11 bănci din România, amendate pentru practici înșelătoare de calcul al ratelor

0
123 vizualizari
views

11 bănci din România au fost amendate cu 550.000 lei de comisarii de la Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorului (ANPC), pentru practici înșelătoare de calcul al ratelor.

Autoritatea Națională pentru Protecția Consumatorilor (ANPC) anunță că a verificat modul în care băncile pun în practică contractele de creditare pe termen mediu și lung, cu termen de rambursare de peste 10 ani, către consumatorul-persoană fizică, în lei sau valută, precum și dacă elementele prevăzute în condițiile contractuale respectă drepturile consumatorilor.

Până în acest moment, au fost verificate 11 bănci din României, la care ANPC a identificat fapte contravenționale, respectiv practici comerciale înșelătoare cu privire la modul de calcul al ratelor, prin faptul că, pe graficul de rambursare, rata era compusă, în primii ani, 25% din soldul principal de rambursat și 75 % dobândă. Prin aceasta modalitate de calcul, consumatorii plăteau, de fapt, preponderent dobândă.

Pentru a putea restabili echilibrul contractual, pe lângă cele 11 amenzi în valoare de 550.000 lei, comisarii ANPC au propus emiterea unor noi grafice de rambursare, atât pentru creditele aflate în curs, cât și pentru cele viitoare, unde principalul creditului datorat să fie achitat de către consumatori în rate egale, pe întreaga perioadă de creditare, în raport cu dobânda aferentă creditului.

Aplicând această măsură, consumatorii medii pot beneficia de egalitatea dintre părțile contractului, dar se și asigură echilibrul contractual, astfel încât consumatorii să ia o decizie de tranzacționare în cunoștință de cauză și de a anticipa orice cost sau metoda de calcul înșelător.

Cele 11 bănci sunt:

– ING Bank
– First Bank
– Credite Europe Bank
– OTP Bank
– Alpha Bank
– Banca Transilvania
– Raiffeisen Bank
– BCR
– Patria Bank
– Unicredit Bank
– BRD Groupe Societe Generale

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic