1 Decembrie la Codlea

1
1.776 vizualizari
views

DSC_0221 (Copy)

95 de ani de la înfăptuirea Marii Uniri au fost celebraţi de codleni aşa cum se cuvine. Am simţit pe 1 decembrie mai profund ca niciodată că în piept bate o inimă de român, am simţit căldura şi bucuria unui popor unit şi am trăit româneşte! Am fost alături de oameni care în ciuda frigului de afară au avut un zâmbet pe buze iar în ochi li se putea citi mândria de a fi români. Copii, părinţi, tineri şi bunici au fost prezenţi şi au sărbătorit împreună Ziua Naţională a României, în cadrul unui eveniment special organizat de Primăria Muncipiului Codlea, Consiliul Local Codlea şi Casa de Cultură Codlea.
Semeţ şi la loc de cinste a stat Drapelul României, arborat pe străzile oraşului şi binecuvântat de lumina soarelui.
„Români din patru unghiuri…Uniţi-vă în cuget, uniţi-vă-n simţiri!”
Cu mic, cu mare oamenii s-au adunat, s-au bucurat şi au mărşăluit împreună. O frumoasă paradă a dat startul evenimentului, purtând paşii mulţimii prin Codlea, până la Monumentul Eroilor din centrul istoric. Ansamblul Folcloric Măgura Codlea, Fanfara din Vulcan, preoţi, reprezentanţi ai Poliţiei, ai Penitenciarului, ai Serviciului de Urgenţă, ai Ocolului Silvic, Pompierii, reprezentanţi ai Primăriei şi Consiliului Local, ai partidelor politice, profesori, elevi şi nu numai, au purtat cu fală în piept cele 3 culori naţionale şi au participat la parada de Ziua Naţională a României.
În faţa Monumentului Eroilor, codlenii veniţi în număr foarte mare, au trăit cu emoţie în suflet acel moment solemn…momentul în care cu toţii ducem mâna spre inimă şi simţim cu adevărat că suntem români….momentul în care a fost intonat Imnul României.

DSC_0340 (Copy)
„Preoți, cu cruce-n frunte! căci oastea e creștină”
Sărbătoarea a continuat prin bunăvoinţa celor 4 părinţi duhovniceşti ai oraşului cu oficierea unei slujbe religioase de pomenire a eroilor căzuţi la datorie.

DSC_0415 (Copy)

„Murim mai bine-n luptă, cu glorie deplină…Decât să fim sclavi iarăşi în vechïul nost’ pământ!”
Pentru cei care au luptat cu preţul vieţii lor, pentru cei datorită cărora aveam astăzi o sărbătoare, locuitorii municipiului Codlea şi reprezentanţii instituţiilor locale au plecat capetele, au păstrat o clipă de reculegere şi au depus coroane în semn de recunoştinţă, respect şi apreciere.
Când „Hora Unirii” a răsunat pe străzile oraşului, oamenii prezenţi şi-au dat mâna şi au marcat această zi românească încingând o horă mare, pentru ca mai apoi evenimentul să continue la Casa de Cultură Codlea cu un spectacol folcloric demn de o astfel de zi.
A dat tonul pe scenă Grupul vocal Florile Codlei, un grup de copii talentaţi, ale căror voci gingaşe  au purtat versurile cântecelor patriotice spre sufletele mulţimii adunate. Orchestra Casei de Cultură din Codlea şi artiştii locali au întreţinut atmosfera iar Ansamblul Măgura Codlea a oferit publicului momente speciale specifice românilor.

Cunoscutele dansuri „Căluşarul” şi „Dansul Fetelor de la Căpâlna” au smuls ropote de aplauze, în semn de preţuire pentru adevăratele valori ale neamului românesc. Joc şi voie bună ne-au adus iubita interpretă Rodica Stan şi invitatul special Aurelian Suciu, care prin melodiile lor au reuşit să transmită mulţimii emoţia acestei sărbători.
„Hai să întindem hora mare”….au spus codlenii într-un glas pe 1 Decembrie 2013, au dat „mână cu mână”, au fost suflet lângă suflet, cu capul sus spre Dumnezeu, cu inimile deschise, cu gândurile spre cei care ne-au dăruit această sărbătoare şi cu privirea mândră de român!

Andreia Măhuleț

 

Parada 1 decembrie (VIDEO)

Galerie foto completă de la paradă pe pagina de facebook CLICK AICI

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic

1 COMENTARIU

Comments are closed.