Bugetul Codlei a fost votat de o majoritate PSD-ALDE, USR Plus și Pro România

0
919 vizualizari
views

Bugetul Codlei a fost aprobat în ședința extraordinară din 10 mai. Acesta a fost votat de consilierii PSD-ALDE, USRPLUS și Pro România. PNL-ul a jucat în opoziție.

Este un buget bazat pe investiții, explică primarul Mihai Cîmpeanu ” În alcătuirea bugetului am ținut foarte mult la armonizarea acestuia cu nevoile stringente ale comunității. De astăzi oamenii trebuie să fie la treabă și este bine că dincolo de interesele de partid sau personale, unde s-au ”bătut” pe proiecte atâția oameni și atâtea forțe politice, s-a identificat interesul localității și lucrurile merg înainte. Mulțumesc colegilor consilieri locali din Alianța Electorală PSD-ALDE, PRO România și USR-PLUS pentru faptul că au înțeles că principalul nostru obiectiv constă în dezvoltarea municipiului nostru privind spre viitor și nu ancorați în ideologii, doctrine politice și orgolii personale. Prioritățile administrației publice locale rămân aceleași cu cele ale cetățenilor.  ”

Grupul USR Plus a fost de acord cu bugetul, iar amendamentele propuse de USR, privind calitatea aerului, bănci în maial, sport și recreere, au fost aprobate. Sumele alocate pentru aceste proiecte au fost retrase de la instituția de cultură, întrucât nu s-au făcut multe lucruri aici în perioada de pandemie și nici nu se preconizează în cursul acestui an.

Săbădașu Alexandru, consilier USR PLUS:

”Toate proiectele votate de catre Consiliul Local de la inceputul anului au fost prinse in buget. USRPLUS a avut 3 amendamente prezentate atat la comisii cat si publicului si anume alocarea sumelor de bani pentru cumpararea a 5 ansambluri foișor pentru zona Maial, fonduri pentru suplimentare studiu calitatea aerului si pentru alte activități sportive.
Aceste 3 amendamente au fost singurele care au trecut. În timpul sedintei de consiliu local s-au facut si alte amendamente care nu au strâns numărul necesar de voturi pentru a fi adoptate.
Consilierii USRPLUS nu au votat celelalte amendamente din mai multe considerente printre care:
1. Amendamentele nu au fost prezentate in sedinta de comisii
2. Amendamentele presupuneau anumite alocari de bani catre proiecte (studii de fezabilitate) care nu au trecut prin consiliul local.
3. Amendamentele presupuneau tăieri masive de la diferite compartimente sau institutii ale primariei (exemplu: casa de cultură, școala generala numarul 3) care dacă treceau ar fi creat un blocaj.
4. Amendamentele au fost formulate in timpul sedintei de consiliu local fără a exista o dezbatere reală atat cu ceilalti colegi consilieri cât și cu publicul.
5. Decizia de a tăia din banii alocați nu s-a luat discutandu-se in prealabil cu cei afectati de acele tăieri.”

Grupul consilierilor PNL a jucat în opoziție, se pare. Amendamentele propuse de consilierii PNL nu au trecut de votul consilierilor. Altfel spus, s-au gândit pe ultima sută de metri să vină cu noi propuneri.

Marian Popoiu, lider grupul de consilieri PNL:

”Trebuie să înțelegem că la ședință s-a votat o viziune a cheltuielilor pentru anul în curs. Ăsta este, de fapt, bugetul. Grupul PNL al Consiliului Local Codlea a adus mai multe amendamente bugetului prezentat de aparatul executiv. Grupul PSD-USR, condus de primarul Mihai Cîmpeanu, s-a opus acestor propuneri și a votat varianta executivului fără nicio modificare. Ne-am fi dorit, printre altele, să acordam spitalului măcar două treimi din bugetul cerut pentru funcționare, am vrut să inițiem studii pentru a soluționa problemele de trafic de la intersecția Gării cu Nouă, am încercat să finanțăm o soluție pentru banda de decelerare sau un rond în Codlea Nord pe DN1, lucruri care sunt urgente, dar lăsate pe dinafară în acest buget.
Din păcate nu am găsit susținere pentru a investi mai mult în sportul codlean, viziunea majorității fiind orientată către consumul Casei de Cultură.
Sunt de părere că cel putin datorită lipsei de experiență (normală în acest caz), mai mulți consilieri locali nu au înțeles exact ce votează, implicit oportunitatea și importanța votului.
Am fost surprinși de faptul că USR, deși coinițiatori alături de PNL al câtorva dintre aceste amendamente, a votat împotriva lor.
Bugetul votat ridică mari semne de întrebare legate de susținerea salariilor din primărie, suma alocata acestui punct fiind mai mică cu peste 2.000.000 față de necesar. În concluzie, un buget făcut parțial pe genunchi, o ședință presărată cu orgolii politice și cu urmări care necesită corecturi urgente la următoarea rectificare. În rest, pe facebook totul arată bine, ca de obicei. La finalul anului putem analiza dacă viziunea a fost una corectă, așa cum e normal.”

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic