Palatul Culturii Sindicatelor a ajuns o paragină. Cel mai impozant lăcaș al culturii din Sfântu Gheorghe, a devenit ținta hoților, refugiu pentru oamenii străzii și cuib pentru drogați.
Construit pe vremea comunismului, Palatul Culturii din Sfântu Gheorghe a intrat în declin din 2012. Cu o capacitate de peste 600 de locuri pentru sala de spectacole și numeroase camere conexe pentru artiști, spații pentru repetiții, zeci de încăperi destinate tineretului și activităților culturale ale acelor vremuri, clădirea a devenit o epavă.
Cum s-a ajuns în această situație?
Construcția a fost revendicată imediat după revoluție de către Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, cu sediul la București, iar până în anul 2012 a funcționat ca sediu pentru mai multe firme și organizații din județul Covasna, sporadic având loc și spectacole.
Din cauza datoriilor mari acumulate, au fost sistate utilitățile, chiriașii au dispărut, iar clădirea a ajuns o casă a boschetarilor, drogaților, un potențial focar al infracționalității.
În social-media oamenii au format un grup de inițiativă pentru a găsi soluții. Stăm de vorbă cu doi dintre aceștia. Își doresc ca această clădire să fie reabilitată și redată orașului. Ne spun pe scurt povestea acestui centru cultural. Aici au fost distruse mii de cărți din bibliotecă, instrumente muzicale cum ar fi pianele, că s-a tăiat fier vechi și s-a furat cât s-a putut și cum au ajuns oamenii străzii să își găsească adăpost între pereții clădirii.
Valoarea architecturală este deosebită, modernist-socialistă, fiind în vogă printre amatorii de arhitectură din întreaga lume. Cel mai mare potențial îl reprezintă oportunitatea localnicilor și a poporului roman de a-și asuma această clădire.
Intrarea spre subsol duce spre un buncăr cu tehnică militară. Trecem rând pe rând prin camerele și spațiile clădirii. Imaginea este dezolantă. S-a distrus tot, sala mare de spectacole are scaunele distruse, camera de regie și lumini este dezafectată, panouri electrice smulse din pereți. La parter zac pe jos documente cu caracter personal ale studenților din născuți în anii 80..
Tone de cărți, peste 6000 de volume aruncate pe jos, iar în mai multe camere găsim rămășițele trecerii boschetarilor în nopțile friguroase – cărți arse în mijlocul camerei pentru a se încălzi. O întreagă valoare culturală și literară distrusă, cu enciclopedii pe care și le-ar dori orice bibliotecă, zac aruncate pe jos. Pare ireal!
Din păcate, tinerii nu au cum să își amintescă, nici măcar nu cunosc povestea, însă după ce le spunem care este starea de fapt a lucrurilor consideră că primăria sau Consiliul Județean ar trebui să facă ceva.
Cei de vârstă medie și în vârstă știu despre această situație și sunt dezamăgiți că până acum nu s-a putut face nimic. Dar speră că prin demersuri făcute de administrație să poată fi reabilitată.
Ce spune primăria?
Primăria a făcut mai multe demersuri de-a lungul timpului, a încercat să intre în posesia clădirii și s-a lovit de fiecare dată de refuzul proprietarilor. Stăm de vorbă cu Toth Birtan Csaba, viceprimar în municipiul Sfântu Gheorghe. Au apelat și la guvernanți, la parlamentarii lor din județ pentru a-i susține, însă totul a fost în zadar. În ultimă instanță, au făcut un denunț penal pentru a sesiza autoritățile centrale, poate așa vor reuși să schimbe lucrurile.
Și pentru ei această clădire părăsită, vandalizată, devenită cuib pentru oamenii străzii și drogați, a devenit o problem reală. De 10 ani încearcă să găsească soluții. Dacă vor reuși să intre în posesia clădirii, să o cumpere, cel mai probabil vor face un muzeu al comunismului și încăperile anexe vor fi date în chirie societăților comerciale.
Am încercat să luăm legătura cu Asociația Națională a Caselor de Cultură ale Sindicatelor din România, cu directorul general. Acesta este în concediu și nici solicitării noastre scrise nu a răspuns.