Artera ocolitoare a municipiului Codlea NU va duce la creșterea taxelor și impozitelor locale

0
1.871 vizualizari
views

Artera ocolitoare a municipiului Codlea NU va duce la creșterea taxelor și impozitelor locale.

Constuirea arterei ocolitoare a Codlei nu va atrage după sine creșterea taxelor și impozitelor locale, precizează Mihai Cîmpeanu, primarul municipiului Codlea. Tocmai, pentru a evita împovărarea cetățenilor și totodată a administrației publice locale în urma împrumutului pe care îl va efectua și atât de necesar pentru construcția celor 6 km de drum care vor scoate traficul greu din oraș, finanțiștii au luat în calcul eșalonările de plată astfel încât ratele să nu afecteze celelalte domenii cărora le datorăm la începutul fiecărui an bugetul atât de necesar funcționării în bune condiții: și aici ne referim în principal la educație, sănătate, cultură, dar și alte investiții. Având în vedere că vorbim despre un proiect de investiții de mare anvergură, proiectul se va autofinanța după 2-3 ani de zile de la implementare, ca urmare a investițiilor ulterioare realizate în jurul acestei ocolitoare.

Care sunt sumele necesare construcției centurii ocolitoare și modalitatea de rambursare a împrumutului?

Administrația are nevoie să împrumute suma de 75 de milioane de lei, care va fi rambursată într-un interval de timp de 15 ani. Vorbim despre o sumă care va fi împrumutată cu o dobândă de sub 1,5%, iar cea mai mare grad de îndatorare va fi în anul al 3-lea, de maxim 23% din bugetul localității. Din anul 4 aceasta va scădea până la 19-20%.  Rambursarea va fi intre 5 și 6 milioane de lei anual. Ca să înțelegem ce înseamnă acest lucru, media excedentelor bugetare locale din ultimii 10 ani de zile a fost între 5 și 6 milioane de lei. Excedentul bugetar reprezintă sumele rămase necheltuite la sfârșitul fiecărui an bugetar.

Nu vor fi afectate celelalte lucrări de reparații sau investiții, atât de necesare an de an. Codlenii sunt așteptați la Referendum pentru a-și exprima prin vot opțiunea de a avea sau nu centură ocolitoare a orașului, pe data de 26 septembrie 2021.

VIDEO REPREZENTATIV CENTURĂ OCOLITOARE

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic