Pentru români, mărțișorul este o moștenire de la romani care celebrau la 1 Martie prima zi a anului, serbările închinate zeului Marte și sărbătoarea Matronalia. Mărțișor este chiar numele popular al lunii martie, provenit direct din limba latină. În calendarul ortodox, ziua de 1 Martie este închinată martirei Evdochia, un personaj care se confundă cu clelebra Dochia, a căror origini dacice nu pot fi contestate. De altfel, tracii sărbătoreau în aceeași perioadă zeii protectori ai primăverii și fecundității. De atunci semnificația mărțișorului a rămas neschimbată, el simbolizând revenirea la viață a naturii odată cu începerea primăverii.
Mărțișorul, ca obiect, a trecut de-a lungul timpului prin mai multe transformări. Dacă la început era o monedă legată cu ață albă și roșie, el apare mai târziu sub forma unor pietricele de râu colorate, legate tot cu ață albă și roșie, pietricele care devin șiraguri de mărgele. În zilele noastre mărțișoarele s-au transformat în floricele artificiale, figurine confecționate din diferite materiale, ursuleți de pluș, cățeluși, iepurași, toate legate cu sfoară albă și roșie.
Semnificația firelor răsucite de ață albă și roșie se pierde în istorie, dar în mod sigur ele aveau o strânsă legătură cu superstițiile și credința populară în triunful vieții împotriva morții, a binelui împotriva răului, a sănătății împotriva bolii. Cei care îl poartă vor avea noroc și sănătate.
În unele părți ale țării se păstrează încă tradiția ca fetele, după ce au purtat mărțișorul o anumită perioadă, să îl lege de un pom, pentru ca roadele acestuia să fie îmbelșugate. În alte părți, fetele pun mărțișorul sub o piatră pentru a afla cu cine se vor mărita.
Indiferent de credințe și superstiții, sărbătoarea Mărțișorului este pentru noi un prilej de a ne arăta dragostea pentru femeile din jurul nostru, cele care ne-au dat viață, ne-au crescut copiii, ne iubesc și ne sunt alături în toate momentele importante ale vieții.
La mulți ani doamnelor noastre!