Aparatură modernă, la Brașov, pentru medicii cu pregătire de vârf

0
892 vizualizari
views

Nu totul se reduce la bani, spuneam într-un articol precedent. Iar prin extensie, pot să vă dau asigurări că nu totul se reduce la salariile mărite al medicilor și asistentelor. Ministrul Sănătății anunța, la penultima sa vizită, că bugetul alocat investițiilor anul acesta pentru acest domeniu este cu 84% mai mare decât anul trecut. Iar explicația este simplă: după ce Guvernul României a investit în oameni, în menținerea lor prin salarii ofertante, acum investește și în modernizarea spitalelor. Degeaba ai personal bine plătit, dacă ar lucra cu aparatul de rezonanță magnetică (RMN) din 2002. Și apropo de asta, știu că mulți și-au pus problema că odată ce a primit un RMN nou, Brașovul nu va mai ”căpăta” nimic. Totuși, existau întrebările ”off the record” ale presei, cu privire la vizitele periodice al ministrului Sănătății, la Brașov.

Sorina Pintea venea să discute cu medicii, în primul rând, mai apoi cu autoritățile, ca să se asigure că performanța în medicina de stat va însemna atât medici foarte buni, cât și aparatură foarte bună.

Guvernul României, prin Ministerul Sănătății, a aprobat, în urmă cu câteva zile, alocarea a circa 2 milioane de euro, pentru două aparate extraordinar de performante. Acestea vor fi folosite în terapii ultra-moderne, care abia încep să se aplice în România.

Un prim pas a fost făcut în urmă cu circa două luni, când programul de tromboliză în accidentul vascular cerebral a fost demarat și la Brașov, ca și în restul țării. Terapia constă în injectarea unei substanțe care să dizolve hematomul apărut în AVC. Această intervenție oferă șanse colosale pacientului ajuns la timp pe masa de operație. Un salt uriaș va consta în desfundarea arterei înfundate, cu ajutorul unui tip de sârmă, introdusă prin vasele de sânge până la creier, în zona afectată. Brașovul are șansa unei echipe bine pregătite, coordonate de un medic repatriat în țara noastră, după ce a urmat cursuri de înaltă pregătire, în străinătate. Operația descrisă mai sus se face cu ajutorul unui aparat numit angiograf biplan, care va ajunge până la sfârșitul acestui an la Spitalul Clinic Județean de Urgență Brașov. Deja s-au alocat 1,2 milioane euro pentru acest lucru. Rămânând în aceeași specialitate a medicinei, trebuie să amintesc că Spitalul de Neurologie va avea un Computer Tomograf de ultimă generație, în valoare de 3,2 milioane lei.

O altă terapie revoluționară care va putea fi aplicată la Brașov se adresează pacienților cu tulburări de ritm cardiac. Acest spectru de afecțiuni este tratat în prezent medicamentos. Nu voi ține o prelegere despre cauze, manifestări, dar vă pot spune atât. Un medic bine pregătit din Brașov va ”intra” până la inima pacientului afectat și cauteriza, prăji, dacă vreți, acele circuite electrice ”defecte” care fac ca inima să nu aibă niște bătăi regulate. Acest lucru se va întâmpla cu ajutorul unui aparat de extrem de complex, de electrofiziologie, care costă 800.000 de euro.

Sunt bani bugetați de Guvern pentru Brașov. Sigur, sunt bani publici, dar cheltuiți eficient.

Este pentru prima oară când scăpăm de acea poveste, a aparatului uitat în subsolul spitalului, într-o cutie, sau cu folia pe el, sau ținut sub cheie de un baron local. Motivul era că nu avea cine să lucreze cu acel aparat. Medicul plecase de mult în străinătate.

Acest Guvern a schimbat perspectiva. Nu face dotări cu aparatură modernă la un spital, ci la un spital cu medicii bine pregătiți care să îl folosească eficient.

Dotarea vine, astfel, să întâlnească în mod fericit pregătirea de vârf a personalului medical. Medicii se întorc în țară, e o realitate pe care o vom putea vedea la Brașov, în multe exemple. Inclusiv al unui alt doctor care vrea să dezvolte o formă de chirurgie laparoscopică nemaivăzută, și căruia i se va acorda tot sprijinul.

Și nu mă pot abține de la comparații. Dreapta politică: nu ne permitem să oferim condiții medicilor, deci pot să plece. Stânga politică și mai românească: ajunge cât am pregătit medici pentru alții, le dăm ce le trebuie ca să vindece în România.

 

Dr. Florin Orțan
Senator PSD

Articol comandat de Partidul Social Democrat – PSD
Executat de Zeiden Media Design
CUI mandatar financiar coordonator: 41190008

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic