Tradiții și obiceiuri: Balul cetei feciorilor de la Holbav

0
1.911 vizualizari
views

Una dintre cele mai frumoase zone, atât din punct de vedere al peisajului pitoresc, cât și al păstrării cu sfințenie a tradițiilor și obiceiurilor de iarnă, Holbavul, localitate despre ai cărei tineri am scris și anul trecut, impresionează și de această dată cu numărul mare al acestor dansatori înnăscuți la balul din ziua Sfântului Vasile.

Devenit tradiție, balul din prima zi a anului este doar o etapă a obiceiurilor cetei feciorilor din Holbav, care se constituie la Sfântul Nicolae și își desfășoară activitatea între Crăciun și Bobotează. Vătaful mare, vătaful mic, stegarul, crâșmarul, casierul, iată câteva dintre funcțiile ocupate de feciorii din ceată. Această își caută din timp o gazdă, iar gospodarul care-i găzduiește se va numi tată de ficiori, iar soția acestuia mamă de ficiori.  Pe vremuri, feciorii își făceau fel de fel de farse, cea mai strașnică fiind furtul încălțămintei, pe care hoții o lăsau în poarta iubitei celui furat. Balul încheierii obiceiurilor de iarnă va avea loc de Sfântul Ioan, pe 7 ianuarie.

În seara zilei de 1 ianuarie 2015, alături de tinerii din ceată și localnicii din Holbav, a fost prezent cunoscutul interpret de muzică populară Robert Târnăveanu, acompaniat de formația Simplu din Zărnești.
Galerie foto pe pagina de facebook Codlea Info (VEZI AICI)

(VIDEO) Balul Cetei Feciorilor din Holbav

Robert Târnăveanu – recital

DSC_0046 (Copy)

Colind ceata de feciori Holbav (VIDEO)

DSC_0002 (Copy)
DSC_0006 (Copy) DSC_0059 (Copy) DSC_0121 (Copy) DSC_0154 (Copy) DSC_0180 (Copy)

Agentie Web | Creare Site Web | Mentenanta Web | Optimizare SEO | Design Grafic