Bilanț cutremurător în urma inundațiilor de la Stupini!

0
1.229 vizualizari
views

Peste 143 de case afectate de inundații, 78 de anexe gospodărești, inclusiv beciuri, 14 obiective economice, 1.8 km de străzi și 32 de fântâni.  Oamenii sunt disperați, spun că nici măcar nu mai putut intra în case din cauza apei, atât de mare a fost revărsarea. Pe alocuri apa a depășit 2 m. S-a pornit deodată, spun localnicii. Abia dacă au apucat să salveze câinii din curte. Un cetățean și-a urcat porcii în remocră, altul spune că găinile sunt moarte în coteț. În câteva ore agoniseala de o viață s-a dus pur și simplu.

Volumul de apă a fost aproape dublu, aproape 100 l/sec, față de cât a fost proiectat să suporte digul (canalul de protecție). Digul s-a rupt pe o parte, iar pe cealaltă parte a digului apa a trecut peste. Practic, au fost inundate ambele maluri. In prima fază s-a trecut la scoaterea apei cu pompe de mare capacitate. Vorbim de un număr de 143 de case afectate. Au avut și suportul pompierilor voluntari, dar și al altor voluntari care au venit in sprijin. Nu s-au înregistrat victime, dar sunt insemnate pagube materiale și animale care au murit.

VIDEO INUNDAȚII STUPINI

 

Digul nu a fost proiectat să suporte asemenea capacități de ape, vorbim despre o calamitate. Este necesară o regândire a acestor diguri și s-a discutat cu Apele Române, un astfel de proiect trebuie făcut urgent. Pe termen scurt trebuie întreținută albia râului, acolo nu s-a mai intervenit de ani buni. Mare parte din digul de protecție este impracticabil la pas, acum nu se poate trece pe acesta pentru a face verificări periodice.

Ieri s-a reușit repararea breșei, s-a scos apa în ordinea priorităților, foarte mulți voluntari au adus apă și s-au făcut inventarieri ale pagubelor, tot de către voluntari. Urmează să fie constituită o comisie si de prefect, care va face o evaluare a pagubelor, sper Allen Coliban ca inventarierea lor să coincidă cu cea a Prefecturii.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic