clasamentul a fost condus de Japonia, însă, în acest an, a fost coborâtă pe locul al treilea, scrie CNN. Cetăţenii singaporezi pot vizita fără viză 193 de ţări din cele 227 din întreaga lume.

Timp de cinci ani, Japonia a ocupat prima poziţie în Henley Passport Index, care măsoară libertatea de călătorie la nivel mondial în funcție de cât de mult acces fără vize și cu vize la cerere se bucură cetățenii din întreaga lume. Însă, în 2023, Ţara Soarelui Răsare a fost detronată de Singapore, ai cărei cetăţeni pot vizita acum, fără viză, 193 din 227 de ţări de pe glob.

Germania, Italia și Spania au urcat pe locul al doilea, având acces fără viză în 190 de destinații. Japonia și Coreea de Sud au ajuns pe locul al treilea, alături de Austria, Finlanda, Franța, Luxemburg și Suedia. Cetățenii din aceste țări pot vizita 189 de destinații fără viză.

Dacă în 2014, SUA şi Regatul Unit îşi împărţeau prima poziţie, acum, UK ocupă poziţia patru, iar Statele Unite, poziţia opt, cu acces la doar 183 de destinații fără viză. România apare şi ea în top 20, ocupând poziţia 13, alături de Bulgaria şi Monaco. Cu un paşaport românesc se pot vizita 176 de ţări din 227.

Cele mai slabe paşapoarte din lume, în 2023, sunt Siria (30 de destinaţii), Irak (29 de destinaţii) şi Afganistan (27 de destinaţii).

Ţările pentru care cetăţenii români au nevoie de viză

Românii au nevoie de viză pentru a vizita 50 dintre cele 227 de ţări din întreaga lume. Acestea sunt:

Afganistan

Africa de Sud

Algeria

Angola

Azerbaidjan

Benin

Bhutan

Burkina Faso

Camerun

Chad

China

Coreea de Nord

Cote d’Ivoire

Cuba

Eritrea

Eswatini

Etiopia

Ghana

Guam

Guinea

Guineea Ecuatorială

Guyana

India

Insulele Mariane de Nord

Insulele Virgine Americane

Kenya

Lesotho

Liberia

Libia

Mali

Myanmar

Nauru

Niger

Nigeria

Pakistan

Papua Noua Guinee

Puerto Rico

Republica Centrafricană

Republica Congo

Republica Democratică Congo

Rusia

SUA

Samoa Americană

Siria

Sudan

Sudanul de Sud

Turkmenistan

Vietnam

Yemen

​Uganda

Indexul Henley Passport Index se bazează pe datele Asociației Internaționale a Transportului Aerian (IATA) și clasifică 199 de pașapoarte din întreaga lume. Acesta este actualizat în timp real pe tot parcursul anului, pe măsură ce intră în vigoare modificări ale politicii de vize.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ