Campania “Să învăţăm să ne cunoaştem copilul”

0
1.579 vizualizari
views

afisul

Asociatia pentru infrumusetarea Codlei lanseaza in acest an campania de informare „Să învăţăm să ne cunoaştem copilul”. Prin aceasta campanie dorim sa oferim o sansa parintilor de a intelege mai bine comportamentul copilului, practic vom trece prin toti pasii de dezvoltare stadiala a copilului de la dezvoltarea prenatala pana la stadiul de adolescent.

Psihologia copilului studiază legile de dezvoltare a psihicului copilului, încercând să stabilească în ce măsură acest proces este continuu sau în etape, în ce măsură influenţează ereditatea şi în ce măsură influenţează socialul, ca mediu specific omului.

Şcoala românească de psihologie consideră că dezvoltarea psihică a copilului cuprinde următoarele perioade:

  • 0 –1 an – sugarul
  • 1 – 3 ani – copilul mic (prima copilărie)
  • 3 – 6 ani – preşcolaritatea
  • 6 – 11 ani – şcolarul mic
  • 11 – 14 ani – pubertate
  • 14 – 18 ani – adolescenţă

Episodul 1  – DEZVOLTAREA PRENATALĂ ŞI NAŞTEREA

Viaţa intrauterină, de la concepţie până la naştere, este importantă pentru întreaga dezvoltare a omului. Când afirmăm acest lucru ne gândim nu numai la creşterea rapidă, la vulnerabilitatea viitorului copil dar şi la dependenţa lui directă de mamă a cărei stare de bine, de sănătate este condiţionată de foarte mulţi factori. Cei mai mulţi dintre aceştia se referă la mediul în care munceşte viitoarea mamă, alimentaţia, stresul cotidian, traumele emoţionale.
Societatea ca macrosistem prin posibilităţile medicale de care dispune trebuie să asigure femeii gravide posibilitatea unor controale permanente, a unor iniţieri teoretice şi practice a viitoarelor mame. Ele trebuie să ştie ceea ce are importanţă în dezvoltarea fătului, dându-le posibilitatea să evite tot ceea ce este nociv.
Rolul tatălui este la fel de important. Ocrotirea şi încurajarea mamei, participarea la naştere oferă echilibru mamei în această perioadă atât de dificilă pentru ea.
Dezvoltarea intrauterină cuprinde trei perioade:

  • perioada germinală
  • perioada embrionară
  • perioada fetală

1. Perioada germinală – primele două săptămâni după concepţie.
Primele 36 de ore după fertilizare, zigotul format se divide în două celule, acestea la rândul lor se divid în patru, astfel că la 6 zile de la concepţie putem vorbi de mai mult de 100 de celule, fiecare dintre ele fiind identice cu zigotul din punct de vedere genetic şi cromozomial.
2. Perioada embrionară – de la 3 săptămâni la 7 săptămâni.
În această perioadă dezvoltarea este rapidă. La 21 de zile după fertilizare se formează tubul neuronal (începutul sistemului nervos central – spinal şi cervical). Tot acum începe şi formarea capului, a vaselor de sânge (sistemul cardio-vascular). La sfârşitul acestei perioade încep să se formeze: ochii, nasul şi gura, apar picioarele şi mâinile. La 7 săptămâni embrionul măsoară 2 cm.
3. Perioda fetală – de la 8 săptămâni până la naştere.
La 8 săptămâni embrionul are 2,5 cm şi toate organele exceptând pe cele sexuale. Începând cu luna a treia se dezvoltă muşchii, iar cartilagiile încep să se transforme încet – încet în oase.
Tot în această perioadă dezvoltarea creierului este apreciabilă (lucru important în reglarea funcţiilor de bază ale organismului). Începând cu luna a patra pot fi percepute bătăile inimii şi mişcările fătului. Din luna a şaptea organismul poate supravieţui (naşterile premature).

Naştereafactori
Starea fizică a noului născut este apreciată în funcţie de câţiva parametrii importanţi (respiraţie, culoarea pielii, tonicitate musculară şi reflexe) la 1 minut după naştere şi după 5 minute, obţinând scorul abgar. Dacă acest scor este mai mic de 7, copilul este în pericol cu atât mai mare cu cât el este mai mic.

Factori de risc
Factorii care pot perturba naşterea ţin de poziţionarea fătului, starea de sănătate a mamei, dimensiunile fătului, etc. În epoca modernă foarte multe dintre problemele naşterilor au fost depăşite. Atât mama cât şi copilul trebuie să beneficieze de îngrijire medicală corespunzătoare. Naşterile cu risc pot genera apariţia unor deficienţe la copil. Cu cât depistarea acestora se face mai repede, cu atât şansele de recuperare sunt mai mari.

In urmatorul episod vom vorbi despre PRIMUL AN DE VIAŢĂ (0-12 luni) !

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic