Mai multe facultăți din România vor dispărea din septembrie. Ce se va întâmpla cu studenții deja înscriși

0
233 vizualizari
views

Începând cu luna septembrie 2024, un număr considerabil de facultăți și specializări din România urmează să fie desființate, conform unui proiect de Hotărâre de Guvern elaborat de Ministerul Educației.

Această măsură va avea un impact asupra 19 specializări din 16 facultăți, care includ 9 universități, dintre care 4 sunt instituții de învățământ privat.

Printre facultățile afectate se numără instituții de prestigiu din domeniul tehnic și umanist. De exemplu, Universitatea Națională de Științe și Tehnologie Politehnica din București va desființa specializările de „Inginerie economică în domeniul electric, electronic și energetic” și „Sisteme de transport operațional”. Alte universități afectate includ Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, care va elimina specializarea „Tehnologia tricotajelor și confecțiilor”, și Universitatea de Vest din Timișoara, care va renunța la programul de „Cartografie”.

Decizia de a desființa aceste specializări ridică întrebări semnificative cu privire la viitorul studenților care sunt deja înscriși în aceste programe. Conform legislatiei în vigoare, atunci când un program de studii intră în lichidare, instituția nu va mai desfășura înscrieri pentru acel domeniu în anul universitar respectiv. Totuși, studenții deja înmatriculați vor avea posibilitatea de a-și finaliza studiile în cadrul programului, conform curriculei stabilite la momentul înscrierii.

Concret, studenții își vor continua cursurile și activitățile academice până la finalizarea programului de licență sau masterat, chiar și în cazul în care programul respectiv nu va mai accepta noi înscrieri. Universitățile sunt obligate să furnizeze toate resursele necesare pentru ca acești studenți să își finalizeze studiile în condiții optime, conform standardelor educaționale actuale.

De ce se vor desființa aceste facultăți

Decizia de a elimina aceste specializări a fost luată în urma unei analize detaliate realizate de Ministerul Educației, împreună cu Agenția Română de Asigurare a Calității în Învățământul Superior (ARACIS). În multe situații, desființarea se datorează neîndeplinirii standardelor de calitate sau scăderii interesului din partea candidaților. De asemenea, în alte cazuri, Senatul Universitar al instituțiilor a stabilit că resursele necesare pentru menținerea acestor specializări nu sunt justificate, având în vedere cerințele de pe piața muncii și numărul mic de studenți.

Deși această măsură poate părea severă, ea reprezintă o ajustare necesară în cadrul educațional din România. În același timp, Ministerul Educației a anunțat acreditarea unor noi domenii de studiu la diverse universități, creând astfel oportunități suplimentare pentru studenții de mâine. Aceste modificări au ca scop alinierea ofertei educaționale cu cerințele actuale ale pieței muncii și asigurarea unui standard înalt de calitate în învățământul superior.

Chiar dacă eliminarea unor specializări poate genera preocupări, studenții deja înscriși nu vor suferi consecințe negative în privința finalizării studiilor. În plus, noile programe acreditate deschid perspective și oportunități pentru cei care doresc să urmeze o carieră în domenii emergente.

 

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

LĂSAȚI UN MESAJ