Joi, 17 ianuarie, în mansarda Casei Băiulescu- Biblioteca Judeţeană George Bariţiu-Braşov, “un loc viu şi cald, cioplit în lemn de poem, de muzică, de lumină, în locul cel mai apropiat de ploaie” aşa cum l-a simţit şi descris poeta Anca Oprescu, a avut loc lansarea de carte şi album muzical, marca Anca Oprescu/Walter Dionisie.
Lansarea face parte dintr-un şir de evenimente; volumul de poeme şi albumul muzical s-au bucurat de lansări de excepţie la Vlahia Inn- Moieciu de Sus, Sala Palatului Bucureşti, Club A- Contempora 3, Biblioteca “Ion Heliade Rădulescu “Târgovişte, Festivalul National Vlahia, reunind poeţi de valoare , muzicieni de excepţie şi stând la baza unor proiecte de promovare a culturii şi a valorilor autentice.
Reuşita evenimentelor generate de poemele Apei de Ploaie, a fost susţinută sub cupola generoasă a Global Association for Human Recovery care promovează valoarea umană în toate formele actului artistic.
Spre bucuria românilor de peste hotare, în anul 2012 au avut loc şi doua lansări în diaspora- pe 6 decembrie la Viena/Austria (organizator jurnalista Isabela Camelia Niculescu) şi pe 8 decembrie la Zurich/Elveţia (organizator Clubul Român Baden). Lansările din diaspora s-au bucurat de acelaşi succes ca cele din ţară, “Apă de ploaie” devenind în decurs de doi ani un curent cultural ce strânge în jurul său oameni de cultură valoroşi , tineri şi copii a căror structură umană şi artistică este una luminoasă, deschisă şi orientată spre profunzime şi evoluţie spirituală.
În anul 2010 volumul Apa de Ploaie a apărut într-o editie limitată,la Editura Innocenţia din Iaşi, graţie lui Valentin Cozmescu.
Pentru că poemele Apei de Ploaie i-au bucurat şi i-au uimit pe cititori, în 2011, volumul a avut parte de o a doua ediţie, înnobilată de albumul muzical al compozitorului Walter Dionisie, care urmând linia senzuală şi profundă a poeziei, a compus opt piese de o simplitate şi o lumină surprinzătoare.
În noiembrie 2012, a treia ediţie a cărţii, îngrijită de aceeaşi Editură Innocentia din Iaşi, surprinde printr-o prezentare grafică de excepţie în deplină rezonanţă cu albumul muzical ce împlineşte puterea cuvântului .
Motorul acestui “curent cultural”, Walter Dionisie şi Anca Oprescu au reuşit să adune laolaltă la fiecare eveniment oameni deosebiţi, artişti dăruiţi cu har, care au bucurat şi hrănit sufletele celor prezenţi.
Amândoi se încăpăţânează să genereze acte de cultură speciale, care să umple golul ce s-a instaurat în viaţa cultural/artistică de după 1990, de peste 20 de ani primând comercialul, play-back-ul, interesul financiar, în detrimental artiştilor de calitate, oameni care au ajuns să performeze fără promovare şi suport media, aşa cum ar fi normal şi de dorit.
Acesta a fost şi subiectul introducerii din debutul evenimentului, Walter Dionisie vorbind-cu haru-i specific- despre ceea ce îi motivează ca artişti şi le asigură energia şi dorinţa de a continua.
Evenimentul nu a fost unul convenţional, ghidat de şabloane, ei înşişi fiind neconvenţionalişti. În sală au fost prieteni, colaboratori, artişti, atmosfera a fost una caldă şi pozitivă, încărcată de emoţie şi de o parte şi de cealaltă.
Ce înseamnă “Apa de ploaie”?… Înseamnă poezie, drum spre autocunoaştere, emoţie, dragoste de semeni, de artă, de Dumnezeu.
Poezia Ancăi reprezinta o filosofie, un mod de viaţă, un strai de cuvinte al preaplinului din suflet. “Din tot ce am, nimic nu-mi aparţine/ Am totul în 21 de grame de mine” ( conform unui studiu ştiinţific, sufletul uman ar cântâri 21 grame- aceasta a fost esenţa care a stat la baza poemului “21 de grame”, pus pe muzică de Walter Dionisie- ambele creaţii se regăsesc în volumul de poezii, respectiv în albumul musical “Apa de ploaie”)
Cu respect faţă de artă, cuvânt, cultură, cei prezenţi la eveniment şi-au încărcat sufletele cu versuri şi muzică.
Frumosul a plutit în eter… “Când ploile se vor întoarce-n cer/ Şi vorbele se vor întoarce în tăceri/ Din umbra ta lumină am să rup/ Şi umbrei care sunt găsi-voi trup.”
Invitaţii speciali ai serii au fost Anamaria Nicoară şi Daniel Făt. Împreună cu Walter Dionisie au oferit un regal muzical.
Am avut bucuria să descopăr un Daniel Făt spiritual, talentat, un om care iubeşte teatrul, muzica, poezia. Un artist complet şi complex, cu un simţ al umorului debordant, apanaj al spiritelor marcate de inteligenţă nativă.
Anamaria Nicoară, braşoveanca aparent firavă dar dăruită cu un munte de talent a marcat cu vocea sa caldă sfârsitul serii.
Aceşti artişti merită promovaţi, pretuiţi, sprijiniţi. Mă alătur (cu aceeaşi încăpăţânare şi determinare ca a lor) acestor oameni deosebiţi în demersul lor de a creşte şi desăvârşi acest „curent cultural”. Ei şi toţi ceilalţi asemeni lor sunt speranţa că valorile cultural/ artistice adevărate nu se pierd, nu dispar, indiferent de problemele societăţii.
Galerie FOTO
Lansare ,,Apă de ploaie” (VIDEO)