Analize medicale gratuite pentru români, de la 1 iulie. Lista, suplimentată

0
142 vizualizari
views

Se anunță schimbări uriașe în sistemul de sănătate. După ce premierul Nicolae Ciucă a anunțat un pachet de noi servicii de sănătate împotriva afecțiunilor maligne, Executivul a aprobat noul contract-cadru din Sănătate care stabilește că românii vor beneficia în fiecare an de consultațiile de prevenție la medicul de familie.

O categorie de persoane va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie 2023

Noul contract-cadru va intra în vigoare la data de 1 iulie și le va permite medicilor de familie să recomande o paletă mai largă de investigații paraclinice de care pot beneficia gratuit toți asigurații.

Mai mult, conform documentului, numărul analizelor medicale efectuate în ambulatoriu și la spital va crește pentru a se reduce presiunea pe spitale.

Cine va beneficia de mai multe analize medicale gratuite de la 1 iulie 2023

Șefa Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a descris documentul ca fiind drept o adevărată reformă a sistemului care pune accentul pe depistarea precoce a bolilor și mărește numărul de consultații preventive care pot fi decontate.

Aceste reglementări nu reprezintă o simplă actualizare a actelor normative din domeniul asigurărilor sociale de sănătate, ci o adevărată reformă de reorientare a sistemului şi de utilizare eficientă a Fondului Naţional Unic de Asigurări Sociale de Sănătate. (…) Măsurile adoptate prin acest act normativ vor contribui esenţial la îmbunătăţirea stării de sănătate a populaţiei prin inversarea «piramidei» serviciilor medicale de la tratarea cazurilor grave descoperite târziu, la depistarea precoce şi tratarea bolilor în faze incipiente“, a declarat Adela Cojan, preşedinta CNAS, potrivit Adevărul.

CNAS precizează că noul contract-cadru prevede ca persoanele cu vârste între 40-60 de ani să beneficieze de riscograme pentru depistarea precoce a posibilității dezvoltării de boli cardiovasculare, cerebro-vasculare, oncologice, a diabetului, a bolii cronice de rinichi, precum și pentru evaluarea sănătăţii mintale şi reproductive.

În cazul celor de peste 60 de ani, se va putea face evaluarea comportamentelor cu impact global asupra sănătății, a riscului fatal cardiovascular, oncologic, al osteoporozei, de incontinență urinară, evaluarea sănătății mintale, a riscului de demență și depresie.

Persoanele cu vârste între 18 și 39 vor beneficia de consultații de prevenție

Adulţii cu vârste între 18 şi 39 de ani vor beneficia anual de consultaţiile de prevenţie, iar medicii de familie vor recomanda o paletă mai largă de investigaţii paraclinice de care pot beneficia gratuit asiguraţii. „Mecanismul de finanţare în asistenţa medicală primară a fost modificat, astfel încât prin schimbarea ponderii plăţii per capita şi pe servicii, de la 50%-50% la 35%-65%, s-a creat posibilitatea introducerii de noi servicii de prevenţie de care vor beneficia mai mulţi asiguraţi, din grupe de vârstă mai numeroase decât în prezent“, au transmis reprezentanții CNAS, într-un comunicat de presă.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic