Problema câinilor fără stăpân în vizorul ONG-urilor

1
1.646 vizualizari
views

Oficial, autoritățile au anunțat deschiderea adăpostului pentru animale de la Codlea, adăpost ce deservește 11 UAT-uri (Unitate Administrativ Teritorială) din județul Brașov. Odată cu demararea activității de ridicare a câinilor fără stăpân de pe domeniul public, s-au sesizat ONG-urile în privința abuzurilor la care acestea consideră că sunt supuși câinii și nu numai.

Fapte bune sau nebune?

Oamenii vor să scape de câini, un subiect sensibil dealtfel, la care cele 11 primării au cotizat cu sume de la bugetul local. Soluția este ca această problemă să fie rezolvată împreună cu comunitatea, nicidecum să se facă un adăpost în afara comunității. Câinele nu este un gunoi de care te poți debarasa și care nu te mai interesează atâta timp cât în satul tău este liniște. Centralizarea aceasta s-a făcut din lenea edililor, spune dl. Codruț vicepreședinte al Asociației Alianța Pentru Combaterea Abuzurilor.

Și nu ar fi doar asta. În mod normal, în cadrul fiecărei primării ar trebui să existe un serviciu specializat de gestionare a câinilor fără stăpân sau un concesionar al acestui serviciu, respectiv o asociație de protecție a animalelor, spune vicepreședintele AACA. În ambele situații, gestionarea câinilor fără stăpân a fost gândită ca un serviciu public de interes  local, sub coordonarea autorităților locale, responsabile de buna lor desfășurare, potrivit legiuitorului: Legea 2015 și OUG 155/2001. Tocmai acest lucru nu se face!

Prerogativele sunt îndeplinite (sunt luați câinii de pe stradă și duși la adăpost), însă obligațiile (cum ar fi transparența față de orice cetățean), lasă mult de dorit.  Indignarea iubitorilor de animale ar fi legată de faptul că, pe bani publici sunt luați câinii, iar când omul dorește informații la poarta adăpostului i se spune că adăpostul este privat.  Mai mult de atât, ONG-urile nu sunt lăsate să monitorizeze activitatea de gestionare, deși au acest drept legal. Mai multe detalii cât și un material filmat puteți vedea într-un articol complet pe www.animatime.ro (VEZI AICI)

Date fiind aceste nereguli, organizațiile de protecție a animalelor vor organiza o manifestație de protest vineri, 30 ianuarie, la  Primăria Codlea și la adăpostul de la Codlea, începând cu orele 12:00

De cealaltă parte, DMPA (Asociația Direcția Pentru Monitorizarea și Protecția Animalelor), asociație care gestionează adăpostul de la Codlea, va face o prezentare oficială în prezența autorităților și a presei, joi, 29 ianuarie, pentru a asigura cetățenii de transparență.

dmpa dmpa2

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

  1. Corect si firesc ar fi ca UAT sa aiba fiecare un adapost pentru aceste animale pentru ca e greu pentru cineva din Predeal, de ex, sa ajunga in Codlea (si nu numai) pentru a-si cauta cainele (eventual) pierdut sau pentru a merge sa ajute la hranirea cainilor, la plimbarea lor etc…

Comments are closed.