Când vom învăța să trăim civilizat?

1
1.171 vizualizari
views

Cu siguranță niciodată, ar spune vocea pesimistului. Ăștia suntem noi, românii. Civilizație au germanii, austriecii sau oricare alt popor. Românul s-a învățat cu obrazul gros. Dar lucrurile nu stau  chiar așa, printre noi existând și oameni care apreciază lucrurile bune făcute de semeni și care știu să păstreze curățenia în spațiile publice.

Povestea noastră, sesizată de un cititor, este pe cat de simplă, pe atât de importantă. Parcul cu soare și două persoane mâncand semințe, scuipând cojile pe jos. Cetățeanul nostru observă și nu poate înțelege de ce într-un loc în care copiii vin să se joace într-un mediu curat și linistit, unde vii să te destinzi, să te recreezi, trebuie să suporți lipsa de respect, a unei atitudini firești de conservare a unui spațiu comun.

Exercițiul de imaginație pe care îl propunem celor care au mâncat semințe și au aruncat cojile pe jos este următorul: Sunteți pe o bancă în mijlocul sufrageriei de acasă. Care este prima întrebare care vă vine în minte? Cine este cetățeanul de pa banca de vis-a-vis sau unde arunc cojile de la semințe?

Sigur că cetateanul vă interesează, acesta fiind în casa dvs. Cojile nu le veți da pe jos, doar sunteți civilizat. Dar când sunteți în parc de ce nu vă interesează omul de lângă bancă? Poate ca ar trebui să îl salutați din când în când, iar acest lucru v-ar reaminti că nu trebuie scuipate cojile pe jos. Ține de educație.

 

Sesizări: contact@codlea-info.ro

seminte in parc codlea

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. Problema aceasta este veche, dar faptul ca incepe sa se sesizeze cineva lucrurile se vor schimba. Insa as vrea sa comentez pasajul urmator: “într-un loc în care copiii vin să se joace într-un mediu curat și linistit, unde vii să te destinzi, să te recreezi“. Poate curat, dar nu rxista decat 3 topogane pe care trebuie sa se inghesuie copilasi, in rest nimic…asa ca destindere si relaxare nu prea exista…vorbesc de copii mai mici pentru ca cei mai mari pot face alte activitati……dar mi—as dori foarte mult ca domnul primar sa faca ceva. Trecand mereu pe langa ghimbav mi se pare trist ca pana si acolo se misca ceva

Comments are closed.