9 mai, Ziua Europei. Ce reprezintă această zi şi cum este sărbătorită

0
67 vizualizari
views

Astăzi, 9 Mai, este sărbătorită Ziua Europei, zi în care este celebrată unitatea şi înţelegerea. Data marchează evenimentul istoric din 9 mai 1950 în care a fost semnată Declaraţia Schuman, după numele ministrului francez al Afacerilor Externe de la acea vreme, Robert Schuman, cel care a propus creearea unei Comunităţi a cărbunelui şi oţelului.

Astfel, de Ziua Europei, pe 9 mai, ţările europene încercau reconstrucţia printr-un efort comun după cel de-Al Doilea Război Mondial. Declaraţia Schuman este considerată certificatul de naştere al Uniunii Europene. Prin urmare, în 1950, apărea o nouă formă de organizare a Europei, care a precedat Uniunea Europeană.

De ce sărbătorim Ziua Europei pe 9 mai 2023

În fiecare an, la 9 mai, este sărbătorită Ziua Europei, o zi dedicată păcii şi unităţii în Europa. În urmă cu 73 de ani, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman (1948-1952), propunea plasarea producţiei de cărbune şi oţel sub controlul unei autorităţi comune, evitând astfel izbucnirea unui nou conflict militar între naţiunile Europei.

Ideea privind marcarea unei Zile a Europei a fost introdusă de Consiliul Europei în 1964. Comunităţile Europene au luat decizia, în 1985, de a institui această zi la data de 9 mai. La 9 mai 2023, Ziua Europei îi va reuni pe cetăţeni pentru a afla mai multe despre modul în care UE sprijină pacea, securitatea şi democraţia prin atitudinea sa fermă în faţa războiului de agresiune al Rusiei împotriva Ucrainei şi a altor conflicte din întreaga lume.

Ce este declaraţia Schuman

În cadrul unui discurs susţinut la Paris, în 1950, ministrul francez al Afacerilor Externe, Robert Schuman, a propus stabilirea unei noi forme de cooperare politică în Europa, care să înlăture pentru totdeauna posibilitatea izbucnirii unui nou război între naţiunile Europei.

Schuman a citit în faţa presei internaţionale o declaraţie prin care chema Franţa, Germania şi alte patru state europene să-şi pună în comun producţiile de cărbune şi oţel, aşezând astfel piatra de temelie a unei federaţii europene. Ţările la adresa cărora a fost lansat apelul aproape se distruseseră reciproc într-un conflict care a lăsat în urma sa pagube materiale imense şi un sentiment de dezolare. Schuman avea să prezinte ideea lui Jean Monnet de a face războiul imposibil.

Propunerea lui Robert Schuman, cunoscută sub numele de „Declaraţia Schuman”, este considerată a fi piatra de temelie a Uniunii Europene. La 18 aprilie 1951, a fost semnat Tratatul de la Paris, care instituia Comunitatea Europeană a Cărbunelui şi Oţelului (CECO) între Germania, Franţa, Belgia, Italia, Luxemburg şi Ţările de Jos.

La 25 martie 1957, aceste state au semnat Tratatele de la Roma, care instituiau Comunitatea Economică Europeană (CEE) şi Comunitatea Europeană a Energiei Atomice (CEEA, astăzi EURATOM). Atât Tratatul de la Roma, cât şi Tratatul CEEA au intrat în vigoare la 1 ianuarie 1958.

Acestui amplu proiect i s-au alăturat, de-a lungul timpului, încă 22 de state europene: Irlanda, Marea Britanie şi Danemarca (1973), Grecia (1981), Spania şi Portugalia (1986), Suedia, Austria şi Finlanda (1995), Cehia, Cipru, Estonia, Letonia, Lituania, Malta, Slovacia, Slovenia, Polonia şi Ungaria (2004), Bulgaria şi România (2007) şi Croaţia (2013), ceea ce a dus la crearea unei imense pieţe unice (denumită şi piaţa internă).

La 31 ianuarie 2020, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord a părăsit Uniunea Europeană.

Comunitatea Economică Europeană (CEE) a devenit Uniunea Europeană (UE), prin intrarea în vigoare, la 1 noiembrie 1993, a Tratatului privind Uniunea Europeană (Tratatul de la Maastricht). Documentul reprezintă actul constitutiv al Uniunii Europene.

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic