Pe 5 ianuarie, ortodocşii se pregătesc pentru sărbătoarea Bobotezei când au loc slujbe speciale de sfinţire a apelor. Ajunul Bobotezei este prima zi de post din Noul An, după 11 zile în care s-au consumat preparate pe bază de carne.
Credincioşii ţin post aspru sau chiar post negru, luând numai dimineaţă Agheasmă Mare, pe care o au păstrată din anii trecuţi. Ajunul Bobotezei face parte din categoria posturilor de o zi din anul bisericesc, alături de Înălţarea Sfintei Cruci prăznuită la 14 septembrie şi de Tăierea Capului Sfântului Ioan Botezătorul de la 29 august. În tradiţia ortodoxă, Ajunul Bobotezei este zi de post, şi se spune că cel care va posti în această zi va avea noroc tot anul scrie adevărul.ro
„Boboteaza este ultima zi a ciclului sărbătorilor de Anul Nou, marcată în calendarul creştin de celebrarea Botezului Domnului. Este dedicată purificării mediului înconjurător, în special a apelor, de forţele malefice. Sărbătoarea cuprinde motive specifice tuturor zilelor de reînnoire a anului: local se colindă, se fac şi se prind farmecele şi descântecele, se află ursitul, se soroceşte vremea şi belşugul holdelor în noul an, se deschide cerul şi vorbesc animalele“, spun etnologii de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Ialomiţa.
Tradiții și obiceiuri
Este o tradiție ca în ziua de dinaintea botezului Mântuitorului preotul să treacă cu Iordanul pe la fiecare gospodărie. El merge pentru a sfinți locuințele și persoanele din acestea.
În Ajunul Bobotezei, familia trebuie să stea împreună la masă, așa cum s-a întâmplat în ziua de Crăciun. Pe masă trebuie să existe 12 feluri de mâncare, din care să guste prietenii apropiați și cei din familie. Se spune că toți cei care se adună la masă vor fi uniți pe parcursul întregului an.
Se spune că la masa în familie din Ajunul Bobotezei gazda trebuie să pună sub fața de masă niște fân, care la sfârșitul serii se dă de mâncare animalelor domestice.
De asemenea, în fiecare colț al mesei trebuie așezați patru bulgări de sare care aduc noroc și îi feresc pe cei prezenți de ghinioane și neplăceri.
În tradiție se spune că în această noapte, din cauza frigului, ouăle de corb crapă.
În Ajun de Bobotează cerurile se deschid pentru a-L vedea pe Dumnezeu, iar celor ce vor fii martori la acest lucru Domnul le va îndeplini toate dorințele și le va ierta toate păcatele;
În noaptea ajunului de Bobotează, fetele își pot visa ursitul. Pentru asta, tinerele fete trebuie să ceară preotului busuioc sfințit, pe care să îl pună sub pernă.
De asemenea, pentru a-și visa viitorul soț, fetele trebuie să își lege pe degetul inelar un fir de mătase roșie și unul de busuioc cu care să doarmă la mână.